Stortinget - Møte onsdag den 20. februar 2002 kl. 10

Dato: 20.02.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Morten Høglund (FrP): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Ifølge Asker og Bærums Budstikke 13. februar d.å. er Helsedepartementet og Akershus fylkeskommune i ferd med å inngå en avtale som innebærer at Bærum Sykehus mister opptil 194 av de 298 leilighetene de i dag disponerer for sine ansatte. Leilighetene er i dag et av sykehusets fremste rekrutteringsvirkemidler i et område med stort press på boligmarkedet.

Hva kan statsråden gjøre for å sikre at Bærum Sykehus ikke får redusert sin boligmasse?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Oppslaget i Asker og Bærums Budstikke refererer til resultatet av de drøftinger departementet har hatt med Akershus fylkeskommune og landets øvrige fylkeskommuner, for å avklare hvilke eiendommer som skal overføres til staten ved de regionale helseforetakene, eventuelt beholdes av fylkeskommunen i henhold til kriteriene i helseforetaksloven § 52 nr. 6.

I disse drøftingene er det fra departementets side utøvd et skjønn hvor en bl.a. har sett på boligenes faktiske bruk av spesialisthelsetjenesten, utnyttelsesgrad, beliggenhet, betydning som personalpolitisk virkemiddel, behov innen andre fylkeskommunale sektorer, som f.eks. rekruttering av annet fylkeskommunalt personell.

Jeg minner i den forbindelse om at det gjennomgående var stor avstand mellom departementet og fylkeskommunene om rekkevidden av helseforetaksloven og hvilke eiendommer som omfattes av overføringen, og at dette bl.a. gjaldt boliger. Det er på denne bakgrunn kun oppnådd enighet med 8 av 19 fylkeskommuner om boliger, herunder med Akershus fylkeskommune.

Resultatet av drøftingene med Akershus fylkeskommune innebærer at Bærum sykehus og de øvrige sykehusene i Akershus vest vil få rettighetene til ca. 500 boliger eller ca. 80 pst. av det antall boliger som sykehusene i området hittil har hatt tilgang til, dette gjennom disposisjonsrett til boliger i boligstiftelser i området og ved overføring av eiendomsretten til en del av de boliger som Akershus fylkeskommune har eid direkte.

Sykehusene i området vil med andre ord fortsatt ha tilgang til et betydelig antall boliger som gjennom en målrettet forvaltning og utnyttelse vil framstå som et sentralt personalpolitisk virkemiddel også i framtiden.

Jeg vil videre understreke at endringene ikke vil inntreffe umiddelbart, ved at det er enighet med fylkeskommunen om at personell innen spesialisthelsetjenesten som i dag bor i boliger som fylkeskommunen fortatt skal eie, beholder sine kontrakter.

Jeg har merket meg kritikken som har kommet mot boligløsningene ved Bærum sykehus. Helsedepartementet vil innlede dialog med Helse Øst, de berørte foretak og Akershus fylkeskommune, med sikte på å etablere samlede løsninger som ivaretar spesialisthelsetjenestens funksjonelle behov.

Morten Høglund (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Det som det har blitt reagert på, som også helseministeren var innom, er denne reduksjonen i antallet, og det er allerede i dag mangel på boliger. Man antar at man kan dekke opp halvparten av det reelle behovet, og rekrutteringssituasjonen er, som helseministeren er godt kjent med, vanskelig overalt, ikke minst er boligsituasjonen spesielt vanskelig her. Men jeg forstår statsråden dit hen at man vil arbeide for å komme dette i møte.

Ser statsråden for seg at man vil komme dit hen at sykehuset kan opprettholde boliger i noenlunde det omfang man har i dag?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Den linjen man har arbeidet etter til nå, har vært at man dels overtar boliger, dels overtar disposisjonsrett til boliger som eies av boligstiftelser og andre, slik at man samlet sett får en akseptabel situasjon når det gjelder å bruke dette som virkemiddel i personalpolitikken. Det vil også være utgangspunktet for den dialogen jeg varslet at Helsedepartementet vil innlede med det regionale helseforetaket, de berørte sykehusforetakene og fylkeskommunen.