Stortinget - Møte onsdag den 16. mai 2001 kl. 10

Dato: 16.05.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Odd Holten (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«NSB Gods har gjennom rundskriv gitt beskjed til ca. 300 kunder at deres avtaler om transport av gods må endres betydelig, til ugunst både økonomisk og transportteknisk.

Hva kan statsråden gjøre for at NSB Gods også i fremtiden kan yte en hensiktsmessig godstransport til vårt næringsliv?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Som det ble vist til i mitt svar på spørsmål fra representanten Myrvoll, skal NSB Gods drives på kommersielt grunnlag. NSB Gods kan derfor ikke drives med underskudd over lengre tid uten at dette får store negative konsekvenser for egenkapitalen i NSB-konsernet. Tradisjonell vognlast er et driftsområde som i dag drives med underskudd. Prisen som oppnås fra disse transportene, dekker ikke selskapets kostnader. Dessuten vil opprettholdelse av dagens transportopplegg medføre at behovet for reinvesteringer av det gamle og nedslitte vognmateriellet øker. Dette vil bidra til ytterligere å øke driftsunderskuddet i en situasjon der det ut fra konkurransehensyn ikke er mulig å øke fraktprisene overfor vognlastkundene. NSB Gods må derfor endre driftsopplegget for mange av disse transportene.

Jeg er kjent med at NSB Gods er opptatt av i størst mulig utstrekning å kunne beholde flest mulig av sine kunder. Oppbygging av ny kundeportefølje er krevende. Det som nå gjøres, er derfor å søke å tilby disse kundene et driftsopplegg som både kunden og NSB Gods kan leve med.

For øvrig vil jeg vise til St. meld. nr 48, Om NSB BAs virksomhet 2001-2003, hvor det legges opp til at NSB Gods kan skilles ut som eget aksjeselskap slik at det kan inngås allianser med utenlandske samarbeidspartnere. Som jeg sa i mitt svar til representanten Myrvoll, er NSB Gods langt framme når det gjelder containertransport med jernbane. Ved at NSB inngår allianse med en annen godsoperatør, mener jeg at partene vil kunne utnytte hverandres fortrinn innen de ulike markedssegmentene for på den måten å kunne tilby effektive godstransporter til vårt næringsliv.

Odd Holten (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg har forståelse for at en bedrift ikke kan drives med tap.

Kollektive transportløsninger med tog og båt har som hovedoppgave å avlaste våre veier og bedre miljøet. I den forbindelse har NSB Gods en viktig oppgave – trodde jeg, inntil jeg fikk opplyst at transportoppdrag som er skreddersydd med egne overbygde sidespor inn til bedriften, nå avlyses. Konkret gjelder dette for Glava i Askim og 300 andre bedrifter som har fått likelydende rundskriv. De får altså avsluttet en gammel avtale som har fungert godt. Dersom de ønsker å inngå nye avtaler, ja, så må de ikke bare kjøpe containerutstyr og transportere godset fra Askim til Oslo, men de får også 40 pst. påslag på den tidligere avtalen. Dette er jo direkte urimelig og meningsløst!

Hva kan statsråden gjøre med saken?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg gjentar at det har hatt bred oppslutning i Stortinget at NSB Gods skal drives på kommersielt grunnlag, og det legger selskapet til grunn for sin virksomhet.

Når det gjelder det konkrete spørsmålet om Glava, tror jeg at representanten Holten har forståelse for at det er vanskelig for meg å gå dypt inn i den enkeltproblemstillingen, men jeg forutsetter og vil komme til å forsikre meg om at NSB Gods overfor sine kunder skal sørge for, så langt det er råd, å tilby alternative transportløsninger og bidra til at man kan få disse transportløsningene i sving på en slik måte at man kan få en enda mer effektiv transport for kundene, og på en kostnadsmessig bedre måte for NSB.

Odd Holten (KrF): Jeg takker igjen for svaret. Jeg har jo stor forståelse for at statsråden ikke kan gå direkte inn på én bedrift, men dette er et eksempel på mange bedrifter som har sidespor, hvor all transport på en måte er skreddersydd for virksomheten.

Bedrifter med denne tunge type transportoppdrag, og det er mange som har masse i vårt fylke, tenk innenfor papirindustrien, er gode bidragsytere, og de er jo med på å holde også økonomien i selskapet. Men hvis alle disse nå får gradvis endrede rammevilkår som er av en slik karakter at de flytter transporten over på bil, vil jo inntektene, selv om det blir et AS, tross alt forsvinne fra NSB Gods. Det er uheldig miljømessig og ikke minst trafikalt på veiene. Og det er her det er viktig for oss å få klare signaler om at statsråden kan gripe fatt.

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Jeg deler selvfølgelig fullt ut Holtens syn når det gjelder problembeskrivelse, og nettopp derfor er det viktig – og jeg vil forsikre meg om det – at NSB Gods sørger for å gå i dialog med de aktuelle kundene for på den måten å få gode transporter på banen også i framtiden. Det er både kundene og transportøren tjent med, for tross alt snakker vi også om å få til en mest mulig sikker og effektiv transport generelt sett i vårt samfunn.