Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2002 kl. 10

Dato: 18.12.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 22

Siri Hall Arnøy (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«På Hosle i Bærum opplever eldre mennesker at kommunen under veibrøyting måker igjen deres innkjørsel så de ikke kommer seg ut, for så å vise til at måking av egen innkjørsel er den enkeltes ansvar, når de eldre tar opp saken. Enkelte eldre som er avhengig av rullator, kommer seg ikke ut av eget hjem, jamfør Asker og Bærums Budstikke 28. november 2002.

Mener statsråden dette er i tråd med intensjonene i vegtrafikkloven og god forvaltningspraksis?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg forstår at snøkanter i en innkjøring skaper både ulemper og arbeid for den private eieren av avkjørselen. Men det er slik at vegloven slår fast at avkjørselseier er ansvarlig for vedlikeholdet av avkjørselen til eiendommen. Dette gjelder også rydding av snø etter brøyting av tilliggende veg.

Vegdirektoratet har fastsatt forskrift om alminnelige regler om bygging og vedlikehold av avkjørsler fra offentlig veg. Forskriften omfatter i hovedsak tekniske bestemmelser om anlegg av avkjørselen. I tillegg fastsettes avkjørselseiers/brukers plikt til selv å vedlikeholde avkjørselen.

Samferdselsdepartementet legger til grunn at snøbrøyting av offentlig veg er forhold vegens oppsittere dermed må leve med. Slik har det vært praktisert over hele landet. Det følger videre av den nevnte forskriften at denne bestemmelsen også gjelder kommunal veg, som i denne konkrete saken.

Som sagt: Jeg forstår godt at snøkanter i en slik innkjøring skaper ulemper og besvær, men det er også vanskelig å tenke seg en praktisk ordning hvor den som brøyter vegen, også skal rydde avkjørslene etter hvert. I de tilfeller dette skaper spesielle problemer for enkelte, må disse forholdene løses på en annen måte.

Jeg vil avstå fra å kommentere denne konkrete saken som gjelder en kommunal veg i Bærum. Jeg er imidlertid kjent med at enkelte kommuner i spesielle tilfeller yter assistanse til snørydding gjennom sosialetaten. En slik ordning, som er behovsprøvd, har bl.a. Bærum kommune.

Siri Hall Arnøy (SV): Jeg takker statsråden for svaret.

Nå har ikke statsråden ønsket å gå inn i den konkrete saken. Men dersom hun skulle ønske å se mer på den, har jeg med et oppslag som viser at det her ikke er snakk om de konkrete brøytekantene som kun kommer av brøyting av offentlig vei. Det er snakk om at brøytebilen ender opp i en innkjørsel og måker denne innkjørselen full av snø. Og det er ikke snakk om at man ikke kommer ut med bil, men det er snakk om eldre mennesker som er avhengige av rullator, og som overhodet ikke er i stand til å komme ut av sitt eget hjem.

Jeg registrerer at statsråden tydeligvis kjenner til Bærum kommunes mulige ordninger for å bøte på dette. Men det ikke å være i stand til å komme seg ut av sitt eget hjem, og behov for å komme seg til lege, har til nå ikke vært nok for å få denne hjelpen, i hvert fall ikke fra Bærum kommune.

Mener statsråden at ikke bare brøytekanter er noe den enkelte må akseptere, men at den enkelte også må akseptere at deres eneste vei ut fra huset blir endestasjon for brøytebilen og slik måkes full av tettpakket, isete snø?

Statsråd Torild Skogsholm: Det er vanskelig for meg på et prinsipielt grunnlag å kommentere hvor endestasjonene for brøytebilene skal være i de ulike kommunene. Det vil jeg be om forståelse for. Men samtidig vil jeg i den grad dette gjelder en konkret kommunal veg, anmode om at man tar kontakt med kommunen for å se om det er forhold her som det går an å justere ved at man legger fra seg snøen andre steder.

Vi brøyter vegene fordi det skal skape bedre tilgjengelighet for folk. Det er faktisk det som er hensikten med at vi rydder vegene. Jeg ser at det kan være et problem hvis all snøen som er brøytet vekk, legges rett foran inngangen til et hjem, men jeg synes det er vanskelig for meg å forholde meg til det på et prinsipielt grunnlag.

Siri Hall Arnøy (SV): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Jeg mener at dersom vi har lover som er slik at vi lager den type problemer som denne konkrete enkeltsaken tyder på, kan det også tyde på at det er nødvendig å ta en prinsipiell diskusjon om hvordan lovverk og forskrifter er blitt utformet. Men det får vi heller komme tilbake til.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg mener at når vi har én enkeltstående sak, ett tilfelle med denne type problemstilling, må vi prøve å løse den for seg istedenfor å løse den gjennom forskrifter.