Stortinget - Møte torsdag den 19. desember 2002 kl. 9

Dato: 19.12.2002

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentanter Oddrunn Pettersen og Magnar Sætre

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

De tidligere stortingsrepresentantene Oddrunn Pettersen og Magnar Sætre er avgått ved døden.

Det var med dyp sorg vi mottok meldingen om at tidligere stortingsrepresentant og statsråd Oddrunn Pettersen er død, bare 65 år gammel. En markert politiker og en betydelig representant for arbeiderbevegelsen har dessverre gått bort.

Oddrunn Pettersen ble født i Hadsel i Nordland i 1937, og hun flyttet siden til Berlevåg. Hun utdannet seg til lærer ved Tromsø offentlige Lærerskole og arbeidet som lærer ved Berlevåg skole fra 1958 til 1968, før hun ble ansatt som skolestyrer. Oddrunn Pettersen gikk aktivt inn i lokalpolitikken i Berlevåg, og hun var ordfører fra 1975 til 1977.

I 1977 tok hun steget inn i rikspolitikken og ble valgt som stortingsrepresentant fra Finnmark. Hun ble valgt til Stortinget i hele fire perioder og gikk ut i 1993.

Oddrunn Pettersen gjorde en stor innsats, både som leder av kommunal- og miljøvernkomiteen, som leder av samferdselskomiteen og som medlem av sjøfarts- og fiskerikomiteen og utenrikskomiteen.

Her i Stortinget var Oddrunn Pettersen en høyt respektert og reflektert politiker. Hun var nestleder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe fra 1986 til 1989 og medlem av Arbeiderpartiets kvinnesekretariat fra 1983 til 1987.

Oddrunn Pettersen ble utnevnt til statsråd første gang i april 1989 som forbruker- og administrasjonsminister.

Den 3. november 1990 ble hun landet første kvinnelige fiskeriminister i Gro Harlem Brundtlands regjering. Som fiskeriminister kom hun midt opp i torskekrisa, som krevde tøffe tiltak for å gjenoppbygge torskebestanden. Hun måtte ta omstridte avgjørelser som i ettertid har vist seg å være svært fornuftige, og hun vil bli husket som en modig og framsynt fiskeriminister.

Oddrunn Pettersen var svært sosial og trivdes godt sammen med mennesker. Hun hadde godt humør, og ikke minst var hun sjenerøs og omtenksom i omgang med sine medmennesker. Hun var kjent for sine friske replikker og sin gode humoristiske sans, og hun hadde venner i alle partigruppene her på Stortinget.

Hun fant seg til rette med de oppgavene hun fikk, og løste dem på en god måte. Da hun sluttet på Stortinget, ble hun som en tidligere markert og kjent statsråd og politiker til stadighet spurt om hun ikke lengtet tilbake til politikken. Hennes måte å svare på er karakteristisk for det jordnære mennesket hun alltid var: Jeg lengter ikke etter noe som har vært, det er jo nokså bortkasta. Jeg trivdes som statsråd, og jeg trives utmerket med arbeidet jeg har i dag.

I 1993 tok Oddrunn Pettersen på seg å være leder for Barentssekretariatet i Kirkenes. Her var hun med på å bygge opp det viktige samarbeidet i Barentsregionen. Formålet med Barentssamarbeidet er bl.a. å sikre stabilitet, samarbeid og framgang i området. Hun var en meget viktig pådriver i dette arbeidet og hadde et bredt kontaktnett over landegrensene i nord.

Oddrunn Pettersen var også medlem av Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste fra 1996 og fram til hun døde. Med sin brede politiske bakgrunn og sin gode kjennskap til konstitusjonell praksis og statsskikk var hun en svært viktig bidragsyter til utvalgets arbeid.

Vi er mange som sørger over tapet av Oddrunn Pettersen, både som venn og politiker. Hun var en raus, sosial og varm person. Som politiker var hun prinsippfast, og hun tydde ikke til lettvinte løsninger.

Det er svært mange som ikke bare i sorg og vemod, men også med gode minner vil tenke tilbake på hyggelig samvær og samarbeid med Oddrunn Pettersen.

Det var med dyp sorg vi mottok meldingen om at tidligere stortingsrepresentant Magnar Sætre døde 5. desember, bare 62 år gammel.

Magnar Sætre var utdannet typograf, og han kom tidlig med i lokalpolitikken i Haugesund, hvor han hadde en rekke tillitsverv både politisk og faglig.

Han satt i styret for Haugesund Arbeiderparti fra 1974 til 1985 og var leder av Haugesund Arbeiderparti fra 1972 til 1974 og fra 1985 til 1987. Han var medlem av Haugesund bystyre fra 1971 til 1975, og han satt som representant for Rogaland Arbeiderparti i fylkestinget fra 1979 til 1989. Her markerte han seg for det meste med et meget sterkt engasjement innen helse- og sosialsektoren, og Magnar Sætres arbeid for psykiatrien inngav stor respekt og vil bli husket i ettertid.

I perioden 1985 til 1989 møtte han som vararepresentant på Stortinget for Rogaland før han ble fast møtende stortingsrepresentant fra 1989 til 1997.

De fire første årene som fast representant på Stortinget satt Magnar Sætre i forbruker- og administrasjonskomiteen. Her vil han først og fremst bli husket for å ha sørget for at partnerskapsloven kom på plass, og gjennom denne saken viste Magnar Sætre på nytt at han var en uredd politiker som aldri gav opp kampen for at alle skal ha like rettigheter i vårt samfunn. I sin siste periode på Stortinget hadde han sitt virke i samferdselskomiteen, og her engasjerte han seg sterkt for saker som var viktige både for Rogaland og nasjonen.

Typografyrket førte også til at Magnar Sætre fikk en rekke tillitsverv innen fagbevegelsen, bl.a. som leder av Haugesund Grafiske Forening og klubbformann i Haugesunds Avis.

Hele sitt politiske virke var han som arbeiderpartipolitiker trygt forankret i fagbevegelsen og i det faglig-politiske samarbeidet.

Magnar Sætre var et varmt og vart menneske og en god venn for sine kolleger på Stortinget. Han var aldri redd for å rose kolleger som gjorde en god innsats, og han var raus med oppmerksomhet og oppmuntrende ord.

Arbeiderpartiet har mistet et trofast og engasjert medlem og en mangeårig medarbeider, og vi i Arbeiderpartiets stortingsgruppe vil savne ham dypt. Vi vil savne hans engasjement og arbeid, og vi vil savne Magnar Sætre som den gode venn og kollega han var.

Vi minnes Oddrunn Pettersen og Magnar Sætre med dyp respekt og takknemlighet og lyser fred over deres minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetaler.

Presidenten: Representanten André Kvakkestad, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Representanten Øystein Djupedal vil framsette et privat forslag.

Øystein Djupedal (SV): På vegne av representanten Karin Andersen og meg selv vil jeg fremme forslag om å gå igjennom og etablere beredskapsnivåer for brannvesenet som er høyere enn i dag, og som differensierer mellom områder ut fra hvor risikoen for tap av menneskeliv og kulturminner er høy.

Presidenten: Representanten Sigbjørn Molvik vil framsette et privat forslag.

Sigbjørn Molvik (SV): På vegne av stortingsrepresentant May Hansen og meg sjøl vil jeg fremme forslag om tiltak som stimulerer norske kommuner til å etablere egen kontaktperson/talsperson for barn og unge.

Presidenten: Representanten Inger S. Enger vil framsette et privat forslag.

Inger S. Enger (Sp): På vegne av Odd Roger Enoksen, Ingvild Vaggen Malvik, Inge Ryan og meg sjøl vil jeg framsette et forslag om innføring av toprissystem på strøm gjennom differensiert elavgift.

Presidenten: Representanten Jan Arild Ellingsen vil framsette to private forslag.

Jan Arild Ellingsen (FrP): På vegne av representanten André Kvakkestad og meg selv vil jeg fremme to forslag, det første om endringer i straffeprosessloven for å gi utvidet adgang til bruk av DNA-bevis i straffesaker, og det andre om å utvide adgangen til å bruke forenklet forelegg som straffereaksjon.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at formiddagsmøtet om nødvendig fortsetter utover den reglementsmessige tid, kl. 15, til dagens kart er ferdigbehandlet.

Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag – og det anses vedtatt.