Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 17

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Åslaug Haga til sosialministeren, vil bli besvart av samferdselsministeren på vegne av sosialministeren.

Åslaug Haga (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål, i utgangspunktet til sosialministeren, og er glad for at det blir besvart av samferdselsministeren:

«Oppsøkende tjeneste (OKT) i Oslo skal rykke ut sammen med ambulanse når overdoser meldes. Det er viktig at OKT kommer fram raskt, slik at de kan gi sosialfaglig oppfølging til offer/pårørende. OKT-bilene har mistet sine parkeringskort, noe som vanskeliggjør parkering. OKT burde fått status som utrykningskjøretøy og dermed mulighet til å benytte bussfiler og parkere i nærheten av åstedet.

Hva vil statsråden foreta seg for at OKT skal komme raskt fram til pasienten og gjøre jobben sin på en god måte?»

Statsråd Torild Skogsholm: Oppsøkende og koordinerende tjeneste, OKT, i Oslo gjør en svært viktig innsats, og det er viktig at den har best mulig arbeidsvilkår. Blant flere andre oppdrag som de er satt til å utføre, blir de også tilkalt ved overdoser og for å hente svært berusede personer. Dette kan være akutte situasjoner som forutsetter hurtig utrykning. Noen ganger kan det også være snakk om livredning. Det vil selvsagt være kritisk – for ikke å si umulig – å utføre dette arbeidet dersom de må kjøre i kø eller bruke mye tid på å finne en ledig parkeringsplass.

De behovene som OKT har når det gjelder fremkommelighet og parkering, krever unntak fra trafikkreglene og parkeringsbestemmelsene. Slike unntak er forbeholdt utrykningskjøretøy. For å opprettholde trafikantenes respekt for utrykningskjøretøy og hensynet til ulykkesrisikoen ved bruk av disse er det ønskelig å holde antallet utrykningskjøretøy relativt lavt. Det er derfor i særskilte forskrifter hjemlet i vegtrafikkloven satt krav både til hvilke typer kjøretøy som kan gis utrykningsstatus, og til nødvendig kompetanse hos førere av slike. I utgangspunktet fyller kjøretøy fra OKT ikke disse kravene. Jeg vil som samferdselsminister foreta en konkret vurdering av hvilke muligheter og begrensninger som ligger i gjeldende vegtrafikklovgivning i forhold til de behovene som OKT har. Det tar jeg sikte på å gjøre rimelig raskt.

Sosialministeren vil også ta kontakt med Oslo kommune for å diskutere om det er mulig å finne praktiske løsninger som sikrer at OKT får utføre sitt oppdrag uten at sjåførene må kjøre eller parkere ulovlig og bli ilagt bøter.

Åslaug Haga (Sp): Jeg takker statsråden for svaret og er glad for at hun forstår problemstillingen i utgangspunktet. Det er sjølsagt helt meningsløst at de som skal gjøre en jobb, som i ytterste tilfelle kan handle om å redde liv, skal måtte utsette seg for å begå lovbrudd for å kunne gjøre jobben sin på en god måte. Det er altså tilfellet i dag. Tjenestepersoner i OKT kjører i kollektivfelt, de parkerer ulovlig, de må trikse og mikse for at den enkelte ikke skal belastes med parkeringsbøter. Det vi gjør, er faktisk å skape lovbrytere når man her gjør et meget nyttig arbeid, hvor det ofte haster. Jeg er glad for at statsråden vil sjekke mulighetene for å finne en løsning. Men mitt spørsmål er: Ser ikke statsråden at dagens system er helt urimelig?

Statsråd Torild Skogsholm: Som jeg sa i stad, ser jeg behov for å gå gjennom ting her, for det er helt riktig som representanten Haga sier, at det er en viktig funksjon som blir ivaretatt av de personene som har dette oppdraget. Det skal ikke være nødvendig at man må begå lovbrudd for å utføre en god og viktig jobb. Derfor vil jeg, som jeg sa, som samferdselsminister gå gjennom de begrensningene som måtte ligge innenfor vegtrafikklovgivningen, og se om vi kan løse opp noe her som vil kunne bidra i riktig retning. Som sagt vil sosialministeren ta kontakt med Oslo kommune i den grad det er utfordringer som kommunen har ansvar for og som kan forbedres.

Åslaug Haga (Sp): Som sagt er jeg glad for at man ser på hvilke muligheter som finnes innenfor eksisterende lovgivning og regelverk. Men jeg vil jo mene at dette er en så opplagt sak at man også om nødvendig må være rede til å se på lovgivningen knyttet til det.

Jeg forstår at her gjøres det en jobb av flere representanter i Regjeringa. Mitt spørsmål blir da: Når kan vi regne med å ha en avklaring?

Statsråd Torild Skogsholm: Dette er et arbeid som vi griper fatt i nå. Det er selvfølgelig vanskelig for meg å love en dato for når vi skal ha dette på plass, men vi tar fatt i utfordringen nå med en gang.

: