Stortinget - Møte onsdag den 26. februar 2003 kl. 10

Dato: 26.02.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Signe Øye (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til sosialministeren:

«Norske pensjonister som er bosatt i Sverige, trekkes hver måned 3 pst. av sin bruttotrygd i tillegg til den skatten de betaler til Sverige. Dersom de ber om medisinsk behandling i Norge, må de likevel betale for det. Ifølge EØS-avtalen skal det betales skatt til det landet man bor i.

Hva er grunnen til at spesielt norske pensjonister som er bosatt i Sverige, må betale en slik ekstraskatt?»

Statsråd Ingjerd Schou: Spørsmålet er oversendt meg til besvarelse som rette vedkommende.

Norge kan bare i noen få unntakstilfeller beskatte pensjoner som utbetales til personer bosatt i utlandet. Etter den nordiske skatteavtalen er derfor beskatningsretten til norske pensjonsutbetalinger gitt til bostedslandet, i dette tilfellet Sverige. EØS-avtalen omfatter ikke skatteforhold. Det månedlige trekket på 3 pst. i pensjonen er en trygdeavgift, ikke skatt.

Prinsippet i EØS-avtalen er at det landet som skal betale for pensjonistens helsetjenester, har enerett til å kreve trygdeavgift til dekning av disse utgiftene. Det er derfor bare Norge som kan kreve trygdeavgift i de tilfellene det er spørsmål om her. Pensjonister som mottar sykebehandling som Norge har det økonomiske ansvar for, må betale 3 pst. i trygdeavgift. Dette gjelder uavhengig av om pensjonisten er bosatt i Norge eller i et annet EØS-land.

Personer som bor i Sverige, eller i et annet EØS-land, og som mottar sin pensjon fra Norge, har rett til helsetjenester etter bostedslandets lovgivning på samme vilkår som landets egne borgere. Det land som yter pensjonen, i dette tilfellet Norge, skal imidlertid også dekke utgiftene til helsetjenestene. Dette gjelder selv om vedkommende pensjonist også etter bostedslandets interne lovgivning har rett til å få dekket utgifter til medisinsk behandling på grunnlag av bosetting, slik tilfellet er i Sverige. Vedkommende har også rett til nødvendig behandling under midlertidig opphold i Norge, og skal for dette bare betale vanlige norske egenandeler.

Bostedslandet har refusjonskrav overfor det pensjonsutbetalende land, men har ikke anledning til å kreve trygdeavgift eller lignende av pensjonisten.

Av praktiske grunner har de nordiske landene blitt enige om ikke å effektuere refusjonskravene de har på hverandre, idet det er antatt at krav og motkrav går opp i opp. Denne motregningen er et rent administrativt tiltak, som ikke endrer betalingsplikten for helsetjenester etter EØS-reglene. Avkall på refusjon går fram av artikkel 23 i den nordiske konvensjonen om trygd. EF-domstolen har slått fast at det at landene seg imellom gjensidig har gitt avkall på refusjon av utgifter til naturalytelser ved sykdom, slik man har gjort etter artikkel 23 i den nordiske konvensjon, ikke har noen betydning for når det kan innkreves avgift fra pensjonsmottakere. Her viser jeg også til en dom av 10. mai 2001 i saken C-389/99 Sulo Rundgren.

Norge har altså adgang til å kreve trygdeavgift i den pensjonen som Norge selv utbetaler, dersom utgiftene til helsetjenester påhviler en institusjon i dette landet. Det aktuelle spørsmål har også vært behandlet av Sivilombudsmannen, og jeg viser her til Sivilombudsmannens årsrapport for 1998.

Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er slik i henhold til EØS-avtalen at det skal betales skatt til det landet man bor i. I Helsingforsavtalen slås det fast at ingen skal ha dobbeltbeskatning. Nå sier statsråden at bostedslandet ikke har rett til å kreve trygdeavgift. Det er imidlertid slik i Sverige at man ikke har en spesiell trygdeavgift, men den skatten man betaler inn, inkluderer også trygdeavgiften. Da blir det jo slik at man både betaler trygdeavgift til Sverige og til Norge. Og uansett hvordan vi ser på det, vil det oppfattes som en dobbeltbeskatning.

Nå er det slik at Sverige og Norge har avtaler om at hvis man har kostnader i forbindelse med helsetjenester i Sverige, så skal ikke dette kreves dekket av Norge. Dette er en gjensidig avtale som man er blitt enig om.

Derfor må jeg igjen spørre statsråden om hun mener at dette er rimelig. Hadde det ikke hadde vært rimelig at Norge og Sverige fikk ordnet opp i denne saken, slik at man fikk fjernet den dobbeltbeskatningen man nå har?

Statsråd Ingjerd Schou: Jeg er enig i at pensjonister som er skattepliktige til Sverige og trygdeavgiftspliktige til Norge, ikke skulle risikere å betale for de samme helsetjenester to ganger. Men det vil likevel ikke være riktig at Norge frafaller kravet om trygdeavgift fra norske pensjonister bosatt i et land der innkrevd skatt også går til dekning av helsetjenester.

I realiteten er forholdet at det er bostedslandet som i dette tilfellet får dekket sine utgifter dobbelt opp – én gang gjennom skatten og én gang gjennom oppgjøret fra Norge. Det er også helt riktig at helsetjenester i Sverige finansieres over skatten og er innbakt i skattleggingen på en slik måte at det ikke lar seg identifisere hvor stor del av det den enkelte betaler i skatt det er som går nettopp til dette formålet. I denne situasjonen er det for tiden ingen annen løsning enn å akseptere at pensjonistene kan få en form for dobbeltbeskatning når det gjelder helsetjenester. Det kan gi urimelige utslag, noe som også Norge har tatt opp med EU-kommisjonen og medlemslandene i EU. Skattereglene er imidlertid, som nevnt, ikke omfattet av EØS-avtalen.

Signe Øye (A): Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Det er ganske oppsiktsvekkende at den juridiske avdelingen i skatteetaten i Sverige, som også selvsagt har vært koblet inn i denne saken, mener at nordmenn bosatt i Sverige bør gå drastisk til verks mot denne dobbeltbeskatningen. Den slår faktisk fast at dersom dette ikke løses politisk, bør EF-domstolen være rette adresse.

Det mener jeg er en løsning vi burde klare å unngå, for hvis det er slik at skatteetaten i Sverige mener at dette er dobbeltbeskatning, skjønner jeg ikke at statsråden kan stå her og si at dette er noe vi ikke kan gjøre noe med.

Statsråd Ingjerd Schou: Det følger av det som allerede er sagt, og direkte av ordlyden i artikkel 23 nr. 2 i forordning 1408/71, at Sverige ikke har adgang til å kreve trygdeavgift – og det er trygdeavgift vi snakker om – av norske pensjonister som er bosatt i Sverige, med mindre de får pensjon også fra Sverige. Etter det vi har fått opplyst av svenske myndigheter, betales det ikke noen personlig trygdeavgift til Sverige for helsetjenester.

Vel kan skatteetaten i Sverige reagere, men vi befinner oss i Norge, og dette har vært tatt opp. Det kan gi urimelige utslag. Det har Norge tatt opp bl.a. med EU-kommisjonen og medlemslandene i EU. Skattereglene er imidlertid, som nevnt, ikke omfattet av EØS-avtalen.

Presidenten: Da går vi videre til spørsmål nr. 15.