Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato: 06.03.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 27

Heidi Sørensen (SV): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Vegdirektoratet vil tillate vogntog som er 25,25 meter lange og veier 60 tonn. Alle medlemslandene i EU, unntatt Sverige og Finland, har sagt nei til slike vogntog ut fra hensynet til trafikksikkerhet og miljø. Disse trailerne vil konkurrere på de samme strekningene som jernbanen.

Vil statsråden vektlegge hensynet til trafikksikkerhet, miljø og mulighetene til overgang fra godstrafikk på veg til jernbane i sin behandling av Vegdirektoratets forslag, og dermed si nei til vogntog som er 25,25 meter lange?»

Statsråd Torild Skogsholm: I stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan ble det varslet at Vegdirektoratet ville gjennomføre en høring av spørsmålet om det skal tillates og legges til rette for vogntog inntil 25,25 meters lengde på hele eller deler av det norske vegnettet.

Behandlingen av saken har tatt lang tid. Jeg har nå bedt om at Vegdirektoratets vurdering og tilråding forelegges Samferdselsdepartementet før påske.

Jeg ønsker ikke å foregripe departementets behandling. Jeg kan imidlertid forsikre at hensynet til trafikksikkerhet, miljø og fordeling av godstransport på ulike transportmidler er momenter som vil bli tillagt vekt ved denne behandlingen.

Heidi Sørensen (SV): Som bakgrunn for Vegdirektoratets behandling av denne saken foreligger det en rapport fra Transportøkonomisk institutt som har den noe merkelige konklusjon at dette er til fordel for miljøet. Måten de har klart å regne ut det på, er at man ser bort fra at vegtrafikken vil få økt konkurransekraft i forhold til jernbanen, og ergo ikke ser for seg noen overgang fra gods på jernbane til gods på veg.

Vi vet at hvis vi får konkurrert ut all godstrafikk på jernbane i Norge, vil det føre til 400 000 nye trailertransporter hvert eneste år. Har statsråden tenkt å innhente andre faglige dokumenter enn den TØI-rapporten som ligger til grunn for Vegdirektoratets behandling, når hun skal vurdere miljøkonsekvensene av dette forslaget?

Statsråd Torild Skogsholm: Som jeg sa i svaret mitt, har jeg ikke fått innspillet ennå, og jeg vet faktisk heller ikke hva som blir Vegdirektoratets tilråding. Men det er helt klart at når dette foreligger på mitt bord, vil jeg se på alle høringsuttalelser og også ta innover meg alle relevante vurderinger av saken, uansett om de ligger inne sammen med de høringsuttalelsene som ligger der, eller om de kommer inn i etterkant på andre måter.

Heidi Sørensen (SV): Nå ser vi at NSB på flere strekninger taper konkurransen med gods i forhold til veg. Har statsråden, i forbindelse med kollektivmeldingen, tenkt å komme med forslag om tiltak også på godssiden, slik at konkurransekraften til jernbanen på gods, f.eks. på strekningen fra Grenland til Oslo, øker, og er statsråden villig til å vurdere kjørevegsavgiften i den sammenhengen?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg anser dette for å være et helt nytt spørsmål, som jeg gjerne kan komme med noen vurderinger av, men jeg anser ikke dette som et tilleggsspørsmål i forhold til hovedspørsmålet.