Stortinget - Møte torsdag den 22. november 2001 kl. 10

Dato: 22.11.2001

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Engly Lie

Presidenten: Det var med sorg og vemod vi mottok budskapet om at tidligere stortingsrepresentant Engly Lie fra Vennesla er død, 82 år gammel.

Lie representerte Arbeiderpartiet for Vest-Agder i tolv år, i perioden fra 1973 til 1985.

Lie ble født i Vennesla, hvor han vokste opp. Som 18-åring begynte han i tømrerlære, et yrke som førte ham over til å bli oppmåler tidlig på 1950-tallet.

Han markerte seg tidlig som en dyktig talsmann for Arbeiderpartiet, og fikk etter hvert en rekke tillitsverv både i fylkespartiet, i fagbevegelsen og etter hvert også i rikspolitikken.

Allerede i 1945 fikk han sitt første kommunalpolitiske komiteverv, og i 1952 ble han valgt inn i kommunestyret i Vennesla, der han var medlem fram til 1973, de siste 14 årene som Venneslas ordfører.

Han var også medlem av fylkestinget i 14 år fra 1960, og alt lokalpolitisk arbeid ble kombinert med det å være yrkesaktiv.

I sine tre perioder som representant her på Stortinget var Lie etter eget ønske medlem av samferdselskomiteen, og det var spesielt luftfartsspørsmål han arbeidet med. Han var sentral under planleggingen av den nye hovedflyplassen. Men også samferdselsspørsmål i de to Agder-fylkene hadde hans oppmerksomhet, og han var bl.a. en varm talsmann for at mer av godstrafikken måtte flyttes fra vei til jernbane og båt. Lie fulgte også personlig opp de vedtak som ble fattet, med stadige bilturer omkring i de to Agder-fylkene for å følge byggingen av nye veiparseller.

Også i pensjonisttilværelsen engasjerte Lie seg, både i Arbeiderpartiet og i pensjonistforeningen i Vennesla. «Det er viktig å være aktiv og ha en skikkelig hobby», var mottoet hans.

Engly Lie var ikke en person som var kjent for å skape stor oppmerksomhet rundt sin egen person. De som lærte Lie å kjenne, karakteriserte ham som det gode mennesket fra Vennesla som alltid var langt mer opptatt av andre enn av seg selv.

Han var kunnskapsrik og arbeidet grundig med saker innenfor sitt område, både nasjonalt og lokalt. Han var kjent for sitt svært gode humør og sine gode samarbeidsevner. Han var raus med seg selv, åpen og omgjengelig og svært gjestfri.

Det er i dyp respekt vi lyser fred over Engly Lies minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Det kan fra tid til annen være vanskelig å huske å slå av mobiltelefonen En mobiltelefon hadde ringt under minnetalen. før man går inn i salen. Presidenten vil bare understreke at det kan være lurt å gjøre det til rutine at vi legger den fra oss før vi går inn, så slipper vi å risikere at den ringer i salen.

Fra representanten May-Helen Molvær Grimstad foreligger søknad om sykepermisjon fra og med 22. november og inntil videre.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  • 2. Vararepresentanten, Rigmor Andersen Eide, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Rigmor Andersen Eide er til stede og vil ta sete.

Representanten Magnhild Meltveit Kleppa vil framsette et privat forslag.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg vil på vegner av representantane Jorunn Ringstad, Inger S. Enger og meg sjølv fremja forslag om ein gjennomgang av lovgivinga om konsesjonskraft.

Presidenten: Representanten Asmund Kristoffersen vil framsette et privat forslag.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg skal på vegne av representantene Bjarne Håkon Hanssen, Olav Gunnar Ballo, Ola D. Gløtvold og meg selv få fremme forslag om sluttoppgjør mellom staten og fylkeskommunene som følge av statens overtakelse av sykehusene m.m.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.