Stortinget - Møte onsdag den 24. april 2002 kl. 10

Dato: 24.04.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Thore A. Nistad (FrP): Jeg vil få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I Innst. S. nr. 119 for 2000-2001 og Budsjett-innst. S. nr. 13 for 2001-2002 bes det om en bedring av trafikkavviklingen og opprustning av E16 i Lærdalsdalen og Fillefjell. Spesielt strekningen Steinklepp–Øye ble fremhevet. Etter en vinter med ofte stengte fjelloverganger øst–vest har trafikkuhellene over Fillefjell økt dramatisk, og spesielt ved Øye.

Vil statsråden sette i gang utbedringer på denne strekningen i sommer for å få redusert det store antall ulykker?»

Statsråd Torild Skogsholm: I treårsperioden 1998-2000 ble det rapportert om to ulykker med personskade på strekningen Borlaug–Steinklepp–Øye. I perioden 2001 fram til i dag er det rapportert om to ulykker på denne strekningen. Begge skjedde i vinterhalvåret. Jeg kan derfor ikke se at det er riktig å karakterisere utviklingen i trafikkuhell over Fillefjell som dramatisk, selv om enhver ulykke selvfølgelig er alvorlig for den som opplever den.

E16 har stor betydning for vintertrafikken øst–vest som følge av den gode regulariteten sammenlignet med andre fjelloverganger i Sør-Norge. Under ekstreme værforhold er Fillefjell gjerne den strekningen som sist blir utsatt for kolonnekjøring og stenging. Jeg vurderer det derfor som viktig å iverksette tiltak for å øke regulariteten ytterligere, noe som også vil bidra til økt trygghet for trafikantene. Nødvendige tiltak er skredsikring, økt vegbredde og tiltak mot drivsnø. Det er i handlingsprogrammet for Nasjonal transportplan 2002-2005 avsatt 150 mill. kr til utbedringstiltak på strekningen Øye–Steinklepp med gjennomføring i 2004 og 2005. Det er imidlertid ikke bevilget midler til dette i 2002, og det er heller ikke plangrunnlag som gjør det mulig med eventuell anleggsstart i sommer. Statens vegvesen i Sogn og Fjordane og Oppland har nettopp sluttført en utredning på overordnet nivå som vil danne grunnlag for hvilke tiltak som skal prioriteres for detaljplanlegging og gjennomføring.

Jeg vil i egnet form følge opp flertallets merknad i Budsjett-innst. S. nr. 13 for 2001-2002, hvor flertallet ber Regjeringen orientere Stortinget om planstatus og framdrift spesielt på strekningen E16 Steinklepp–Øye. Jeg tar sikte på å orientere Stortinget om dette i statsbudsjettet for 2003.

Thore A. Nistad (FrP): Jeg takker for svaret.

Jeg kan ikke helt skjønne statsråden når hun sier at det er skjedd to ulykker der. Jeg ringte i dag Viking i Vang i Valdres, som har redningstjenesten der oppe. De har i vinter dratt opp 250 vogntog. Over 200 av disse vogntogene er dratt opp på opp- og nedstigningen til Fillefjell. Jeg skal si det helt konkret. De fleste er tatt opp i Øye i Valdres fram til skiheisen på Fillefjell. De resterende er tatt ned mot Borlaug-krysset. Så antallet ulykker som statsråden her viser til, viser noe helt annet enn hva redningstjenesten Viking har i sine statistikker for Fillefjell. Jeg gjør oppmerksom på at disse 250 kun er vogntog. Hvor har da statsråden sine statistikker fra, når dette viser at det har vært en dramatisk endring på strekningen over Fillefjell i vinter i forhold til tidligere?

Statsråd Torild Skogsholm: De personskadeulykkene som jeg viste til, er de som er rapportert inn på den måten som personskadeulykker skal innrapporteres.

Jeg er også kjent med at det er en rekke vogntog som har havnet utenfor vegen i dette området. Dette er en utfordring, både i forhold til den konkrete vegstrekningen vi snakker om her, og vinterføre generelt på norske veier. Det gjennomføres stadig nye tiltak for å sikre at vogntog er skodd for norske forhold. Vegene må være egnet for det, men det er også veldig viktig at både vogntog og kjøretøy er skodd for forholdene, og at sjåførene er forberedt på hva slags kjøreforhold man kan komme ut for.

Thore A. Nistad (FrP): Jeg har et tilleggsspørsmål. Jeg syns det er temmelig ille når statsråden viser til at vogntogene bør være skodd, og at trailersjåførene bør være bedre til å kjøre. Hadde hun kjørt strekningen og sett hvordan veien er, ville hun ha visst at det er komplett umulig for to trailere å møtes oppe på Fillefjell med dagens veibredde. Da syns jeg det er temmelig ille å antyde at sjåfører ikke er kompetente til å kjøre.

Vil statsråden gå inn og se på veibredden og se på ulykkesstatistikkene og de vogntog som Viking og andre har dratt opp? Vil hun gjøre noe med denne veien, slik at vi kanskje kan unngå at det skjer alvorlige ulykker kommende vinter?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg merker meg selvfølgelig med glede at representanten Nistad vet at jeg er opptatt av trafikksikkerhet. Det gjelder selvfølgelig også i dette området.

Jeg kan også forsikre at jeg har kjørt strekningen og vet hvordan veien ser ut. Vi er enige om at det er behov for å gjøre ting med veien. Derfor ligger den inne i handlingsprogrammet for Nasjonal transportplan.

Som jeg sa i mitt første svar, kommer jeg til å legge fram status og framdrift i forbindelse med budsjettet for 2003.