Stortinget - Møte onsdag den 5. november 2003 kl. 10

Dato: 05.11.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 21

Steinar Bastesen (Kp): Jeg har et spørsmål til fiskeriministeren:

«Det foreligger etter sigende nå estimater for hva det vil koste for sivile å overta driften av Forsvarets kystradarstasjoner i Sør-Norge, som er foreslått nedlagt. Disse stasjonene vil kunne være svært viktige i overvåkingen av norsk territorialfarvann og dermed viktige redskaper for kontrollen med fiskeressursene.

Vil statsråden nå ta initiativ til at sivile overtar Forsvarets kystradarstasjoner når disse etter planen legges ned?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Det er besluttet at alle Forsvarets kystradarstasjoner skal legges ned i Sør-Norge. Disse stasjonene klargjøres nå for framtidig avhending. Selve radarene er imidlertid i en slik forfatning at det kun vil være kystradarstasjonenes lokalitet som er interessant ved en eventuell overføring til andre brukere enn Forsvaret.

Kystradarstasjonene har ikke vært av spesiell interesse for fiskeriforvaltningen når det gjelder kontroll med ressursuttaket, og den framtidige bruken av disse lokalitetene er heller ikke tema for meg som fiskeriminister.

Når det er sagt, er jeg glad for at representanten Bastesen – og jeg er ikke overrasket – fortsatt er opptatt av en god ressurskontroll. Vi er begge opptatt av den gode ressurskontrollen som et viktig element i en god ressursforvaltning. Vi har – det vil jeg gjerne understreke – et godt kontrollregime basert på inspeksjon av både det som skjer på havet, og det som skjer på land. Vi har Kystvakten, som har kontroll med fartøyenes aktivitet, og vi har Fiskeridirektoratets overvåkingstjeneste, som har ansvaret for åpning og stenging av felt i Barentshavet ut fra graden av innblanding av ungfisk på fiskefeltene.

Videre har vi landingskontroll, og vi har også kontroll basert på satellittsporing av fartøy over 24 m. Det siste er et svært viktig element i en god ressurskontroll.

Det er også etablert et nasjonalt samarbeid mellom relevante departementer og direktorat. Representanten Bastesen har ved mange anledninger pekt på hvor mange departementer som er involvert når det gjelder kystforvaltning og aktivitet som foregår langsmed kysten. Kontrollelementet er også, som representanten Bastesen vet bedre enn de fleste, en viktig del i det internasjonale samarbeidet vi har. Men kystradarstasjonene som det her er snakk om, har ikke vært brukt og vurderes som ikke relevante i en slik ressurskontrollsammenheng. Det er ikke noe mer å hente ved å bruke dem. Mitt svar er derfor at avhending av kystradarstasjonene ikke vil influere på dagens ressurskontroll. Etter mitt skjønn har vi en god kontroll uavhengig av det.

Steinar Bastesen (Kp): Jeg kunne ha holdt et langt foredrag om dette.

På den tid da vi var fattige, bygde vi fyr, og vi bygde moloer. Vi har fortøyningspåler. I dag har vi ikke råd til å vedlikeholde dem engang. Vi hadde bemannede fyr, som tok seg av både ressursene og forurensningen.

Jeg takker statsråden for svaret, at Fiskeridepartementet ikke skal overta Forsvarets radarer i sør. Jeg registrerer det. Jeg synes det er beklagelig, for det var en utmerket måte å overvåke kysten på, både ressursmessig og forurensningsmessig, da vi hadde radaren, og vi hadde bemannede fyr.

Er det virkelig slik å forstå at Fiskeridepartementet ikke tar dette alvorlig?

Statsråd Svein Ludvigsen: Jo, dette med ressurskontrollen tar vi på alvor, og derfor understreket jeg viktige element i det arbeidet som vi kontinuerlig gjør.

Disse radarene har ikke inngått som en del av ressurskontrollen. Og ut fra faglige vurderinger anser man dem heller ikke for å være tjenlige for å forbedre ressurskontrollen. Men det er jo ikke slik at ikke Forsvarets radarer generelt er et viktig element i vår aktivitet. Jeg viser f.eks. til den økte beredskap vi nå har på sikkerheten langsmed kysten, med økt oljetrafikk, hvor etableringen av en trafikksentral på Finnmarkskysten bygger på at vi skal ta i bruk informasjon som Forsvarets radarer har. Det er et tett og godt samarbeid mellom Forsvaret og fiskerimyndighetene når det gjelder beredskap og andre kontrollaktiviteter. Så for all del, Forsvarets installasjoner brukes når de er tjenlige. Det er de ikke i denne sammenheng.

Steinar Bastesen (Kp): Fiskeriministeren vet utmerket godt at man ikke får ett eneste bevis fra Forsvaret når det gjelder radarer. Saken er jo at Fiskeridepartementet må overta radarene for å få radarbildet. De får ikke noe fra Forsvaret.

Som jeg har pekt på tidligere, er det forskjellige departementer som har med overvåkingen av kysten å gjøre. Ved å overta radarer som eksisterer til sivilt formål, kunne vi begrense de store summene som Forsvaret i dag må ha til reservedeler til radarene.

Men jeg registrerer at Fiskeridepartementet ikke er interessert i å få det radarbildet som Forsvaret i dag har. Da må jeg stille spørsmålet: Er Fiskeridepartementet virkelig klar over det radarbildet som Forsvaret i realiteten kunne bidra med?

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg understreker at disse aktuelle kystradarstasjonene i Sør-Norge ikke har vært benyttet, og at man ikke har sett nødvendigheten av at de skal inngå i den overvåking og kontroll vi har. Derfor er det heller ikke nå aktuelt å overta og gjøre bruk av dem. Det vil ikke forbedre ressurskontrollen.

Men det er jo helt feil å påstå at ikke Forsvaret bidrar med informasjon. Jeg minner om, som jeg også sa i mitt første innlegg, at en betydelig del av vår kontrollaktivitet er knyttet til Kystvakten. Det er et tett og godt samarbeid mellom Forsvaret og fiskerimyndighetene. Jeg synes nesten det er skuffende å høre at representanten Bastesen nedgraderer, nedvurderer Forsvarets innsats i denne sammenheng. Kystvakten og Forsvaret er viktige aktører, og de er ivrige bidragsytere. Det har de vist, ikke minst når vi nå bygger opp beredskapen.