Stortinget - Møte onsdag den 13. juni 2001 kl. 10

Dato: 13.06.2001

Dokument: (Innst. S. nr. 315 (2000-2001), jf. Dokument nr. 5 (2000-2001))

Sak nr. 4

Innstilling fra forsvarskomiteen om Ombudsmannsnemnda for Forsvarets innberetning om virksomheten i tiden 1. januar–31. desember 2000

Talarar

Votering i sak nr. 4

Anne Brit Stråtveit (KrF) (ordfører for saken): Komiteen har behandlet Ombudsmannsnemnda for Forsvarets innberetning om virksomheten i tiden 1. januar–31. desember 2000. Jeg vil bare peke på noen få områder som komiteen har merket seg.

Det er positivt at sosiale saker som blir brakt inn for Ombudsmannen, har sunket fra 40 pst. til 7 pst. i løpet av de ti siste årene. Likedan har antall refselser i militæret vist en tydelig nedgang. Generaladvokaten har uttalt at den disiplinære tilstanden i Forsvaret aldri har vært så god som nå, og komiteen håper at den positive utviklingen fortsetter. Vi har ikke fått tall for 2000, så dette har han altså uttalt etter 1999.

Det er videre positivt at fritak for militærtjeneste av overbevisningsgrunner, noe uventet, kanskje, har sunket betydelig etter at ordningen med egenerklæring ble innført fra 1. januar 2000.

Det er noe underlig, for å si det mildt, at Fremskrittspartiet i innstillingen ikke vil være med på en ren beskrivelse av de fakta en kan lese i innberetningen fra Ombudsmannen, som omhandler personer som gjennom advokat har gitt til kjenne at de har hatt til dels store problemer med å praktisere sin religion fritt under militærtjenesten. Dette er et område som er følsomt og viktig for dem det gjelder. Resten av komiteen ønsker derfor å tilkjennegi at det er viktig også å ha oppmerksomhet rettet mot spørsmål som har med retten til fri religionsutøvelse å gjøre. Dersom en ønsker ulike etniske grupper representert blant befalet i Forsvaret, er det viktig å vise respekt for den enkelte helt fra førstegangstjenesten av.

Så er det tre bekymringsområder. Det er:

  • den tydelige økningen med hensyn til brudd på rusmiddelreglene

  • den store økningen på 31 pst. i antall narkotikabeslag i Forsvaret

  • den sterke økningen i antall dimitteringer med bakgrunn i psykiske helseproblemer blant soldatene

På alle disse områdene ønsker komiteen at det settes i verk tiltak for å få til en bedring, og ber departementet vurdere hva som kan være hensiktsmessig å gjøre for å oppnå ønskede resultater.

Til slutt vil jeg bare nevne at en samlet komite er opptatt av at Forsvarets medisinske behandlingstilbud skal være godt. Jeg viser til merknad om dette i innstillingen.

Jeg anbefaler komiteens innstilling.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 3830)

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 5 (2000-2001) – om Ombudsmannsnemnda for Forsvarets innberetning om virksomheten i tiden 1. januar – 31. desember 2000 – vedlegges protokollen.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.