Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 2003 kl. 10

Dato: 05.02.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Rune J. Skjælaaen (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til utdannings- og forskningsministeren:

«I henhold til kriteriene for tildeling av statsstøtte til bygging av studentboliger skal midler fordeles bl.a. i forhold til dekningsgrad. Ved tildeling av midler for 2003 har Studentsamskipnaden i Bergen, med en dekningsgrad på 11,7 pst., søkt om støtte til 343 boenheter, men fått tilsagn om midler til kun 80. Samtidig har Oslo med 19,7 pst. dekningsgrad fått støtte til 400 boenheter.

Mener statsråden en slik tildeling er rettferdig og i samsvar med vedtatte retningslinjer?»

Statsråd Kristin Clemet: Ved tildelingen av tilsagn til studentboligbygging for 2003 fikk Bergen 82 tilsagn. Sammen med tidligere gitte, urealiserte tilsagn vil Bergen med denne tildelingen kunne realisere ett av sine prosjekter og dermed få økt dekningsgraden.

I Oslo er det to samskipnader, Studentsamskipnaden i Oslo, SiO, og Oslo og Akershushøgkolenes studentsamskipnad, OAS. SiO har en dekningsgrad på 19,7 pst. og OAS på 8,7 pst. i Oslo. OAS er en av samskipnadene med lavest dekningsgrad i landet, og av de 340 tilsagnene til Oslo ble OAS prioritert med 205 tilsagn. I tillegg ble OAS tildelt 60 tilsagn til sitt prosjekt i Lillestrøm.

Ved tildeling av tilsagn til studentboliger for 2003 har departementet fulgt de føringer Stortinget har lagt, samt de retningslinjer som ligger til grunn for denne tilskuddsordningen. Den betydelige satsingen på Bjølsen-prosjektet til Studentsamskipnaden i Oslo er i tråd med de føringer kirke-, utdannings- og forskningskomiteen har gitt departementet, jf. Budsjett-innst. nr. 12 for 1999-2000. Videre er som sagt Oslo og Akerhushøgskolenes studentsamskipnad en av de med lavest dekningsgrad når det gjelder studentboliger, og ble derfor prioritert ved årets fordeling. Disse spesielle forholdene ligger til grunn for at Oslo totalt sett fikk flest tilsagn ved årets fordeling.

Rune J. Skjælaaen (Sp): Det å ha studentboliger er viktig i rekrutteringsøyemed. Det betyr også at når en har boliger til disposisjon, vil det lette mulighetene for studentene til å få en bolig.

Jeg er litt overrasket over at Studentsamskipnaden i Oslo faktisk har ganske mange ledige hybler og leiligheter, noe man ser når man går inn og sjekker på Internett. En må stille spørsmålet om dette er en rettferdig fordeling, når de tilsynelatende har boliger, som kanskje ikke har den standarden som en del studenter forventer i dag, men det er faktisk boliger som ligger ute. Det er da en på en måte reagerer både i Bergen og Trondheim, som har en lav dekningsgrad, mens det tilsynelatende er mange ledige hybler i regi av Studentsamskipnaden i Oslo.

Statsråd Kristin Clemet: Jeg har også sett i mediene at det er en del studentboliger som står ubrukt, og man kan reise spørsmål i tilknytning til det og gjøre seg refleksjoner om det. Men det spørsmålet dreier seg om, er hvorvidt vi har fulgt de føringer som Stortinget har gitt. Og det mener vi vi har gjort.

Stortinget har vært veldig klar på at man skulle realisere Bjølsen-prosjektet, som vedrører Oslo, men dessuten har også Stortinget vært veldig klar på at de som har lavest dekningsgrad, særlig de store byene, skal prioriteres. Det kan bidra til å forvirre bildet litt, men høyskolestudentene i Oslo og Akershus har da også en svært mye dårligere dekning enn studentene i noen andre storbyer, under 9 pst. i Oslo. Og det er verdt å merke seg i forhold til det tilleggsspørsmålet som nå kom: Disse studentene har ikke tilgang til SiOs boliger og prioriteres av den grunn meget høyt.

Rune Skjælaaen (Sp): Det er et uttalt mål fra Stortingets side at en skal komme opp i en dekningsgrad på 20 pst. i løpet av 2005. Nå ser en at det vil en ikke nå med den takten som Stortinget har lagt opp til.

Vil statsråden foreta seg noe i forhold til å nå det målet om å ha en god dekningsgrad også for de øvrige store studentbyene, som Trondheim, Bergen og Tromsø, der presset på boligprisene faktisk er svært høyt? Det er også et av kriteriene for tildeling i tillegg til antallet utenlandsstudenter.

Spørsmålet er om statsråden vil ta noen initiativer for å øke takten i forhold til bygging av flere studentboliger.

Statsråd Kristin Clemet: Dette er delvis et budsjettspørsmål, og det er klart at det kunne vært ønskelig med en litt høyere takt. I 2003 er det bevilget om lag 200 mill. kr, og det gir ca. 726 tilsagn for 2003, mens det ble søkt om tilsagn til 3 300 hybelenheter, som samlet ville krevd en bevilgning på nesten 900 mill. kr. Det er også riktig at med det vi fikk til, har vi heller ikke greid målsettingen om 1 000 hybelenheter. Det skyldes at når vi prioriterer de store byene, har de en høyere kostnadsramme, og derfor har det blitt et lavere antall hybelenheter.

Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg skal gjøre mitt beste for å opprettholde en så god takt som mulig, men kan selvfølgelig ikke utstede noen garantier, siden dette også er et budsjettspørsmål.

Presidenten: Spørsmål 13 vil bli besvart senere i dagens møte.