Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2001 kl. 10

Dato: 07.11.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Svein Roald Hansen (A): Jeg skal få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Langs Solliveien i Fredrikstad utsettes beboerne for en urimelig støybelastning fordi en del av tungtrafikken ikke overholder fartsgrensen på 50 km/t. Det enkleste, raskeste og rimeligste fartsdempende og derved støydempende tiltaket vil være å benytte fotoboks.

Vil statsråden se på retningslinjene for bruk av automatisk trafikkontroll (ATK), slik at fotobokser også kan benyttes i et slikt tilfelle, og uten at det må inntreffe mange ulykker, slik retningslinjene nå forutsetter?»

Statsråd Torild Skogsholm: Det er riktig som representanten Svein Roald Hansen påpeker, at automatisk trafikkontroll, ATK, først og fremst anvendes som et trafikksikkerhetstiltak på strekninger hvor det er registrert et trafikkulykkesproblem. Det er enighet mellom politi- og vegmyndigheter om at dette automatiske trafikkontrollsystemet skal brukes som et trafikksikkerhetstiltak, og ikke som et alternativ til ordinær trafikkovervåking for å kontrollere fart. På dette grunnlag er det også åpnet for at ATK kan brukes i fartsdempende øyemed der politiet av ulike grunner vanskelig kan foreta vanlig fartsovervåking, f.eks. i tunneler.

ATK er et tiltak med høy samfunnsøkonomisk nytte, og har en betydelig farts- og ulykkesreduserende effekt når det benyttes på de strekninger som oppfyller de kriterier som er fastsatt. Jeg vil derfor prioritere bruken av dette tiltaket på strekninger med behov for ulykkesreduserende tiltak.

Dersom hovedproblemet er støy som følge av høy fart, er det imidlertid andre tiltak som kan være mer egnet, f.eks. støyskjerming, fartsreduksjon med bygging av humper, etc. På strekninger hvor det er både trafikksikkerhetsproblem og støyproblem knyttet til fart, kan bruk av ATK være et egnet tiltak.

Solliveien, eller Rv 112, som går fra Sollikrysset på E6 ned til Rolvsøysund bru, har en årsdøgntrafikk på ca. 3 700 og en tungtrafikkandel som varierer mellom 12 og 14 pst. Strekningen er ikke ulykkesbelastet. Gjennomsnittlig kjørefart ligger noe i overkant av 50 km/t, som er lovlig kjørefart på strekningen, og om lag 15 pst. av trafikantene har en kjørefart rundt 60 km/t eller høyere.

En del av boligene på strekningen har et innendørs støynivå som overskrider tiltaksgrensene i forurensningslovens forskrift om grenseverdier for lokal luftforurensning og støy. For disse boligene vil det bli gjennomført fasadetiltak, slik at kravene i grenseverdiforskriften oppfylles.

Svein Roald Hansen (A): Jeg er litt usikker på hvordan jeg skal forstå svaret. Jeg føler at det her kan ligge en liten åpning, men at man peker på andre tiltak som mer naturlige.

Jeg skal medgi at dette er et spesielt tilfelle. Det er en kort strekning. Men det spesielle er også at det blir en akselerasjonsbane, særlig for tungtrafikken, fordi veien er rett og man skal opp i 70 og senere 80 km/t lenger framme. Det er dette som skaper det spesielle støyproblemet, særlig om morgenen. Én ting er at man kan gjøre tiltak innendørs, men det er også et problem utendørs for beboerne sommerstid.

Jeg håper statsråden er villig til å se på om man ikke kan benytte et slikt tiltak, som vil være rimeligst, raskest og mest effektivt. Det vil jo være en liten skjerv til Regjeringens målsetting om å lage «Et enklere Norge».

Statsråd Torild Skogsholm: Det er viktig for hele sektoren at vi finner de beste og mest effektive løsningene.

Når det gjelder støy, er det viktig å se på hvilke tiltak som imøtekommer de behovene som er, og innenfor de rammene som finnes. Vi vil fortsatt, både i dette spesielle tilfellet og generelt, jobbe med å finne gode tiltak som kan løse støyproblemene.

Svein Roald Hansen (A): Med mindre statsråden legger fram en tilleggsproposisjon på fredag som gir ganske spenstige rammer økonomisk, er jeg ikke i tvil om at det rimeligste og raskeste i dette tilfellet vil være å benytte fotoboks. Det er et tiltak som kan reverseres den dagen man kan sette i verk større tiltak, som en omlegging av veien eller eventuelt innføring av støyskjerm.

Jeg håper at hvis beboerne tar dette opp lokalt, vil Vegvesenet vurdere å gjøre et forsøk her uten at man skal være redd for at det blir fotobokser over det ganske land.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg tar imot alle gode ideer om hvordan slike utfordringer kan løses, så jeg skal ta med meg de innspill jeg har fått.

Det vil nok fortsatt være slik at automatisk trafikkontroll vil være knyttet til trafikksikkerhet, men i den grad det i en kombinasjon også kan løse andre utfordringer, slik som støy, finner jeg det helt naturlig at det blir vurdert. Og vi må vurdere de mulighetene vi har.

Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 2.