Stortinget - Møte onsdag den 31. mars 2004 kl. 10

Dato: 31.03.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Knut Storberget (A) [11:50:37]: Mitt spørsmål til justisministeren er:

«Enkeltpersoner, forsikringsselskap og brann- og ambulansetjeneste har i den senere tid rapportert om svært alvorlig svikt i politiberedskapen. Hvis beskrivelsene av svikten er riktig, er dette forhold som er stikk i strid med intensjonen i den vedtatte politireformen: et nærere, mer synlig og bedre politi. Justisministeren har så langt forholdt seg passiv og henvist til evalueringen i 2005.

Vil statsråden nå foreta seg noe for å rette opp en skjevutvikling, og er han bevisst sitt gjennomføringsansvar?»

Statsråd Odd Einar Dørum [11:51:11]: Innledningsvis vil jeg minne om at politiet har gjennomført den største omorganiseringen som har skjedd i politi- og lensmannsetaten på over hundre år.

Når det gjelder påstandene om at politiets beredskap svikter, er det ikke grunnlag for å hevde dette. Det er nå, som tidligere, slik at politiet til enhver tid skal og må vurdere hvilke oppdrag det skal rykkes ut på.

Som ledd i gjennomføringen av fase 1 av politireformen ble det etablert operasjonssentraler i alle politidistrikt. Ved dette er beredskapen og kvaliteten på vurderingene som må tas i forbindelse med utrykning, blitt ytterligere styrket. I motsetning til tidligere er det nå slik at det til enhver tid er personell på aktiv vakt til å ta imot meldinger og til å sende ut patruljer der det er behov for det.

Politidirektoratet opplyser for øvrig at man ikke har fått meldinger fra noen politidistrikter som gir uttrykk for at reformen fører til dårligere beredskap enn tidligere – tvert imot. Det er imidlertid alltid nødvendig å foreta en streng vurdering av hva det er riktig å rykke ut på. Jeg understreker for ordens skyld at det selvfølgelig fortsatt er slik at politiet alltid skal rykke ut dersom det er fare for noens liv eller helse.

Når det gjelder henvisning til rapportering fra forsikringsselskapene, har disse, så vidt jeg forstår, vært opptatt av politiets utrykning til og oppklaring av vinningskriminalitet. Heller ikke her har Politidirektoratet fått rapportert noe som tyder på at politireformen gir negativ effekt. Som tidligere må politiet nøye vurdere om det er riktig å rykke ut ved allerede foretatte innbrudd etter kontortid, fordi dette må skje ved bruk av kostbar overtidsbetaling. At det ikke vurderes som nødvendig å rykke ut umiddelbart, betyr ikke at sakene ikke følges opp med etterforsking. Normalt vil nødvendig sikring av spor kunne skje neste dag.

Ved gjennomføring av fase 2 av reformen er samtlige politidistrikt pålagt å opprettholde og videreutvikle en sterk satsing på lokal tilhørighet og lokale behov. Jeg ønsker i samarbeid med Politidirektoratet å gjennomføre en omdømmesundersøkelse for å sikre at utviklingen går riktig vei. Ved å spørre borgerne i alle 27 politidistriktene vil vi få viktige og riktige svar. Dersom det underveis skulle vise seg at de tiltak som iverksettes, ikke gir bedre polititjeneste og større kostnadseffektivitet, vil det bli foretatt justeringer. Om det er slik at befolkningen føler utrygghet i forbindelse med omstillingene i politiet, tar jeg det som justisminister alvorlig og vil være svært oppmerksom på det ved evalueringen av reformen. For øvrig er Politidirektoratet og den enkelte politimester ansvarlig for å påse at servicen overfor publikum samlet sett ikke blir svekket, og de må løpende vurdere dette i gjennomføringen av reformen.

For øvrig får jeg anledning til å komme nærmere inn på de spørsmålene representanten Storberget tar opp i sitt spørsmål, når interpellasjonen fra hans partifelle representanten Gunn Karin Gjul skal debatteres over påske.

Knut Storberget (A) [11:53:39]: Jeg takker for svaret.

Jeg savner aktivitet fra politisk ledelse i Justisdepartementet i forhold til akkurat denne problemstillingen vi nå drøfter. Er det slik at alle de innspill og ytringer som kommer i forhold til hvordan politiet fungerer og ikke fungerer i Norge, er feilbeskrivelse, har man et alvorlig informasjonsproblem. Hvis det er slik at noen av de innspillene som kommer, faktisk har noe i seg, skal man etter min mening leve i et rimelig lite vakuum for ikke å oppfatte at det er en utfordring i forhold til gjennomføringen av reformen.

La det være sagt med én gang: Jeg mener faktisk at intensjonene bak reformen er gode, og for så vidt er det også mye god effekt av reformen. Det vil forspilles hvis vi ikke nå får aktive tiltak som kan bidra bl.a. til en aktiv vaktordning, slik at aktiv nærhet i forhold til hvordan politiet fungerer, faktisk blir noe bedre. Det er der jeg etterlyser tiltak fra justisministeren. Hvordan operasjonssentralene har fungert og lammet mange lokale politistasjoner, er et eksempel på det.

Statsråd Odd Einar Dørum [11:54:49]: Etter den reformen som Arbeiderpartiet framla, og som jeg lojalt har fulgt opp, er statsråden statsråd, politidirektøren politidirektør og politimesteren politimester. Hvis statsråden plutselig skulle erstatte politidirektøren eller politimesteren, ble vi satt tilbake lenge før reformen.

Når det gjelder de konkrete eksemplene som representanten tar med i sitt innlegg, f.eks. fra forsikringsbransjen, tillater jeg meg å sitere fra en pressemelding fra politidirektør Killengreen med henvisning til NRK Dagsnytt, hvor det står at informasjonssjefen i Finansnæringens hovedorganisasjon hevder at

«forsikringspremiene blir høyere som følge av mangelfull politiinnsats. Politidirektoratet vil fremheve at anmeldt vinningskriminalitet ble redusert med 10,6 % i 2003. Vi legger til grunn at vinningsforbrytelser anmeldes av forsikringsmessige årsaker. Ifølge politiets anmeldelsesstatistikk er grove tyverier fra villa og leilighet halvert fra 1995»…«Vi kan vanskelig se at dette gir grunnlag for høyere forsikringspremier».

Når det gjelder situasjonen som er tatt fra representantens valgdistrikt, har det vært et vaktsamarbeid i Nord-Østerdal mellom den sørlige delen av Sør-Trøndelag og Nord-Østerdal lenge før politireformen. For å si det litt enkelt: Det er langt å kjøre fra f.eks. Holtålen til Alvdal.

Knut Storberget (A) [11:55:59]: Dette er en spennende debatt. Jeg er glad for at justisministeren for så vidt imøteser den muligheten vi får i Stortinget senere, for vi trenger en bredere debatt og mer tid i forhold til dette.

Jeg vil samtidig understreke og utfordre justisministeren i forhold til det som var intensjonen i politireformen, nettopp det at politiet skulle komme nærmere befolkningen. Så opplever vi at den beredskapen og den tilstedeværelsen som man har bl.a. i Hedmark, faktisk er blitt betydelig svekket. Etter kl. 16 er det nærmest umulig å møte en polititjenestemann på politistasjonen, enten det er i byer som Elverum og Kongsvinger eller andre steder. Det er klart at folk reagerer på det, for en del av polititjenesten er faktisk å skape trygghet og å vise lokalbefolkningen at man er til stede, ikke bare å oppklare saker og ha rask saksbehandling. Det er der jeg mener at politisk ledelse i Justisdepartementet i mye større grad burde ha gått inn og sagt at når vi har en så viktig reform på trappene og skal gjennomføre den, er det viktig at vi ikke taper den nærheten.

Statsråd Odd Einar Dørum [11:57:01]: Jeg antar at representanten Storberget muligens har ambisjoner om å bli justisminister på et visst tidspunkt. Da er jeg ganske overbevist om at han ikke ville ha opptrådt på den måten som han mener at jeg bør opptre på. Det er jeg ganske overbevist om.

Samtidig kan han være helt sikker på at jeg følger dette tett gjennom dem som jeg har tillit til – politidirektøren og politidirektørens underordnede. Og for nettopp å være sikker på å få fram det som jeg oppfatter er representanten Storbergets og mitt fellesanliggende, har jeg for en god tid tilbake tatt til orde for at vi skal ha publikums- og omdømmesundersøkelser i hvert politidistrikt.

Den som leser norske aviser – og det gjør jeg – vil se at det er varierende oppslag forskjellige steder. Det er noe som er veldig bra. Det er noe man kan undres over, men det er nettopp det man skal lære av. Det jeg oppfatter, er at stramme budsjetter, som det er et faktum at vi har – og her har Arbeiderpartiet og Regjeringen stemt for det samme budsjettet – kan føre til at man må ha tøffe prioriteringer. Men det er vanskelig å knytte det til politireformen, for den skal bygge kompetanse og effektivitet.

Jeg vil vende tilbake til Hedmark. Politimesteren viser til vaktsamarbeidet. Når jeg sier at kommunene er Tynset, Alvdal, Folldal, Tolga, Os, Røros og Holtålen, og det samarbeidet har eksistert lenge før reformen, kan man ikke med dette som et utgangspunkt kritisere reformen for at det tar tid å kjøre fra f.eks. Holtålen til Alvdal.

Presidenten: Vi går nå til spørsmål 16.