Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 2003 kl. 10

Dato: 29.01.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille justisministeren følgende spørsmål:

«I avisen Hamar Arbeiderblad av 23. januar i år kan vi lese at Hamar-politiet ønsket å varetektsfengsle noen i inntil én uke, men måtte løslate dem fordi nærmeste ledige fengselscelle lå 231 mil fra Hamar.

Er statsråden fornøyd med denne situasjonen, og hva ønsker statsråden å gjøre hvis så ikke er tilfellet?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er klar over situasjonen, og det arbeides intensivt med både strakstiltak og mer langsiktige tiltak.

Det er et mål at varetektsfengslede overføres til fengsel samme dag som kjennelsen avsies. Inntak av varetekt har førsteprioritet ved fengslene, deretter lange dommer og volds- og voldsrelaterte dommer. Behovet for varetektsplasser varierer imidlertid fra uke til uke.

I løpet av det siste året har etterspørselen etter varetektsplasser økt, samtidig som fengslene har hatt meget høy kapasitetsutnyttelse. Dette har tidvis ført til at varetektsfengslede har blitt værende i politiarrest utover et døgn, og, som eksempelet fra Hamar viser, at varetektsfengslede løslates fordi det er mangel på fengselsplasser.

Regjeringen har imidlertid i budsjettet for inneværende år lagt fram en strategi for utbygging av fengselsplasser fram til 2007, som Stortinget har sluttet seg til. Allerede i løpet av året vil nye Kongsvinger fengsel nå opp til en kapasitet på 110 plasser, inkludert noe dublering og avdelingen i gamle Kongsvinger fengsel. Trondheim fengsel er utvidet med 11 plasser, Skien fengsel har økt sin kapasitet med 6 plasser, og i løpet av året vil Ålesund fengsel gjenåpne 3 plasser. Videre vil Ullersmo fengsel i løpet av året øke sin kapasitet med 10 plasser. I tillegg vil 40 plasser i Oslo fengsel, som har vært disponert av politiet, bli tilbakeført til Oslo fengsel. Dette vil bidra til at situasjonen bedres. I tillegg vurderes det løpende ulike tiltak som kan bidra til økt fengselskapasitet.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker for svaret.

Jeg hører at statsråden løpende vil vurdere ulike tiltak som kan bidra til økt fengselskapasitet. Det er da interessant å høre mer om dette. Det kan sikkert være både kortsiktige og langsiktige tiltak. Er f.eks. kjøp av plasser fra en privat aktør interessant for statsråden? Kan det være interessant med moduler for kortere eller lengre oppbevaringstid – eller noe annet? Jeg går jo ut fra at vi vel alle er enige om at det å frakte folk 231 mil én vei er feil bruk av både tid og ressurser.

Statsråd Odd Einar Dørum: Nå er det slik at alle de plasser vi har til disposisjon og planlegger å ha til disposisjon i 2003, ligger innenfor de budsjettrammer som Stortinget har vedtatt, og innenfor de rammene er siktemålet å øke kapasiteten betydelig i løpet av dette året, slik som jeg har gjort rede for. Men fordi vi har fått den utviklingen med hensyn til varetektsplasser som representanten har tatt opp, og som jeg har vært oppmerksom på i noen tid, kan jeg gi som et eksempel at vi fikk stilt til disposisjon seks fengselsceller tidligere enn vi hadde planlagt å få det i Skien fengsel rett før jul.

Jeg gjennomgår nå den praktiske situasjonen i andre institusjoner. Og jeg må selvfølgelig ha en egen saksbehandling på det, som Stortinget selvfølgelig vil få orientering om på egnet måte når vi kommer så langt. Blant de spørsmål som jeg vurderer, er å se om dubleringer innenfor de rammer vi har for helse, miljø og sikkerhet, kan økes.

Til slutt vil jeg bare kommentere at den fengselscellen som var ledig 231 mil fra Hamar, faktisk ble benyttet, for det var all mulig grunn til at den skulle brukes, selv om det ble en lang reise ut av det.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker for de svarene jeg har fått, og jeg takker for det økte antall plasser. Men jeg vet ikke om det hjelper nok. Jeg tror ikke det hjelper nok, for bare i region Nord-Øst står det 500 personer i soningskø. Det står 2 500 personer i soningskø i Norge, etter de tall jeg har, og i fjor vokste soningskøen med mer enn 50 pst. sammenlignet med 2001. Det hjelper forholdsvis lite med noen få plasser her og noen få plasser der når soningskøen vokser enormt. Det er vel det som er det store problemet, at folk står og venter på å få komme inn.

Statsråd Odd Einar Dørum: Soningskøen ved siste offentlige telling, tredje kvartal i fjor, er på ca. 2 500, som representanten sa. Det er veldig mange korte dommer her. Da er det viktig å være klar over ulike tiltak som kan gjøre at soningskøen ikke vokser. For det første er det aktiv bruk av samfunnsstraff, som har vært drøftet i Stortinget flere ganger. For det andre er det å stille til disposisjon nye plasser, både lukkede celler og åpne plasser.

Det som var utgangspunktet for representantens spørsmål, er jo varetekt, og varetekt er lukkede celler. Når vi da kjører så høy kapasitet som vi gjør, og vi får en utvikling når det gjelder varetekt som er en følge av lovgivningen, er det min plikt å gå inn i det og finne fram til praktiske løsninger. Som jeg har vist til i tidligere svar, vil vi bl.a. se på dubleringer innenfor det systemet vi har, og vi vil fremme tiltak. Ett av de tiltakene som jeg vil se på, er om det er mulig tidsmessig å framskynde frigivelsen av de 40 cellene som har vært utlånt i Oslo fengsel til Oslo Politidistrikt. Det vil kunne bety en del, ikke minst her på Østlandet – som representanten tok opp i sitt spørsmål og sine kommentarer til meg.