Stortinget - Møte onsdag den 23. oktober 2002 kl. 10

Dato: 23.10.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har et spørsmål til vår ærede kommunal- og regionalminister:

«Utlendingsdirektoratet (UDI) har nå besluttet å plassere et asylmottak for personer i alderen 0 til 15 år på Vårli i Moss. Kommunen er uten innflytelse, i tillegg til at naboer og andre berørte føler seg overkjørt. Lokalbefolkningen har protestert mot etableringen, og underskriftslister er sendt UDI og kommunen.

Mener statsråden det lokale selvstyret blir godt nok ivaretatt når UDI inngår avtaler med privat utleier/selger uten at kommunen eller berørte innbyggere kan innvirke på beslutningen?»

Statsråd Erna Solberg: Spørsmålet om hvorvidt det kommunale selvstyret er svekket i forbindelse med etablering av statlige mottak, har vært reist ved flere anledninger, bl.a. ved behandling av et Dokument nr. 8-forslag fra representanten Jan Simonsen 18. april i år. Representanten Simonsen foreslo da at staten ikke skal kunne opprette asylmottak i en kommune hvis kommunen ikke ønsker det. Alle partier, unntatt Fremskrittspartiet, gikk imot dette og fastslo at det er et nasjonalt ansvar der kommunene ikke kan ha vetorett.

Norge er forpliktet etter internasjonale avtaler og konvensjoner til å behandle asylsøknader og gi vern til dem som har behov for beskyttelse. UDI har ansvar for at det til enhver tid er tilstrekkelig med mottaksplasser, og som kjent må mottakene være plassert i en eller annen kommune. For Utlendingsdirektoratet er det viktig å etablere et godt samarbeid og en god dialog med vertskommunene og naboene. Men i enkelte situasjoner, når tilstrømningen tilsier at det må etableres nye mottak i stort tempo, må Utlendingsdirektoratet likevel ha mulighet til å gjøre det.

Det har til nå i år kommet rundt 600 enslige mindreårige asylsøkere til Norge. Til sammenligning har det hvert av de siste årene kommet rundt 550 enslige mindreårige. Aldersgruppen 0-15 år utgjør ca. 10 pst. av de enslige mindreårige søkerne.

Det foregår nå også en differensiering av tilbudet til de enslige mindreårige asylsøkerne. Mottaket utenfor Moss, som representanten refererer til, er et ledd i denne differensieringen. Mottaket skal ha 25 plasser og skal innkvartere enslige mindreårige fra 0 til 15 år. Etableringen er i tråd med St. meld. nr. 17 for 2000-2001 Asyl- og flyktningpolitikken i Noreg og synspunktene til komiteens flertall i Innst. S. nr. 197 for samme år. Der fastslo man at tilbudet til de yngste enslige mindreårige bør styrkes ved at det etableres egne avdelinger med styrket bemanning for denne gruppen. Vi har også en avdeling for denne aldersgruppen i Flora kommune i Sogn og Fjordane. Siden mange av barna har familie i østlandsområdet, var det ønskelig med en avdeling også her. Dette vil være landets minste asylmottak. Det vil være døgnkontinuerlig bemanning med kvalifisert personale. Innflyttingen skal skje gradvis, noe som vil gi kommunen bedre tid til sine forberedelser. Barna skal ha mest mulig normal tilværelse, med skolegang, lekser, lek og fritidssysler.

Mottaksetableringer vil ofte være omstridt, særlig hvis mottakene er store. Men frykten for dette mottaket, som altså er landets minste, med plass til inntil 25 av de aller minste av de enslige mindreårige, har jeg liten forståelse for.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Vi begynner nå etter hvert å se en del langsiktige konsekvenser og virkninger av en altfor liberal asyl-, innvandrings- og flyktningpolitikk, og jeg er fullstendig klar over det regelverket som stortingsflertallet stiller seg bak. Men når det kommer protester fra hele landet, og vi vet at det til dette mottaket som statsråden betegner som meget lite, sannsynligvis vil komme barn og unge med sterke traumer, og vi erfaringsmessig vet at kriminaliteten øker, antall vinningsforbrytelser øker og det blir bråk og uroligheter i nærområdene, burde man ikke da i hvert fall vurdere å plassere asylmottak litt vekk fra byene, tettstedene og sentrum for å forsøke å motvirke noen av disse negative konsekvensene og virkningene?

Og en annen ting: Burde man ikke ta befolkningen med på råd – jeg vet jo at man må plassere dette et eller annet sted – slik at dette kan foregå litt mer smidig og fleksibelt i nærområdene?

Statsråd Erna Solberg: Det er klart at målsettingen burde ha vært at vi skulle kunne gjøre dette på en måte som var bedre i forhold til å skape aksept, og ha tid rundt etableringen av de enkelte mottakene og skape gode forhold både mellom naboer og kommuner. Det er ikke alltid mulig å gjøre det. Blant annet har det i år vært behov for å etablere relativt mange asylmottak, spesielt fra høsten i fjor frem til våren i år.

Når det gjelder mottak for enslige mindreårige asylsøkere, er det etter min oppfatning meget viktig at de får egne mottak, og når vi har mangel på egne mottaksplasser, ikke minst for den mest sårbare gruppen – det er her snakk om barn mellom 0 og 15 år – synes jeg ikke at den leksen av konsekvenser som nå representanten Hedstrøm sier er en følge av asylmottak andre steder, er riktig i forhold til akkurat denne gruppen, og at det nødvendigvis er belegg for det man sier. Det er snakk om 25 barn under 15 år som skal ha tett oppfølging i døgnbemannet kompetanseinstitusjon, som er sterkere enn noe av det vi har på andre asylmottak, og vi kan ikke si at de skal plasseres langt inni skauen. Vi skal sørge for at disse barna har normale rettigheter som blir oppfylt også i vårt samfunn.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg vil si til statsråden at det finnes en mellomting mellom å plassere dem i svarteste skauen og i et tett byområde, så vi behøver ikke overdramatisere dette.

En annen ting er at Moss kommunes representanter selv har uttalt at det blir betydelige utfordringer, særlig når det gjelder utdannelse for disse barna.

Jeg leste et skriv fra Kommunenes Sentralforbund som viser at der det er barn og ungdom som er veldig ressurskrevende, dekker ikke staten de totale utgiftene. De overkjører kommunen når det gjelder plassering av mottak, men de følger ikke opp med tilstrekkelige midler. Vil statsråden sørge for at dette mottaket får dekket alle utgiftene av staten?

Statsråd Erna Solberg: Vi vil alltid ha en dialog med kommunene om kostnadene knyttet til de tilbud kommunene skal gi i forbindelse med et mottak. Dette er et spesielt mottak, som er meget annerledes enn de fleste andre asylmottak. Det er klart at vi skal ha en fruktbar diskusjon med Moss kommune om hvilke merbelastninger som måtte komme. Vi betaler bl.a. for både skolegang og for barnehageplass til dem som er i den alderen at de har behov for tilbud om det.

Men samtidig har jeg lyst til å understreke at jeg synes at debatten som har vært i Moss, er relativt uartig. Jeg synes også representanten Hedstrøms andre spørsmål her i sted bygde opp under en rekke fordommer. Jeg kan ikke se at han har belegg for det han sa knyttet til mottak for de svakeste, for de yngste og med den typen bemanning som det har vært snakk om her. Jeg synes dette bærer litt preg av at det blir nørt opp under grums. Vi må vel si det sånn at når det kommer barn mellom 0 og 15 år uten sine foreldre til dette landet, må vårt samfunn ta vare på dem og sørge for at de får oppfylt de rettigheter som de har i forhold til barnekonvensjonen. Det skal dette mottaket gjøre. Et vanlig mottak vil ikke være tilfredsstillende for å dekke disse barnas behov.