Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 26. mars 2003 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Bompengebruken i Østfold er i ferd med å komme ut av kontroll. I tillegg til at finansieringen av Norges mest trafikkerte samferdselsårer, E6 og E18 gjennom fylket, skjer ved hjelp av 50 pst. bompengemidler, skal ny Svinesundsforbindelse fullfinansieres med bompenger. Selv om bompenger var ment som et tillegg til ordinære veibevilgninger, finansieres nå 1/3 av all veibygging gjennom ordningen.

Hvor går grensen for Regjeringen når der gjelder bompengefinansiering?»

Statsråd Torild Skogsholm: Det er i utgangspunktet et statlig ansvar å bygge ut riksvegnettet vårt. På årets statsbudsjett bevilges det om lag 11,5 milliarder kr til å bygge ut, vedlikeholde og drifte vegnettet vårt. Finanspolitiske hensyn setter imidlertid begrensninger for finansiering over statsbudsjettet, og bompenger har derfor kommet som en supplerende finansieringsform.

Delfinansiering med bompenger har ført til en forsering av en rekke vegprosjekter, noe som har ført til bedre og sikrere veger på en rekke steder. I år blir det stilt til rådighet om lag 2 milliarder kr fra bompengeselskapene.

Et viktig prinsipp for bompengefinansieringen er at dette er basert på et lokalt initiativ. Lokale myndigheter må treffe vedtak om et bompengeprosjekt før det kan legges fram for godkjenning i Stortinget.

Gjennom Stortingets behandling av fase 1 av Østfoldpakka ble hovedpremissene for utbyggingen av E6 og E18 gjennom Østfold lagt. Stortingets vedtak innebærer delvis bompengefinansiert utbygging av E6 og E18 gjennom fylket. Samferdselsdepartementets forslag til Stortinget var basert på lokale vedtak.

Etter drøftinger mellom Sverige og Norge ble det valgt å anlegge en felles norsk-svensk bompengeordning på riksgrensen ved Svinesund. Norsk andel av Svinesundsforbindelsen ble samtidig trukket ut av Østfoldpakka. På denne måten muliggjøres en forsering av E6-utbyggingen i Østfold, samtidig som E18-utbyggingen ikke rokkes ved.

Ikke minst av hensyn til trafikksituasjonen på E6, ser jeg på en slik forsering som meget viktig. Jeg anser ulykkessituasjonen på E6 i Østfold som foruroligende.

Andelen bompenger som andel av total vegfinansiering, har ikke økt de siste årene på landsbasis. Bompengefinansiering vil få en bred omtale også i Nasjonal transportplan for perioden 2006–2015, herunder også vurderinger av hvilket nivå bompengefinansieringen bør ligge på samlet sett. Nasjonal transportplan for 2006–2015 vil bli lagt fram for Stortinget våren 2004.

Øyvind Halleraker hadde her overtatt presidentplassen.

Øystein Hedstrøm (FrP): De faktiske forhold er at bomstasjonene vokser opp som paddehatter. Da vi behandlet den forrige vegplanen, ble det ganske klart at i tilknytning til den ville vi få en dobling av antallet bomstasjoner i landet vårt.

Når det gjelder E6 og E18, som er de mest trafikkerte samferdselsårer til landet, er det lokale politikere i Østfold som har bidratt til disse, men den nye Svinesundsforbindelsen skal altså fullfinansieres. Det er et anslag på at Østfolds befolkning kommer til å betale 40 pst. av disse bompengene, fordi de reiser en del i Sverige, handler en del i Sverige, osv. En nasjonal gjennomfartsåre skal i stor utstrekning altså finansieres av innbyggere i ett fylke. Men nå vokser det frem protestaksjoner over hele landet. Man registrerer at staten og Regjeringen har budsjettert med 33 milliarder kr i inntekter fra bil i inneværende år, men bruker en svært liten del av det. (Presidenten klubber.) Samtidig er kvaliteten på våre veier for dårlig. Vi vet at bare 4 pst. (presidenten klubber) av hovedveinettet tilfredsstiller europeiske krav.

Presidenten: Tiden er ute.

Øystein Hedstrøm (FrP): Er statsråden fornøyd med det?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er litt usikker på hva spørsmålet var.

Jeg vil generelt si at alle bompengesaker er oppe til behandling i Stortinget. Da er det anledning for alle partier, inkludert også Fremskrittspartiet, til å komme med synspunkter på det.

Denne Østfoldpakka har vært behandlet, så har også Svinesundsforbindelsen. Det var bred enighet om at det var viktig å få gjennomført både Østfoldpakka og Svinesundsprosjektet. Derfor mener jeg at med en så bred oppslutning har det vært en riktig veg å gå.

Øystein Hedstrøm (FrP): Når det gjaldt E6, som kanskje er den viktigste biten av dette, var forutsetningen for bompengefinansiering en forsering av denne veien, med ferdigstillelse i 2009 istedenfor 2015. Her presset også svenskene på. Statsråden nevnte denne avtalen med Sverige. Men nå foreslår det svenske Vägverket å utsette ferdigstillelsen på svensk side. Man kan altså bli ferdig langt senere på svensk side enn på norsk side.

Mener ikke statsråden da at grunnlaget for bompengefinansiering er borte?

Statsråd Torild Skogsholm: Hvis dette spørsmålet dreier seg om hvorvidt jeg mener det er forsvarlig å utsette utbyggingen av firefelts veg på E6 i Østfold – mot Sverige – er svaret nei. Jeg synes ikke en utsettelse er riktig. Jeg synes trafikksituasjonen tilsier at her er vi nødt til å handle. Derfor synes jeg det er helt rett at vi faktisk foretar disse investeringene nå, ikke minst ut fra ulykkessitusjonen som vi har sett på vegene i Østfold. Dette er det rimelig bred enighet om.

Som sagt: Jeg synes det er meget viktig at vi får forsert denne utbyggingen, av hensyn til dem som bruker vegen, og ikke minst av hensyn til dem som bor i Østfold som har nytten av at ulykkestallene går ned.

: