Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato: 06.03.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Lena Jensen (SV): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til utdannings- og forskningsministeren:

«Fra skoleåret 1999–2000 til 2000–2001 var det registrert 44 nedlagte grunnskoler. Nedleggelse av skoler i distriktene har pågått i flere år, og er blitt intensivert de siste årene. Resultatet av denne utviklingen er lange skolereiser for barn, svekkelse av et godt oppvekstmiljø og fraflytting.

Ser statsråden alvoret i denne utviklingen, og hva har statsråden i så fall tenkt å gjøre med dette?»

Statsråd Kristin Clemet: Fastsettelse av skolestrukturen er et av de områdene som er overlatt til det kommunale selvstyret og lokal prioritering. Et godt oppvekstmiljø og rimelig reisetid til skolen er viktige hensyn å ivareta i denne forbindelse. Det er imidlertid også viktig å ta hensyn til endringer i bosettingsstrukturen og kommunikasjonsmulighetene. Jeg ser selvsagt at hvor skolen ligger, kan ha stor betydning i lokalmiljøet og for den enkelte elev. Det er neppe slik at den enkelte elev alltid er best tjent med at det ikke skjer noen endring i skolestrukturen. De ulike hensynene må imidlertid veies opp mot lokale behov og forutsetninger. Det betyr igjen at det til syvende og sist er velgernes stemmegivning ved valg som blir prøven på hvorvidt lokalpolitikerne her har prioritert riktig.

Jeg vil også vise til den redegjørelsen for Regjeringens syn på moderniseringen av offentlig sektor som statsråd Norman tidligere har holdt her i Stortinget. Her fremgikk det bl.a. at Regjeringen går inn for å innføre et krav om totalkostnadsberegninger ved offentlige anbud, offentlige investeringer og større omlegninger av offentlige tjenestetilbud. Som et eksempel ble det vist til at skolesentralisering da i enkelte tilfeller vil kunne fremstå som mindre aktuelt dersom det kommer frem at besparelsen for kommunen vil være mindre enn de ekstra tids- og transportkostnader som påføres barn og foreldre. Dette synes jeg er et meget viktig tiltak.

Lena Jensen (SV): Jeg takker for svaret.

Dette handler ikke om å frata kommunene selvstyre, dette handler om å sikre barns rettigheter i Norge, og Regjeringen er opptatt av at barn skal ha et godt og trygt oppvekstmiljø.

Vi opplever i Norge i dag at elever har reiseavstander opp til syv mil hver dag fram og tilbake til skolen. Dette gir helseproblemer og sosiale problemer, samtidig som det gir store miljøproblemer.

I svaret til representanten Synnøve Konglevoll sa statsråden at hun er en statsråd for hele utdanningssektoren. Det gjelder også distriktsskoler. Vil statsråden ta initiativ til et lovforslag om en maksimumsgrense når det gjelder reiseavstand for elever i grunnskolen?

Statsråd Kristin Clemet: Jeg har ingen planer om å ta et slikt initiativ. Generelt vet jeg ikke om det er veien å gå overfor kommuner hvis en skal stimulere til en bedre skole, å drive med forbud, påbud, lover osv. Jeg tror vi kan stimulere frem en bedre skole på andre måter. Men hvis det er slik, som representanten Jensen her er inne på, at skolestrukturen, som man da har ansvar for lokalt, virkelig fører til helseproblemer, sosiale problemer, meget dyre transportkostnader osv., så er jo dette noe som nettopp vil bli avdekket dersom man blir tvunget til å gjennomføre totalkostnadsberegninger, og de beregningene vil da kunne vise f.eks. at noe som lønner seg for kommunen isolert sett, slett ikke er lønnsomt for samfunnet. Det vil være et incentiv til å tenke noe bredere, kanskje også til å være noe flinkere til å samarbeide over kommunegrensene, så personlig synes jeg det er et godt tiltak for å synliggjøre at det å nedlegge en skole kan ha samfunnsmessige effekter som er mer skadelige enn den vinningen man isolert sett ser for kommunen. Jeg tror derfor det er viktigere å gå den veien enn å gå veien om en noe rigid lov.

Lena Jensen (SV): En skole i nærmiljøet mener jeg er en rett og en del av barns rettigheter i Norge i dag.

Jeg begynte mitt spørsmål til statsråden med å si at nedleggelse av grunnskoler har vært intensivert de siste årene. Innenfor helsesektoren ser man at man har regler som bl.a. sier at alle har krav på og rett til enerom på sykehjemmene. Innenfor skolesektoren ser man at det finnes veldig få regler. Jeg ønsker at statsråden skal se på muligheten for å begrense reiseavstanden for veldig mange barn i Distrikts-Norge i dag, og se på den rettigheten som jeg mener barn har: rett til en skole i nærmiljøet.

Statsråd Kristin Clemet: Representanten Jensen snakket om rett og rettigheter. I den grad det refererer seg til juridiske retter og rettigheter, har man et omfattende tilsyns- og klagesystem i norsk skole. Man kan f.eks. bringe saken inn for Statens Utdanningskontor hvis det står om juridiske rettigheter. Og tiltak generelt som kan stimulere til å få fornuftige skolestrukturer og ikke ufornuftige skolestrukturer, vil jeg naturligvis gjerne se på. Jeg har nevnt ett tiltak som statsråd Norman var inne på i sin redegjørelse.

Men når representanten Jensen sier at det er få regler på skoleområdet, blir jeg litt forundret. Mitt inntrykk er at det er en stor grad av nasjonal detaljstyring på skoleområdet. Jeg stiller meg spørsmål om vi ikke bør gå motsatt vei, at vi bør ha litt mindre nasjonal styring, men tydeligere nasjonal styring, og samtidig kanskje også et sterkere tilsyn. Og så får vi vurdere hva det er som skal være absolutte rettigheter og krav i skolesystemet. Det vil vi kunne vurdere til enhver tid.

Som sagt har jeg ikke noen planer om å fremme lovforslag om en akkurat angitt reisevei, men jeg synes kravet om totalkostnadsberegninger, som kommunene burde være interessert i uansett om det er et krav eller ikke fra statens side, bør gjennomføres.