Stortinget - Møte onsdag den 19. november 2003 kl. 10

Dato: 19.11.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

John I. Alvheim (FrP): Jeg har følgende spørsmål til den ærede helseminister:

«Styreleder i Helse Nord uttalte til TV 2s nyhetssending kl. 18.30 onsdag 12. november at politisk mykhet er en trussel mot sykehusreformen, han advarte videre helseministeren mot å la seg rive med av følelser, og han fryktet at politisk mykhet kan velte hele sykehusreformen.

Vil statsråden akseptere denne type politiske uttalelser fra styrelederen i Helse Nord?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Sykehusreformen legger til rette for nasjonal politisk styring av spesialisthelsetjenesten og helseforetakene. Det må ikke reises tvil om dette. I siste omgang vil det være Stortinget som bestemmer hva som skal være innhold og innretning av denne styringen. Vi skal være på vakt mot ytringer som kan underminere dette.

På den annen side er organiseringen av foretakene et nytt system som skal utvikles med utgangspunkt i det ansvars- og fullmaktssystemet som den nye loven fastsetter. Et sentralt element i denne sammenheng er at det skal skje en overordnet politisk styring av sykehusene, og at dette skal kombineres med at det enkelte helseforetak får forutsigbare rammer for driften. Bak dette ligger det en oppfatning om at dette er den beste måten å sikre aktiv gjennomføring på av de mål og rammer som overordnede politiske organer fastsetter. Jeg vil også føye til at lovens system åpner for at sykehuseier kan gripe inn i enkeltsaker hvis disse er av vesentlig karakter, og da gjennom foretaksmøtet.

Det må ikke etableres en forståelse av at enhver inngripen i enkeltsaker er i strid med modellen. Men jeg understreker at hvis omfang og innretning av slike inngrep truer foretakenes mulighet for en helhetlig og rasjonell planlegging av deres drift, er sentrale elementer ved modellen truet.

Det er viktig at alle aktører er med på å underbygge den styring som helseforetaksmodellen forutsetter fra de politiske nivåene. Men det er også viktig at en ny modell som nå skal sette seg, gir aksept for drøfting av hva som vil være gode løsninger, både sett ut fra et pasientperspektiv og ut fra at tjenesten skal være under politisk styring.

Jeg har sett gjennom det innslaget på TV 2-nyhetene som representanten Alvheim refererer til. Selv om uttalelsene fra styreleder Førde til en viss grad har bakgrunn i en enkeltsak i den offentlige debatt og må ses i lys av nyhetssendingen på TV 2 den 12. november, er de også et generelt innlegg i en offentlig debatt. Jeg ser dermed uttalelsene fra styrelederen for Helse Nord som et innspill i en systemdebatt om ansvarsforhold mellom det politiske nivået og foretakene. Jeg synes at vi bør ha en romslighet for at det føres en aktiv systemdebatt, bygd på et felles ansvar for at innhold, form og eventuell kopling opp mot enkeltsaker ikke er slik at de ansvarlige politiske organenes rolle i foretaksmodellen direkte eller indirekte undermineres. Jeg har ved min praksis vist at jeg ikke viker tilbake for å bruke denne myndigheten som Stortinget har gitt meg.

John I. Alvheim (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg ikke er tilfreds med. Som sjef for foretakene burde helseministeren komme med en reaksjon.

Jeg ble virkelig provosert av uttalelsene fra styreleder i Helse Nord, hvor han uttalte at politisk mykhet er en trussel mot sykehusreformen, og over at han videre tillater seg å advare helseministeren mot å la seg rive med av følelser. Denne type politisk innblanding fra en styreleder i et helseforetak aksepterer jeg ikke, og det bør heller ikke helseministeren gjøre. Styrelederen i Helse Nord må tydeligvis ha misforstått sin oppgave når han gir uttrykk for at sykehusene skal være fristilt fra politisk styring. Hvis det skulle være en gjengs oppfatning blant de øvrige styrelederne i de regionale helseforetakene, bør de snarest finne noe annet å gjøre.

Jeg spør igjen: Vil helseministeren foreta seg noe i forhold til styrelederen i Helse Nord?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har snakket med styrelederen i Helse Nord om dette innslaget, og jeg kan forsikre representanten Alvheim om at styrelederen i Helse Nord ikke har den oppfatning at sykehusene er fristilt fra politisk styring. Jeg vil også be om at når hans uttalelser blir diskutert, skiller man mellom det han selv sa i direkte tale i intervjuet, og det som var referert av reporter. For min del vil jeg, uavhengig av hva som sies i debatten, ikke la meg rive med av følelser når det gjelder sykehusdebatten. Jeg vil forvalte den myndighet som Stortinget har gitt meg, og jeg vil forsøke å styre både med hodet og hjertet.

John I. Alvheim (FrP): Jeg har også sett intervjuet, det han har sagt, og det som er tilføyd, og jeg kan ikke finne slike formildende omstendigheter som helseministeren gjør. Som sagt, og jeg gjentar: Jeg vil ikke akseptere dette, for det kan til de grader ødelegge reformen hvis vi nå skal få styrelederen på banen med kritikk av sin egen eier. Det kan ikke aksepteres, og jeg mener fremdeles at dette må heller ikke helseministeren akseptere.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg tror at representanten Alvheim og jeg da vurderer innholdet og intensjonen i det Olav Helge Førde i dette tilfellet har sagt, på litt ulik måte, og det synes jeg må være greit. Jeg er imidlertid enig med representanten Alvheim i at det er klart det vil gå en grense for hva en styreleder kan ytre mot eier, i forhold til fortsatt å ha dette oppdraget. Det vil jeg være meg bevisst også for framtiden.