Stortinget - Møte onsdag den 24. april 2002 kl. 10

Dato: 24.04.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Bjørn Jacobsen (SV): «FNs toppmøte om berekraftig utvikling i Johannesburg har eit utkast til sluttdokument som ikkje er ein reell handlingsplan fordi det i liten grad inneheld viktige element som mål, tidsrammer, tiltak, ressursar og institusjonelle gjennomførings- og overvakingsmekanismar. Det er slått fast at Agenda 21 med sine konkrete mål ikkje er gjennomført.

Kva vil Regjeringa gjere for at toppmøtet får fram ein reell handlingsplan?»

Utenriksminister Jan Petersen: Regjeringen deler representanten Jacobsens bekymring for status i arbeidet frem mot toppmøtet i Johannesburg i september. Derfor arbeider Norge sammen med likesinnede land for å få det forberedende arbeidet over i et mer offensivt spor med sikte på et mest mulig konkret og forpliktende resultat fra toppmøtet.

Blant annet har vi tatt initiativ til et nytt utkast til handlingsplan som er så konkret som mulig, med bl.a. angivelse av tidsbestemte mål for gjennomføring og finansiering. Handlingsplanen må fokusere på et begrenset antall temaer, der arbeidet for bekjempelse av fattigdom gis høyeste prioritet.

Det nye utkastet ventes lagt frem i begynnelsen av mai måned med sikte på en ferdigstillelse av handlingsplanen under det siste forberedende møtet i Indonesia, som finner sted i månedsskiftet mai/juni.

Norge har deltatt aktivt i forberedelsene til toppmøtet. I dette arbeidet har vi rettet et særlig søkelys mot sammenhengene mellom fattigdom, miljø og utvikling. Sammen med andre land og aktører arbeider vi nå med nye og konkrete initiativ på disse områdene. Spesielt vil vi støtte opp under tiltak som bidrar til å sikre fattige land og grupper tilgang på fornybar energi. Vi er også opptatt av nye initiativ for Afrika, med særlig vekt på utdanning. Regjeringen vil videre arbeide for at løfter og forpliktelser fra bl.a. Monterrey-konferansen om finansiering av utvikling blir fulgt opp og realisert.

FN-toppmøtet i Johannesburg vil samle ledere fra de fleste av verdens land. Vi kan ikke regne med å få fullt gjennomslag for alle våre synspunkter. Vi må imidlertid arbeide aktivt for løsninger som både er i tråd med våre egen prioriteringer, og som samtidig har bredest mulig støtte. Uten tilslutning fra et stort antall land vil et sluttdokument og en handlingsplan ha liten verdi.

Bjørn Jacobsen (SV): Eg takkar for svaret og er glad for at utanriksministeren seier så tydeleg at ein vil satse på fattigdom og miljø.

No har det kome eit initiativ frå vertslandet Sør-Afrika. Dei har laga eit såkalla «non-paper» og teke eit initiativ, sikkert nettopp fordi dei er vertsland. Der har ein m.a. gått inn for at det må vere meir konkrete mål. Kjenner Regjeringa til dette, og kan ein vere villig til å støtte Sør-Afrika i at desse initiativa blir tekne med vidare?

Utenriksminister Jan Petersen: Vi er kjent med alle de innspillene som er i denne sammenhengen. Problemet her er jo ikke innspill, problemet er å få dem inn i det sluttdokumentet som skal fremlegges, som altså kommer i mai, og som skal behandles i en konferanse i Indonesia i slutten av neste måned.

Norge tar sikte på å være meget godt representert på det toppmøtet, nettopp for å sikre at dette blir så handlingsorientert som mulig. Og alle andre land som har den samme tilnærmingen, nemlig at dette skal bli handlingsorientert, vil selvfølgelig ha norsk støtte i den sammenheng.

Bjørn Jacobsen (SV): Eg takkar igjen for svaret.

Vi snakkar her eigentleg om forlenginga av Brundtland-kommisjonen. Vi er no, mange år etterpå, på leiting etter korleis dette skal konkretiserast. Vi har fått dette med Lokal Agenda 21, som er rimeleg bra på plass i Noreg. Så har vi det som UD i sine papir opererer med som nasjonal strategi. Eg skulle gjerne sett at det heller heitte nasjonal agenda, altså oppfølginga av desse verdsproblema i Noreg.

Korleis ser utanriksministeren på å få til ein eventuell nasjonal strategi og verkeleg få satsing bak den også i Noreg?

Utenriksminister Jan Petersen: Jeg er ikke helt sikker på hva Jacobsen er ute etter, men jeg forstår det slik at han nå er solid unna det spørsmålet han reiste, nemlig hva vi skal gjøre for at Johannesburg-konferansen blir vellykket. Om det vil jeg gjerne gjenta at vi der skal søke å være handlingsrettet, slik Jacobsen ber om. Så er problemet selvfølgelig at vi ikke er alene i verden. Her skal vi ha andre land med, slik at det blir enighet om det, og ikke minst at det blir styrke bak det.

Når det gjelder oppfølgingen i Norge, er ikke det, som Jacobsen vet, Utenriksdepartementets ansvar, og det å gå inn på andre fagministres områder vil jeg ikke benytte anledningen til i denne sammenhengen.

Presidenten: Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.