Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 2002 kl. 10

Dato: 08.05.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 24

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren:

«Østfolds pendlere har i mange år slitt med gamle togsett og kritikkverdig reisekomfort. NSBs løfter om kortere reisetid og nye togsett er skutt inn i fremtiden.

Hva kan statsråden bidra med for å fremskynde forbedringer?»

Statsråd Torild Skogsholm: NSB har investert i seks nye krengetogsett til bruk på Østfoldbanen. Sammen med tiltak knyttet til infrastrukturen vil reisetiden med disse togsettene komme ned i ca. 1 time og 30 minutter på strekningen mellom Halden og Oslo.

Togsettene er basert på samme togtype som Flytoget og langdistansetogene NSB Signatur. Disse leveransene tilfredsstilte ikke kravene til forutsatt kjørehastighet. Leverandøren har innrømmet denne feilen og har satt i gang et program for utskifting av boggirammer på alle de 38 togsettene.

Togsettene som etter planen skal brukes på Østfoldbanen, er pr. i dag godkjent for kjøring i vanlig hastighet og med maksimum to stående passasjerer pr. ledig kvadratmeter gulvflate. NSB har foreløpig valgt å kjøre togsettene på strekningen Kristiansand–Stavanger, hvor trafikken er av et slikt omfang og har en slik fordeling over dagen og uka at det har latt seg gjøre å iverksette rutiner som sikrer at maksimalgrensen for antall passasjerer ikke overskrides. Det arbeides nå med rutiner og planer for bruk av togsettene slik at NSB kan sikre at grensen for antall personer om bord ikke overskrides. Dersom slike rutiner godkjennes, vil NSB sette togene i drift også på strekningen Oslo–Halden.

Framdriftsplanen for bytte av boggirammer tilsier at togsettene kan settes inn i den trafikken de er tiltenkt, med krengehastighet og på de fleste avganger mellom Oslo–Halden, fra sommeren 2004.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Fabrikanten Bombardier har akseptert at man skal utbedre togsettene for å få høyere kvalitet og standard. Men det er, slik statsråden beskriver det, en tidsprosess her. Og etter hva jeg har forstått, er det Signatur-togene og Flytogene som skal utbedres i første rekke. Det betyr at pendlerne på Østfoldbanen kommer i bakleksa, og at det vil gå flere år før de kan gis en akseptabel standard.

Finnes det ingen muligheter for å fremskynde dette overfor togfabrikanten – det er jo et stort konsern med masse ressurser som har begått feil – slik at ikke de reisende på Østfoldbanen i Norge skal bli lidende i så lang tid?

Statsråd Torild Skogsholm: NSB må i den situasjonen som vi har nå, foreta sine prioriteringer ut fra det som gagner trafikantene, og det som gagner trafikken. Det er opp til NSB å foreta disse vurderingene på en slik måte at nettopp trafikantene ikke skal bli skadelidende, og at man kan finne løsninger som de reisende er fornøyd med.

Slik situasjonen er nå, har man altså når det gjelder Østfoldbanen, funnet det hensiktsmessig å sette inn disse togene med krengehastighet fra 2004.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret, og registrerer at noen raskere fremdrift ikke er aktuelt.

Det har vært gitt løfter til østfoldpendlerne i mange år. Mange er i ferd med å miste tilliten til NSB, hvis de ikke allerede har mistet den. Alternativer kommer nå fram etter hvert. Vi har ekspressbussene som kommer med gunstige tilbud og mange avganger, og mange velger dem som et alternativ ved siden av kompiskjøring.

Kan man ikke da risikere, når disse togsettene en gang i framtiden blir ferdige og skal yte service til pendlerne, at de investeringene som skattebetalerne har gjort i dette, ikke kommer til sin rett, fordi store deler av befolkningen som har mistet tilliten til NSB, har valgt andre alternativer?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg må si at jeg setter pris på engasjementet for jernbaneløsninger, også på Østfoldbanen.

Det er riktig som det ble sagt her, at det er viktig å bevare tilliten til NSB, for ellers kan vi miste reisende med jernbanen. Jeg skal gjøre hva jeg kan for å legge til rette for at denne tilliten blir opprettholdt. Og jeg setter veldig pris på at det er et engasjement også i Fremskrittspartiet for å prioritere satsing på jernbanen, både generelt og i Østfold.