Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 25. februar 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 22

Odd Holten (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Det er i dag ikke krav til en helhetlig bremseeffekt på vogntog (bil og trekkvogn). Mange vogntog mangler ABS-bremser, noe som på glatt føre gir svært dårlig kontroll og dårlig trafikksikkerhet.

Hva vil statsråden gjøre for å styrke sikkerheten på dette området?»

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg vil først av alt understreke betydningen av økt trafikksikkerhet i forhold til tunge kjøretøy på norske veger, ikke minst nå vinterstid. Å være riktig skodd og ha fullgodt sikkerhetsutstyr er selvsagt viktig for alle dem som ferdes på vegene, men det har ekstra stor betydning for de tunge kjøretøyene, på grunn av de store konsekvensene en ulykke med slike kjøretøy kan gi.

Jeg har derfor tatt en rekke initiativ for å styrke trafikksikkerheten for nettopp tunge kjøretøy. Fra 1. januar 2004 er det innført påbud om at alle tunge kjøretøy må bringe med et tilstrekkelig antall kjettinger i vintersesongen i Norge. Statens vegvesen forsterker denne vinteren kontroller av dekk, kjetting og øvrig sikkerhet på tunge kjøretøy over hele landet. Jeg synes også det er gledelig at det synes å være bred tilslutning i lastebilnæringen til slik skjerping av regelverk og kontrollvirksomhet.

Når det gjelder spørsmålet om krav til bremser på vogntog, ble det 1. oktober 1992 innført krav om blokkeringsfrie bremser, ABS, for biler med totalvekt over 16 tonn som skal trekke tilhengere med tillatt totalvekt over 10 tonn. Samtidig ble det innført krav om ABS for tilhengere med totalvekt større enn 10 tonn.

Fra 1. april 2001 ble kravet utvidet til å gjelde alle motorvogner og tilhengere med største tillatte totalvekt over 3,5 tonn.

Jeg kan opplyse at Statens vegvesen vurderer å innføre krav om ABS også for gamle tilhengere som i dag ikke omfattes av kravene. Et slikt eventuelt krav vil kunne lede til at mange eldre hengere blir kondemnert. De tilhengere som er i brukbar stand, vil måtte ombygges, og prisen er anslått til å ligge i størrelsesordenen 20 000–30 000 kr. Et forslag til forskriftsendring vil sannsynligvis om kort tid bli sendt på nasjonal og internasjonal høring. Et eventuelt krav vil kunne tre i kraft i løpet av 2004.

Odd Holten (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er svært glad for alle de tiltak som er blitt uført, og som det her er blitt redegjort for. Men det som gjør at jeg i denne omgang reiser dette spørsmålet, er at samferdselskomiteen under et besøk, en befaring, på Hedmark nettopp, ble gjort oppmerksom på at vi her står overfor en stor utfordring. Når det gjelder de relativt gamle trekkvognene – de behøver ikke være så forferdelig gamle heller – opplevde vi at disse manglet dette utstyret.

Da er mitt konkrete spørsmål: Er det mulig å tenke seg at det kan innføres et slikt krav også for denne type kjøretøy?

Statsråd Torild Skogsholm: Det er et tema som flere har vært opptatt av, heldigvis, for det betyr at man i mange miljøer er opptatt av trafikksikkerheten, ikke minst i forhold til de store kjøretøyene. Det Statens vegvesen legger opp til, er å gå videre i forhold til de tilhengere som ikke er underlagt dagens regelverk, nettopp for å unngå den type ulykker som kan oppstå fordi tilhengeren ikke har ABS-bremser, mens selve bilen har det. Det er et viktig aspekt, og det er også viktig å få en ordentlig høring på det. Men alle slike tekniske problemer som kan redusere trafikksikkerheten og kanskje til og med bidra til en farlig situasjon, er det viktig å få ryddet opp i. Det er derfor Statens vegvesen nå har tatt dette initiativet til å gå videre med dette forslaget.

Odd Holten (KrF): Jeg takker igjen for svaret. Jeg forstår at det kanskje kan være vanskelig å pålegge en næring en økonomisk byrde, men det må da veies opp mot det beklagelige som vi ser, at tunge kjøretøyer ofte er involvert i trafikkulykker med lettere kjøretøy.

Jeg lurer på om det er mulig for statsråden å gi til kjenne at man for litt eldre biltyper f.eks. kunne hatt en overgangsordning på to–tre år for eierne til å skifte ut. Vi har jo også tross alt et ansvar for førerne av disse tunge kjøretøyene, og når vi ser effekten, er det helt skremmende.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg regner med at vi også får denne typen innspill i høringsrunden. Det er veldig viktig at vi har den høringsrunden overfor dem som faktisk er på vegen, som vet hvordan det oppleves å kjøre i disse bilene, og som ser hva slags ulykker man kan komme ut for. Det behovet man eventuelt har for en overgangsperiode, også av hensyn til økonomien i dette, må vi ta med oss som innspill i forhold til eventuelt å innføre denne typen regelverk.

: