Stortinget - Møte onsdag den 6. mars 2002 kl. 10

Dato: 06.03.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 33

Marit Nybakk (A): Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Kvinneandelen i Forsvaret er i dag veldig lav.

Hva har statsråden foretatt seg for å øke kvinneandelen i Forsvaret blant menige og blant befal?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Kvinneandelen i Forsvaret må opp. For å oppnå dette må vi rekruttere flere kvinner og sørge for at de kvinnene som er der, trives, og dermed vil satse på en karriere i Forsvaret.

Derfor tar Forsvaret nå i bruk utradisjonelle virkemidler i rekrutteringsarbeidet. Leir for forsvarsinteresserte jenter i Setesdalen i forrige uke er ett eksempel. Bruk av moderne kommunikasjonsmiddel, som SMS og e-post, er et annet. Vi vurderer også i disse dager å gi kvinner prioritet ved høstens opptak ved befalsskoler, krigsskoler og stabsskoler dersom de ellers oppfyller de krevende kravene til opptak. Et forsvar med en jevnere fordeling mellom kjønnene vil gi et bredere kompetansespekter, og det er viktig.

Kvinner i Forsvaret er gode rollemodeller, som må synliggjøres og brukes aktivt i rekrutteringsarbeidet. Kvinner har interessante muligheter i Forsvaret, og det er ingen andre som er bedre skikket til å formidle det utad med troverdighet enn nettopp de kvinnene som allerede er der.

Vi satser også på tiltak for å beholde kvinner i Forsvaret. Jeg har i et brev til forsvarssjefen utfordret alle de fire generalinspektørene i Forsvaret til å komme opp med gode tiltak til hvordan vi kan oppnå at Forsvaret oppleves som en mer attraktiv arbeidsplass for kvinner.

Bevisstgjøring og holdningsskapende arbeid i forhold til likestilling er også sentralt for å oppnå det. Alle med personellansvar i Forsvarets overkommando skal gjennomføre kurs om temaet «to kjønn – to kulturer» innen utgangen av 2002, og innen utgangen av 2003 skal samtlige sjefer med personellansvar i Forsvaret ha gjennomført et slikt kurs. Kvinner skal synliggjøres, og det er min klare målsetting at det skal være kvinner på alle nivåer i alle deler av Forsvaret.

Videre er det iverksatt konkrete tiltak for at et familieliv skal kunne kombineres med en karriere i Forsvaret. Her arbeider vi tett med arbeidstakerorganisasjonene for å finne gode løsninger.

Andre tiltak som jeg vil nevne, er mentorprogram for kvinnelige lederkandidater, nettverk for kvinnelig befal, som er et formelt samarbeidsforum, og generelt bedre praktisk tilrettelegging for kvinner ved avdelingene og skolene.

Forsvarets overkommando har innført en likestillingspris som skal deles ut til en person eller en avdeling som utmerker seg i arbeidet for likestilling, eller som fremmer kvinnenes sak ved konkret handling.

Jeg takker for øvrig representanten Nybakk for spørsmålet om kvinneandelen, og jeg vil presisere at det med kvinner i Forsvaret er en målsetting som jeg tar veldig alvorlig. Det er noe jeg vil prioritere og jobbe hardt med. Ikke minst tror jeg det at vi har en kvinnelig leder i forsvarskomiteen, en kvinnelig nestleder i forsvarskomiteen og en kvinnelig forsvarsminister gjør at vi sammen faktisk kan bidra til å synliggjøre jentene.

Marit Nybakk (A): Jeg vil takke for et svar som var veldig positivt. Jeg er helt enig i det siste som statsråden sa. Jeg tror også vi kan være rollemodeller.

Men jeg vil også spørre hva slags tidsperspektiv statsråden har i forhold til det å få flere kvinner inn i Forsvaret. Da vi behandlet forsvarsreformen, var det et flertall, bestående av Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, som bad Forsvaret i større grad enn tidligere erkjenne den ressursen som kvinnene representerer innenfor alle områder av Forsvarets virksomhet. Man mente at Forsvaret måtte jobbe aktivt for å bedre rekrutteringen. Jeg er kjent med at Høyre ikke var med på den merknaden, men tvert imot mente det var likestilling i Forsvaret. Jeg er genuint i tvil om det er tilfellet, og i hvert fall tolker jeg statsråden dit hen at hun er enig med meg i dette. Jeg vil, som sagt, spørre hvilken tidsplan statsråden har i forhold til de tiltakene hun nettopp har nevnt.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Mange av de tiltakene jeg nevnte, er det mulig å gjennomføre i 2002. Når det gjelder kursing av ansatte, trenger vi, hvis alle med personellansvar skal gjennom de samme kursene, også å ta 2003 til hjelp. Men i forhold til det med rekruttering kan svært mye gjøres i inneværende år. Her tror jeg faktisk det å besøke f.eks. alle krigsskolene våre og ta opp med skoleledelsen tiltak de kan sette i verk for å gjøre det lettere for jenter som er på skolen, er særdeles viktig – ikke at de skal slippe faglig innhold eller faglige krav, men det kan være måten vi behandler jentene på når de kommer dit, og måten skolene selger seg på når de skal rekruttere studenter. I tillegg tror jeg, som jeg sa, at generalinspektørene, som jo har et overordnet ansvar innenfor de fire ulike forsvarsgrenene, kan gjøre mer for å legge til rette for å beholde de kvinnene vi har, og rekruttere dem fra skolene og inn i fremtidsrettede stillinger. Og dette bør det være mulig å gjøre i inneværende år.

Marit Nybakk (A): Jeg slutter meg til mye av det som nå er sagt.

Statsråden nevnte i sitt første svar at vi har to kjønn og to kulturer, og jeg tror det kanskje er noe av problemet vi står overfor. Et TV-program nylig viste at bl.a. kultur og sjargong i Forsvaret nærmest mobber kvinnelig befal ut, og at flere av de som faktisk er i Forsvaret, slutter etter kort tid. Jeg vil be statsråden ta de nødvendige skritt for å se på dette særskilt, slik at vi sikrer de målsettinger som er satt, om 7 pst. andel kvinnelig befal – og det er neimen ikke mye – og 13 pst. kvinnelige sivile ledere i Forsvaret. Dette er jo i særstilling i et land som ellers roser seg av å ha likestilling, så Forsvaret må på flere måter gjøres til en attraktiv arbeidsplass for kvinner, og det vil jeg håpe at statsråden og jeg kan samarbeide om.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Det er jeg helt enig i at vi kan samarbeide om. Jeg er også enig i at 7 pst. ikke er spesielt ambisiøst, og min målsetting er å komme atskillig høyere enn det.

Jeg vil også knytte en kommentar til filmen «Aldri en av gutta», som ble vist på NRK. Jeg tror nok at mange av oss som så det programmet, hadde de samme reaksjonene knyttet til en del av kommentarene som kom fra menn som figurerte i programmet. Men det positive oppe i alt dette er at programmet var initiert av Forsvaret selv. Det var Forsvarets rekrutterings- og mediesenter som tok initiativ til å få laget denne filmen og faktisk å videreformidle den til NRK, nettopp som et ledd i prosessen med å sette dette i fokus internt i Forsvaret. Og jeg vet at flere av de generalinspektørene vi har, allerede har fanget opp ballen og har konkrete initiativ for å gjøre det lettere for de jentene som vi allerede har der.