Stortinget - Møte onsdag den 30. april 2003 kl. 10

Dato: 30.04.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Knut Storberget (A):   «1880 Nummeropplysning etablerer ny virksomhet på Flisa i Hedmark. Det ble forespeilet nærmere 100 arbeidsplasser, men bl.a. grunnet manglende midler hos Aetat til å arrangere opplærings- og rekrutteringskurs er kun 25 ansatt.

Ser statsråden det uheldige i at Aetat har så stramme rammer, og kan han foreta seg noe for å få fortgang i rekrutteringen av arbeidskraft til bl.a. denne virksomheten, slik at ledigheten kan gå ned?»

Statsråd Victor D. Norman: La meg først presisere at det må være et overordnet prinsipp at bedrifter som etablerer seg, selv må ha hovedansvaret for å finansiere etableringen av egen virksomhet og herunder selv må ha hovedansvaret for å dekke kostnader til opplæring av personalet. Det betyr ikke at ikke Aetat har et ansvar, men Aetat har et ansvar overfor de arbeidsledige for å bidra til at de får de kvalifikasjonene som er nødvendige for at de skal kunne søke seg til ledige jobber. Men Aetats ansvar er altså ikke å dekke etableringskostnader for bedrifter, bare for å ha sagt det.

I den konkrete saken har Aetat Flisa allerede gjennomført to AMO-kurs for å bidra til kvalifisering av arbeidssøkere med sikte på tilsetting ved etableringen av bedriften 1880 Nummeropplysning. Bedriften ble etablert i kjølvannet av nedbemanningen ved Jordan AS, og Aetat har vist klar vilje til å delta aktivt for å bidra til nyansettelser av arbeidsledige. Aetats medvirkning har vært avgrenset av de tildelte rammene og de faglige prioriteringene som Aetat har måttet foreta i hele fylket sett under ett.

1880 Nummeropplysning har anmodet om ytterligere midler til et tredje AMO-kurs. Med den nylige styrkingen av midler til Aetat som skjedde gjennom behandlingen av St.prp. nr. 44 for 2002-2003, har jeg fått opplyst at Aetat Hedmark vil gjennomføre minst ett nytt AMO-kurs i 2003, for å bidra til å øke rekrutteringen til 1880 Nummeropplysning.

For øvrig gjør jeg oppmerksom på at det er i Aetats fullmakt å avgjøre konkrete saker om tildeling av tiltaksmidler innenfor de bevilgninger og prioriteringer som er gitt av storting og regjering.

Knut Storberget (A): Jeg takker for svaret.

Jeg må si, og det tror jeg vi alle er enige om, at den type statlig virksomhet som faktisk bidrar til å få privat virksomhet i gjenge, også faller administrasjons- og arbeidsministeren lett for hjertet. Det som vil være kostnadskrevende for staten i mange år framover, velger man å nedprioritere. Mange har gitt uttrykk for at det er noe man har sans for. Disse midlene og denne drahjelpen som Aetat gir, vil i forhold til et veldig sårbart område når det gjelder sysselsetting – i det indre Østlandet er det kanskje det mest sårbare området, særlig i forbindelse med hva som skjedde med nedbemanning av Jordan – være den billigste måten å etablere nye arbeidsplasser på.

Jeg må bare gjenta mitt spørsmål og min oppfordring til arbeids- og administrasjonsministeren, særlig på grunn av at dette er en billig løsning for staten, og fordi det er et område som er svært sårbart og har opplevd mye nedbemanning – vil Regjeringa vurdere å gå inn med ekstraordinære tiltak nettopp i denne regionen og for denne typen arbeidsplasser, som nettopp bidrar til å få et selvstendig næringsliv på beina?

Statsråd Victor D. Norman: La meg først presisere at de opplysningene jeg har fått fra Aetat Hedmark, er at man vil sette i gang et tredje AMO-kurs i inneværende år. Og som jeg presiserte: Vi føler et veldig ansvar for å hjelpe ledige tilbake i jobb, men jeg vil også presisere at det ikke må være et middel som bedrifter kan ha til å unndra seg sin egen plikt til å dekke etablerings- og opplæringskostnader.

Når det gjelder satsing i det indre østlandsområdet generelt, og i det angjeldende området spesielt, har Regjeringen allerede gått inn med ekstraordinære tiltak, bl.a. har jeg selv åpnet for at dagpenger kan brukes til å finansiere utdanning i inntil ett skoleår i et prosjekt i regi av Hedmark og Oppland fylkeskommune. Så vi gjør en særskilt innsats i området. Jeg vil også presisere at den prioriteringen som Aetat Hedmark har valgt når det gjelder kurs nettopp i tilknytning til 1880 Nummeropplysning på Flisa, er et eksempel på en ekstraordinær satsing fra etatens side.

Knut Storberget (A): Jeg takker for svaret.

Jeg må si jeg synes den er bra, den innsatsen som gjøres, og den er viktig.

Bare en liten oppfordring: Vi kan være enige med hverandre i forhold til føringene og i forhold til de virkemidlene som skal settes inn, men spørsmålet er jo om det er nok, og om det ene kurset som nå kommer, er tilstrekkelig. For disse folkene i det indre Østlandet og på Flisa er det maktpåliggende at man nettopp får liv i den virksomheten som nå etableres bl.a. på 1880, men også en del andre steder, så ikke dette blir deler av landet som faktisk nærmest vil ligge brakk. Jeg vil bare benytte sjansen til å oppfordre til ytterligere oppmerksomhet og innsats etter det sporet som er fulgt.

Statsråd Victor D. Norman: Vi har løpende oppmerksomhet, og jeg tar den oppfordringen med meg videre.