Stortinget - Møte onsdag den 16. januar 2002 kl. 10

Dato: 15.01.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 16

Lena Jensen (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Flytilbudet og prisen på flybillett er grunnleggende viktig for Nord-Norge, både for privatpersoner og for næring i landsdelen. Når flytilbudet blir vesentlig redusert, slik det ble fra 7. januar på flyruten Tromsø–Oslo, rammer dette hardt. Slik systemet er i dag, har ikke Stortinget myndighet til å kunne gå inn og styre verken flypriser eller ruteavganger.

Vil statsråden jobbe for å sette flere flyruter i Nord-Norge på anbud?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg viser til mitt svar på spørsmål 12 fra representanten Arnesen, hvor jeg redegjorde for at saken med formiddagsruten mellom Tromsø og Oslo nå har funnet sin løsning.

Samferdselsdepartementet går i dag inn og kjøper flyrutetjenester etter anbudsutlysing på deler av kortbanenettet, der lite trafikkgrunnlag gjør det ulønnsomt for flyselskapene å drive kommersielle ruter. Staten finansierer på denne måten allerede i dag et omfattende nettverk av flyruter i Nord-Norge som sikrer landsdelen god transportstandard.

Jeg ser ikke at det er grunnlag for å gå inn med anbudsordning på denne eller andre flyruter på stamrutenettet nå.

Lena Jensen (SV): Jeg vil først og fremst takke for svaret.

Som samferdselsministeren sier, ser det ut som problemet med flyruten mellom Tromsø og Oslo er løst på kort sikt. Men jeg er opptatt av å tenke langsiktig, både når det gjelder næringsliv og personer som bor i Nord-Norge. Man ser hvor sårbart det nordnorske samfunnet er i forhold til flytilbud, flyavganger og flypriser, både når det gjelder frakt av personer og av gods.

Jeg vil hevde at det er statens ansvar å sikre et godt næringsliv, og samferdselsministeren er helt sikkert enig med meg i at næringslivet er veldig opptatt av langsiktighet og sikkerhet.

Jeg vil derfor stille følgende spørsmål til samferdselsministeren: Det er ikke nok å følge med, som samferdselsministeren sier. Ser samferdselsministeren andre muligheter til å gå inn og styre flytrafikken i Norge der hvor det er behov for det?

Statsråd Torild Skogsholm: Som jeg sa i mitt svar, ser jeg ikke grunnlag for å gå inn med en anbudsordning på den flyruten vi snakker om her, mellom Oslo og Tromsø, i den situasjonen som er nå. Staten kjøper tjenester på deler av kortbanenettet og er på den måten inne og sørger for at det er et akseptabelt transporttilbud i denne landsdelen. Jeg er helt enig i at det er viktig både for folk flest som bor der, og ikke minst for næringslivet og utviklingen i området. Det er nettopp derfor vi bruker så mye penger som vi gjør, hvilket er helt riktig, på å kjøpe flytjenester i Nord-Norge.

Lena Jensen (SV): Jeg skjønner av svaret fra samferdselsministeren at hun ikke ønsker å gå inn og vurdere å legge flere ruter ut på anbud. Dette eksemplet med Tromsø–Oslo-ruten er bare ett av mange eksempler. Harstad–Tromsø har vært rammet tidligere, og da har både næringslivet og privatpersoner sagt at det blir problematisk å drive. Jeg håper at samferdselsministeren vil følge med og vil se de behovene man har i Nord-Norge, og på lengre sikt vurdere å legge flere ruter ut på anbud.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg kan forsikre at jeg følger nøye med på det som skjer innenfor flymarkedet, både på det området hvor staten er inne og kjøper tjenester, og på de områdene hvor vi har konkurranse. Nå er det slik at konkurransen er blitt redusert den senere tid, og det gjør det spesielt viktig å følge med på hva slags rutetilbud man har. Da er det begrenset i hvilken grad samferdselsministeren kan gripe inn, men jeg kan i alle fall forsikre at samferdselsministeren vil holde nøye øye med hvordan flyrutetilbudet utvikler seg i Nord-Norge.