Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2001 kl. 10

Dato: 07.11.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 21

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Sandberg til kommunal- og regionalministeren, vil bli besvart av justisministeren på vegne av kommunal- og regionalministeren.

Per Sandberg (FrP): Jeg vil stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Hvilke strakstiltak vil statsråden iverksette for å få kontroll med den manglende kontroll og registrering av asylsøkere vi nå opplever etter den massive asyltilstrømmingen i år?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Vi har opplevd en betydelig økning av antallet asylsøkere den siste tiden. Asylsøkere fra Kroatia utgjør den største gruppen, mens søkere fra Russland utgjør den nest største gruppen.

Den plutselige og store økningen av asylsøkere medfører en kraftig belastning av politiets ressurser innenfor utlendingsfeltet. Økningen betyr at det må utvikles nye samarbeidsformer mellom politiet og Utlendingsdirektoratet, og det må samtidig finnes midlertidige løsninger med hensyn til innkvartering osv.

Den store økningen av asylsøkere i høst og den merbelastningen dette medførte på politiet og Utlendingsdirektoratet, førte til at en del asylsøkere ble flyttet til mottak før politiet hadde avsluttet sitt arbeid med å signalere søkerne, dvs. ta foto og fingeravtrykk av dem. Etter begynnelsen av oktober blir nå alle asylsøkere signalert ved ankomst, og ingen flyttes fra asylmottakene før dette arbeidet er avsluttet. Fra samme tidspunkt er tidligere restanser på dette punktet nedarbeidet.

I denne situasjonen bygde det seg i løpet av sommeren også opp en restanse av antall asylsøkere som ikke var tilstrekkelig registrert før de måtte flyttes til mottak spredt over hele Norge. Politiet har i samarbeid med Utlendingsdirektoratet intensivert arbeidet for å nedbygge restansene med hensyn til registrering. Oslo politidistrikt er tilført ekstra ressurser for å koordinere nedbyggingen av restansene.

For øvrig kan jeg opplyse at det pågår et nært samarbeid mellom Kommunal- og regionaldepartementet og Justisdepartementet og våre direktorater for å sikre effektive arbeidsrutiner og riktig arbeidsfordeling mellom de berørte etatene. Siktemålet er å sikre en rask og forsvarlig saksbehandling, samtidig som politiets kontrollbehov ivaretas.

Per Sandberg (FrP): Jeg takker for svaret.

Som statsråden er inne på, er det etter hvert blitt en kjensgjerning at antall asylsøkere har økt dramatisk det siste året. Første kvartal i år kom det 500 hver måned, andre kvartal kom det 800 hver måned, Totalt i år vil vi oppleve en asylsøkerinnvandring på over 16 000. At dette skaper totalt kaos i behandlingssystemet, bør ikke forundre noen, og at budsjettene sprekker så det ljomer, er heller ikke noen overraskelse. Flere tusen saker ligger nå ubehandlet, flere tusen asylsøkere er ikke registrert, og det i en tid der terrorfrykten er økende. Alt dette skyldes selvsagt en naiv og snillistisk innvandringspolitikk, som har resultert i at Norge nå er mer og bedre markedsført som sosialkurator for hele verden enn noen gang.

Deler statsråden nå Fremskrittspartiets påstand om at innvandrings- og asylproblematikken er fullstendig ute av kontroll, og at Norge nå bør få en unntakstilstand med fullstendig stopp av denne type innvandring inntil en har fått kontroll?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg registrerer at representanten i forhold til sitt første nøkterne spørsmål utvider perspektivet betraktelig i tilleggsspørsmålet. Svaret er at når det ankommer mennesker til riket som har ugrunnede asylsøknader, f.eks. det vi har sett ved bulgarere, må myndighetene håndtere det kontant. Det skjer nå i regi av Kommunal- og regionaldepartementet en vurdering av tiltak med hensyn til hva man skal gjøre med denne type asylsøknader, og Regjeringen vil på egnet måte komme tilbake til tiltak i en slik sammenheng.

Når det gjelder det som var spørsmålet, nemlig om vi signalerer, som er rett og slett å få oversikt over dem som er i riket, kan jeg si at signaleringen etter de informasjoner jeg har, er à jour pr. oktober, nettopp av den grunn at vi skal vite hvem som er her. Når det så gjelder registreringen, som er et annet ledd i asylbehandlingen – og som representanten spurte om – er det satt i gang et arbeid for å bygge ned de restansene som faktisk eksisterer. Oslo politidistrikt har tidligere gjennom sin arbeidsform for noen år tilbake dokumentert at de makter en slik jobb, og de har også blitt tilført ekstra ressurser for at dette skal gjennomføres.

Per Sandberg (FrP): Jeg kan gå tilbake igjen til mitt første spørsmål, for der var jeg også inne på problemene med den nye innvandringen vi får. Da vil jeg tilbake til konsekvensene, for jeg vil utfordre statsråden på følgende: Ser han ikke en sammenheng mellom manglende integrering av alle som allerede har fått opphold i Norge, og den økende innvandringen vi nå ser? Vi opplever en arbeidsledighet på 50-60 pst. i enkelte nasjonaliteter, og resultatet av det blir oppslag i avisene som «Dyster fremtid for somaliere i Oslo», «Flyktningebarn isoleres» osv. Er det nå ikke på tide å ta en pause i den økende innvandringen for å sette inn flere ressurser på en sterkere integreringspolitikk, slik at vi i hvert fall får det på plass inntil vi tar inn flere enn det vi gjør nå? For det er jo ingenting som signaliserer – i hvert fall ikke nå – at det blir noe mindre innvandring i fremtiden.

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten tar dette opp på så bred basis at det er umulig å kommentere det utdypende nok i et kort tilsvar i en spørretime. La meg bare vise til Regjeringens generelle holdning. Den er helt klar. De som har berettiget grunn til å søke asyl, skal tas imot i Norge. Ugrunnede asylsøknader skal vi håndtere på en slik måte at personene ikke blir her. Men vi er innstilt på å gjøre noe med tilgangen på arbeidskraft i landet. Det handler også om å regulere arbeidsinnvandring, og det er spørsmål som vi vil komme tilbake til. Når det så er slik at vi har de lovregler vi nå har, er selvfølgelig representanten og jeg helt enige om at vi skal ha en tilfredsstillende signalering hos politiet, og vi skal ha en registrering. Vi kan ikke sitte med restanser på det, og det er iverksatt skritt for at vi ikke skal ha det. I signaleringen er vi à jour. Når det gjelder restansene, er det satt i gang et arbeid for at de skal nedbygges, med Oslo politidistrikt i ledelsen, som tidligere har dokumentert at det er et arbeid de mestrer.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 11.