Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 2002 kl. 10

Dato: 08.05.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 3

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Eirin Faldet til kultur- og kirkeministeren, vil bli besvart av justisministeren på vegne av kultur- og kirkeministeren.

Eirin Faldet (A): Jeg tillater meg å stille spørsmålet til justisministeren, som i utgangspunktet var den adressaten jeg trodde dette spørsmålet sorterte under. Spørsmålet lyder som følger:

«Jeg er kjent med at Norsk Arbeidersangerforbund har fått avslag på godkjenning som lotteriverdig organisasjon.

Hvorfor kan ikke Norsk Arbeidersangerforbund få slik tillatelse, og vil statsråden bidra til at dette skjer?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er Lotteritilsynet som har behandlet søknaden fra Norsk Arbeidersangerforbund. Kultur- og kirkedepartementet har innhentet redegjørelse fra Lotteritilsynet om behandling av saken, hvor det bl.a. framgår følgende:

«Det foreligger en langvarig praksis på hvordan lotteriloven skal fortolkes når det gjelder kor for voksne. I Ot.prp. nr. 84 (1998-99) pkt. 5.1.1 s 27 nevnes sangkor for voksne som eksempel på hobby- og fritidsforeninger som i henhold til praksis ikke tilgodeses med lotteritillatelse. Bare i helt spesielle tilfeller kan foreningens sosiale betydning føre til at en hobby- og fritidsforening for voksne kan godkjennes som lotteriverdig. Et kor har først og fremst sosial betydning for korets medlemmer, og i henhold til fast praksis gjelder dette også dersom koret har opptredner for andre.

Norsk Arbeidersangerforbund har ikke dokumentert omfanget av de enkelte korenes virksomhet i forhold til spørsmålet om eventuell sosial betydning for andre enn egne medlemmer. Lotteritilsynet fant derfor ikke å kunne legge avgjørende vekt på dette momentet.»

Det framgår videre av Lotteritilsynets redegjørelse at Norsk Arbeidersangerforbund i sin klage over Lotteritilsynets vedtak i saken framholdt at de er virksomme blant barn og unge. Det ble opplyst at Norsk Arbeidersangerforbund totalt organiserer 78 kor, hvorav to eller tre kor har medlemmer under 18 år. Av regnskapene for årene 1999 og 2000 framkommer ingen driftskostnader for forbundets barne- og ungdomsutvalg. Lotteritilsynet fant at koret heller ikke på dette grunnlag kunne gis lotteritillatelse. Lotteritilsynets vedtak ble fattet 3. august 2001 og påklaget ved brev 14. august 2001. Lotteritilsynets vedtak ble opprettholdt gjennom vedtak 17. desember 2001 i Lotterinemnda, som er klageorgan i slike saker.

Jeg anser på bakgrunn av ovennevnte at saken er endelig avgjort og avsluttet, og understreker for øvrig at Kultur- og kirkedepartementet ikke har myndighet til å instruere Lotteritilsynet eller Lotterinemnda i slike saker. Jeg viser imidlertid til at spørsmålet om hvem som bør gis anledning til å avholde lotterier, vil bli nærmere drøftet i forbindelse med en odelstingsproposisjon om lotteri- og pengespillovgivningen som ventes oversendt Stortinget høsten 2002.

Eirin Faldet (A): Jeg takker først og fremst for svaret, men jeg er litt lei meg for at vi ikke kan få gi disse korene anledning til å drive lotteri. Selvsagt gleder det dem som er med i koret, men det forhindrer ikke at det også gleder andre – det er ingen motsetning i det. Når de ikke har skrevet i anken sin at de gleder andre, så er det kanskje på grunn av beskjedenhet. Men jeg og mange andre kan bekrefte at korene i høyeste grad driver et samfunnsnyttig arbeid. Jeg synes derfor at det må være mulighet for å se litt på begrunnelsen og muligheten for å la kor få drive lotterivirksomhet til en viss grad. Da tenker jeg på beløpsgrense e.l.

Statsråd Odd Einar Dørum: Etter det jeg sa i svaret mitt, og etter den avslutningen jeg hadde der, tar Regjeringen høsten 2002 sikte på å legge fram en odelstingsproposisjon hvor en ser på lotteriverdige formål. Da har representanten en sjanse til å gjøre noe.

Generelt er det riktig som representanten sier, at det er en grense på 100 000 kr. Under den grensen skal man være meget romslig. Så er det jo slik i dag etter min kunnskap, at samme formålsavgrensning gjelder både over og under 100 000 kr. Uten at jeg skal tre inn i en annen statsråds sted, er jeg ganske sikker på at de alminnelige anliggender som representanten formulerte i sin kommentar til meg, vil bli vurdert i forbindelse med arbeidet med denne odelstingsproposisjonen.

Eirin Faldet (A): Det står også i det avslaget som korforeningen har fått, at begrepet «samfunnsnyttig» gir mulighet for en meget vid fortolkning. Det er det vi kan hekte oss på. Jeg er glad for at vi skal få sett dette i en helhet, for det er selvsagt grunn til å vurdere mange sider ved denne saken.

Jeg kan i hvert fall bekrefte at de aller fleste kor driver et samfunnsnyttig arbeid. De gleder andre. I Hedmark er vi så heldige at vi har et flott mannskor som heter Fagforeningenes mannskor, og de driver et meget godt og samfunnsnyttig arbeid. Det er på denne bakgrunn, og sang som sådan, jeg håper at vi kan finne en løsning på dette, slik at koret kan få dekket sine økonomiske behov.

Statsråd Odd Einar Dørum: Mitt svar har to sider. Den ene siden er den strenge. Det handlet om at man i sin tid vel hadde en veldig tilfeldig praksis når det gjaldt lotterier, så lovgivningen, som jeg har vist til her, prøvde å bringe noen klarere linjer i praksis. Da oppdaget man at noen falt utenfor og noen falt innenfor, litt varierende i forhold til hva som hadde vært lokal praksis. Men hensikten var at loven skulle være det som skulle være gyldig.

Den andre siden er at når Kirke- og kulturdepartementet nå jobber med denne odelstingsproposisjonen, har man selvfølgelig fanget opp at det foregår en debatt, bl.a. når det gjelder de eksempler som representanten tar opp. Jeg kan ikke si noe annet nå enn at jeg er ganske sikker på at de spørsmålene vil bli vurdert, og at det også vil bli anledning for Stortinget til nettopp å gå inn på hvordan man skal se på dette i forhold til definisjonen av formålet, og også i forhold til den grensen som er satt. Jeg skal ikke drive saksbehandling på vegne av verken Regjeringen eller Stortinget i forkant, men jeg synes jeg kan legge disse alminnelige resonnementene inn i mitt svar til representanten på hennes spørsmål og kommentarer til meg.

Presidenten: Det kan virke som om det er von i hangande snøre.