Stortinget - Møte onsdag den 20. februar 2002 kl. 10

Dato: 20.02.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 21

Eli Sollied Øveraas (Sp): Eg vil stille eit spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«Regjeringen foreslår nå at det gjennomføres forsøk med enhetsfylke. Forslaget kan tilbakeføres til forslagene i en utredning fra KS – KOU 1-98. En sentral forutsetning i denne utredningen er at den nye fylkesadministrasjonen er underlagt folkevalgt styring gjennom fylkestinget.

Kan statsråden bekrefte at Regjeringens opplegg for enhetsfylke vil bety at den regionale myndighet som i dag er lagt til fylkesmannen, blir underlagt folkevalgt styring gjennom fylkestinget?»

Statsråd Victor D. Norman: La meg først presisere at det nærmere opplegget for forsøksvirksomheten med enhetsfylke skal presenteres av kommunalministeren i den stortingsmeldingen som Regjeringen skal fremme til våren. Det er derfor ikke riktig av meg å gå i detaljer når det gjelder forsøksordningen.

Uten å gå nærmere inn på opplegget vil jeg presisere at det fra Regjeringens side er en klar forutsetning at viktige forvaltningspolitiske prinsipper ivaretas i forsøksmodellene. Hensynet til innbyggernes rettssikkerhet og behovet for en uavhengig tilsynsmyndighet er to slike prinsipper som vil legge føringer for utformingen av forsøket med enhetsfylke.

I dag ivaretar fylkesmannsembetet en rekke oppgaver knyttet til tilsyn og klagebehandling. For at innbyggerne skal oppleve tilsyn og klagebehandling som en garanti for rettssikkerhet, må tilsyns- og klageorganet være uavhengig og habilt i forhold til det organ som har ansvar for tjenesteytelsen, eller som treffer vedtak i første instans. Enhetsfylkemodellen må derfor utformes på en måte som gjerder inn disse oppgavene, og ikke skaper inntrykk av rolleuklarhet. Dette har Regjeringen lagt som føring på arbeidet med enhetsfylke.

For øvrig må vi gå igjennom dagens oppgaver hos fylkesmannen og se hvor det eventuelt finnes et regionalpolitisk handlingsrom som tilsier en politisk forankring i fylkestinget.

Eli Sollied Øveraas (Sp): Eg takkar for svaret.

Når det gjeld dette med å få klare roller, er eg veldig einig i det statsråden no seier. Eg er einig i at det er fylkesmannen som skal vareta dette med tilsyn. Det er betenkjeleg at talet på stillingar i fylkesmannen sitt embete har blitt seksdobla frå 1976 og fram til dags dato, altså har auka med 600 pst.

Det som fylkeskommunen har, skal gjennomgåast med tanke på det som skal leggjast fram frå kommunalministeren. Eg ser jo at det er ein del ting som er endra sidan Oppgåvefordelingsutvalet si innstilling fekk fleirtal her i Stortinget. Men ser statsråden føre seg at dei avdelingane som ligg under fylkesmannen, som t.d. utdanningsdirektøren og fylkesutdanningsavdelinga, kan slåast saman til ei avdeling, og at det er det folkevalde organet som skal styre t.d. desse to tidlegare avdelingane som no kan bli ei?

Statsråd Victor D. Norman: Jeg kan i grunnen bare gjenta det jeg allerede har sagt, at detaljene når det gjelder opplegget, vil det verken være riktig av meg å snakke om eller for så vidt tiden til å gjøre det nå. Men det jeg kan si, er at en del av de oppgavene det er stilt spørsmål om her, har å gjøre med tilsyn. De skal altså gjerdes inn i forhold til det folkevalgte organ.

De øvrige oppgavene som ligger til både utdanningskontor og andre, og som går på forvaltning, skal integreres i forhold til fylkeskommunen i forsøksordningen. Men det er ikke snakk om at man kan ta avdeling for avdeling og si at de og de avdelingene vil bli integrert med fylkeskommunen, mens de og de avdelingene skal gjerdes inn på grunn av klage- og tilsynsoppgavene, fordi grensene her i mange tilfeller går tvers gjennom de avdelingene som ligger hos fylkesmannen i dag.

Eli Sollied Øveraas (Sp): Det kan tyde på at det er ein del oppgåver som Samarbeidsregjeringa framleis vil fjerne frå det fylkeskommunale nivået. Eg synest ikkje det ville vere unaturleg om statsråden når det gjeld ein del oppgåver som ligg på fylkesnivået i dag, kunne bekrefte at det var naturleg å sjå på dei i samanheng. Eg merka meg statsråden sitt svar, men for å ta eit konkret spørsmål heilt til slutt: Kan statsråden bekrefte at det framleis er fylkesmannsnivået, det statlege nivået, som skal føre tilsyn og kontroll, og at uansett korleis avdelingane blir slått saman, skal dette vere underlagt folkevald styring?

Statsråd Victor D. Norman: Det jeg kan understreke veldig sterkt, er at tilsynsoppgaven er en statlig oppgave, at fylkeskommunen ikke kan føre tilsyn med virksomhet i primærkommunene ut fra forholdet mellom disse to, og at tilsynsoppgavene derfor må gjerdes inn i forhold til enhetsfylkemodellen. Dette er avgjørende med hensyn til rettssikkerheten for innbyggerne, og det vil vi sørge for.

For øvrig er det helt klart at det er en jobb som skal gjøres for å få forsøkene med enhetsfylke til å fungere på en måte som både innebærer at man får folkevalgt styring over det som bør ha folkevalgt styring, og at man får sikret at tilsynsmyndigheten er uavhengig i forhold til det folkevalgte organ.