Stortinget - Møte onsdag den 16. januar 2002 kl. 10

Dato: 15.01.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Inge Ryan (SV): Mitt spørsmål til statsråden er følgende:

«Fra våren av vil Statoil overføre transporten av propangass fra jernbane til vei gjennom Nord-Trøndelag og deler av Nordland. Store deler av denne veistrekninga er svært ulykkesutsatt, og det har i de siste årene vært en rekke ulykker med vogntog her. Dersom det skulle skje ulykker med vogntog som frakter propan, vil konsekvensene kunne bli dramatiske.

Vil statsråden ta initiativ til at frakten av propangass videreføres på jernbanen i stedet for at den overføres til vei?»

Statsråd Torild Skogsholm: Det er min oppgave å sikre rammevilkår innenfor de ulike transportsektorene som fører til en transportfordeling som er til det beste for samfunnet som helhet. Jeg vil derfor fortsette arbeidet med å se på om sektorenes rammebetingelser er de riktige i dag, herunder infrastrukturkapasitet og avgiftsbelastning. Jeg kan imidlertid ikke gripe direkte inn i godstransportmarkedet ved å gi pålegg om bedrifters valg av transportløsninger.

Det arbeides kontinuerlig for å bedre vegstandarden for E6 på strekningen mellom Trondheim og Fauske. De viktigste prosjektene som pågår på den aktuelle strekningen Trondheim–Mo i Rana, er omlegging av vegen forbi Steinkjer og tunnel gjennom Korgfjellet. I tillegg vil det bli gjennomført en rekke mindre tiltak i Nordland med sikte på breddeutviding og forbedring av kurvatur for å kunne bedre framkommeligheten for tungtrafikken og dermed redusere risikoen for ulykker.

CargoNet, NSBs nye godsselskap, har opplyst at de transportene representanten Ryan viser til, fram til nå har kommet fra Statoils gassanlegg i Sverige. Statoil har imidlertid besluttet å endre sin interne logistikk, noe som betyr at de vil ta gassen fra andre anlegg og ha et mellomlager nordøst for Trondheim.

I tråd med St.meld. nr. 48 for 2000-2001 om NSB BAs virksomhet 2001-2003 er kombinerte transporter CargoNets satsingsstrategi. Den norske næringsstrukturen gir ifølge selskapet ikke grunnlag for et generelt tilbud på konvensjonell vognlast. Således er det heller ikke forretningsmessig mulig for CargoNet å tilby propangasstransportene i konvensjonelle vogner fra Trondheim til Mo i Rana.

CargoNet har imidlertid vært i dialog med Statoil om en kombinert løsning, hvor semihengere/containere løftes på toget i Trondheim for transport til Mo i Rana. Det foreligger foreløpig ingen avklaring på dette, men i mine øyne ville det ha vært en god løsning, også for lokalsamfunnene langs den aktuelle fraktruten.

Inge Ryan (SV): Jeg var ikke helt fornøyd med svaret. Det skyldes at jeg kjører denne strekninga ukentlig. Jeg har sjøl kommet først oppi en dødsulykke etter trailere, og jeg ser stadig vekk trailere som ligger enten på siden eller med hjulene i været på denne strekninga.

Brannsjefen i en av de berørte kommunene sier at det vil bli en katastrofe dersom en trailer som frakter propangass, kolliderer med en annen bil. Sjøl om dette området er spredtbygd, kjører man altså gjennom områder der det er bosetting, og det er sagt at innenfor en radius av 1 km vil alt liv antakelig forsvinne dersom en sånn ulykke skulle skje.

Derfor håper jeg at statsråden i enda sterkere grad tar initiativ overfor NSB, således at NSB faktisk får fortgang i arbeidet med å få denne gassen over på jernbane. Mitt spørsmål blir om statsråden kan tenke seg å prioritere opp arbeidet med å påvirke NSB til å få fortgang i de planene som hun skisserte.

Statsråd Torild Skogsholm: Trafikksikkerhet står meget høyt på agendaen i mitt departement. Derfor er det viktig når vi arbeider både innenfor vegsektoren og i forhold til jernbane, at nettopp trafikksikkerheten tas hensyn til. Så er også tilfellet når det gjelder den type transport av farlig gods som det er snakk om her. Derfor vil jeg når jeg arbeider fram planer og i det som jeg legger fram for Stortinget, hele tiden ha forholdet til trafikksikkerhet i bevisstheten. Derfor vil jeg også når vi skal tenke på rammevilkår for jernbanen, ha i fokus det som går på denne type trafikksikkerhet.

Inge Ryan (SV): Jeg er godt fornøyd med at man har det i fokus. Jeg syns det er veldig prisverdig at statsråden er opptatt av trafikksikkerhet i dette tilfellet.

Generelt vil jeg si at det er viktig å få mer av godstransporten over på Nordlandsbanen i stedet for at man skal kjøre trailere på svært dårlige veier som ikke er beregnet for den type transport. Veiene kan nok være bra for privatbiler, men de svære vogntogene er egentlig ikke veiene beregnet for. Derfor har vi en enormt høy ulykkesfrekvens på den strekninga det her er snakk om. Men fokus på trafikksikkerhet setter jeg pris på.

Men når det gjelder propangass, har vi en dimensjon i tillegg: Det er ikke bare sjølve ulykken som kan bli katastrofal, men dersom det skjer i nærheten av bebyggelse, kan det få dimensjoner langt utover det. Så jeg oppfordrer igjen statsråden til å ha en dialog med NSB for å få fortgang i arbeidet med å få gassen over på jernbane.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil bare understreke igjen at trafikksikkerheten vil stå svært sentralt for meg framover. Jeg vil også minne om at CargoNet har vært og er i dialog med Statoil. Den dialogen vil jeg gjerne at de skal fortsette for å finne en god løsning.