Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato: 06.03.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Jan Simonsen (uav): Jeg har gleden av å stille finansministeren følgende spørsmål:

«Finansdepartementet har krevd Sørlandets Kompetansefond for 120 mill. kr i skatt i forbindelse med salg av Agder Energi-aksjer til Statkraft.

Mener statsråden at dette vedtaket er rimelig og i tråd med nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsens uttalelser fra valgkampen om at et slikt skattekrav ikke vil bli stående dersom Høyre får en hånd på rattet?»

Statsråd Per-Kristian Foss: Ved kraftskattreformen ble kommunene fra 1. januar 1997 skattepliktige på lik linje med andre aktører for inntekter knyttet til vannkraftvirksomheten. Dette er fastsatt i skatteloven § 2-5.

Kommunene i Vest-Agder eide kraftvirksomhet gjennom andeler i det interkommunale selskapet Vest-Agder Energiverk. Agder Energi AS ble opprettet for å samle kraftvirksomheten i Agder-fylkene. VAEs eiendeler ble overført til Agder Energi AS mot aksjer i selskapet som vederlag. Ved oppløsning av VAE ble aksjene utdelt til eierkommunene. På grunn av uenighet om hvor stor andel den enkelte kommune eide i VAE, ble 15 pst. av aksjene overført til Sørlandets Kompetansefond.

Overføringen av kraftvirksomheten til Agder Energi AS og den etterfølgende utdeling av vederlagsaksjer utløste skatteplikt for kommunene.

Med hjemmel i skatteloven § 11-22 kan Finansdepartementet fatte vedtak om at skattlegging etter alminnelige regler ikke skal gjennomføres når realisasjon er ledd i en omorganisering eller omlegging av virksomhet med sikte på å gjøre den mer rasjonell og effektiv. Formålet er at skattereglene ikke skal hindre ønskelige omstruktureringer i næringslivet. Når lovens krav er oppfylt, blir det gitt utsettelse med skattlegging, inntil en eventuell senere realisasjon. Det ligger ikke innenfor lovens formål å gi endelig skattefritak. Dette innebærer bl.a. at loven ikke anvendes i tilfeller hvor det ytes kontant vederlag, og heller ikke ved overføringer som medfører at skattefundamentet tapes. For en nærmere redegjørelse om departementets forståelse og praktisering av bestemmelsen viser jeg til St.meld. nr. 16 for 1997-98 og senere omtale i Ot.prp. nr. 1, til statsbudsjettet.

Departementet har lagt til grunn at omstruktureringen av kraftvirksomheten i Agder-fylkene er en slik omlegging av virksomhet som loven tar sikte på. Det er derfor fattet vedtak som innebærer at skattlegging av de gevinster som ble utløst ved omstruktureringen, utsettes inntil aksjer i Agder Energi AS blir realisert.

Fordi Sørlandets Kompetansefond antas å være en såkalt skattefri institusjon, skulle kommunene etter fast praksis ikke ha fått utsatt skattlegging for den del av gevinsten som gjaldt aksjer overført til fondet. Departementet fant likevel i denne spesielle situasjonen å kunne gjøre unntak, slik at betalingsforpliktelsen for kommunenes skatt på disse aksjene kan overføres til fondet og først forfalle når fondet realiserer aksjene i Agder Energi AS. Dette innebærer at skatten, i tilfelle salg fra fondet, reelt er fordelt på kommunene i samme forhold som det underliggende, men uavklarte eierskapet til de overførte aksjene.

Departementet har lagt vekt på å finne løsninger som ikke medfører likviditetsbelastning for kommunene, og som kan gjennomføres selv om eierforholdet kommunene imellom fortsatt er uavklart. Når kommunene etter departementets vedtak kommer i samme skattemessige stilling for alle sine aksjer, inkludert de aksjene som er overført til Sørlandets Kompetansefond, er dette etter mitt syn en rimelig løsning. Det er en løsning i tråd med lovforståelsen, slik den er lagt til grunn ved flere anledninger i redegjørelser til Stortinget. Opprettelsen av fondet er utmerket, men finansieringen av det kan ikke baseres på at aksjesalg i kraftsektoren skal gi endelig skattefri gevinst. Stortinget har vedtatt at gevinster i kraftsektoren fra 1997 skal være skattepliktige også for kommunale eiere. På denne bakgrunn fattet departementet under regjeringen Stoltenberg de foreliggende vedtak som nå må anses som endelige.

Kari Lise Holmberg hadde her overtatt presidentplassen.

Jan Simonsen (uav): Jeg oppfatter det da slik at konklusjonen er at man ikke gir grunnlag for en endelig skattefri gevinst. Jeg går ut fra at de skattejuridiske sidene her vil bli drøftet nøye av ordførere i de berørte kommunene, også Høyres ordførere.

Men dette spørsmålet har også en moralsk side. For selv om finansministeren bruker all sin sjarm og alle sine evner og sin kunnskap til å forklare dette, vil jo uttalelsene fra næringsministeren bli stående i historiebøkene, iallfall i bygdebøkene i Vest-Agder. Han var krystallklar i valgkampen og sa at dersom Høyre fikk en hånd på rattet, ville det ikke bli utløst noe skattekrav. Er det da slik å forstå at den endelige avgjørelse i departementet er i tråd med eller ikke i tråd med næringsministerens uttalelser i valgkampen?

Statsråd Per-Kristian Foss: Den endelige avgjørelse i departementet er i tråd med loven. Det tror jeg på en måte er det Stortinget bør bekymre seg om. Det er Stortinget som fastsetter loven, og departementet skal praktisere jussen etter den lov som Stortinget har fastsatt.

Jeg kan heller ikke erindre at representanten Simonsen i noen partisammenheng eller som selvstendig har fremmet forslag om fritak for gevinstbeskatning for kommunene dersom det skjer gjennom fondsvirksomheter. Så problemstillingen er relativt ny, for å si det forsiktig, og det er en statsråds plikt å praktisere de lover Stortinget fastsetter over hele landet.

Jan Simonsen (uav): Jeg forstår at vedtaket etter finansministerens vurdering er i tråd med loven. Er det da slik å forstå at næringsministeren ikke hadde kunnskap om loven da han gikk ut med sine løfter i valgkampen?

Statsråd Per-Kristian Foss: Næringsminister på det tidspunkt var så vidt jeg vet, Grete Knudsen. Jeg skal ikke uttale meg om Grete Knudsens lovforståelse. Jeg tror at denne saken impliserer så mange faktiske forhold at enkeltuttalelser om skattefrihet lett kan blir misforstått, for å si det slik.

Jeg minner om at jeg i mitt svar sa at det er ikke skatteplikt dersom aksjene i Sørlandets Kompetansefond ikke selges. Dersom de beholdes som eiendeler og fondet lever av avkastningen, slik den fastsettes, er det ingen skatteplikt. Men det er ved realisasjon, altså ved salg, at det inntrer gevinstbeskatning i tråd med det vedtak Stortinget har fattet, også inkludert representanten Simonsen.