Stortinget - Møte onsdag den 21.april 2004 kl. 10

Dato: 21.04.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Øyvind Vaksdal til olje- og energiministeren, vil bli besvart av barne- og familieministeren på vegne av olje- og energiministeren.

Øyvind Vaksdal (FrP) [11:41:26]: Jeg har følgende spørsmål:

«I Cicerone 1-2004 sier Eirik Schrøder Amundsen, professor i samfunnsøkonomi, at «Et marked for handel med grønne sertifikater kan i verste fall gi mindre produksjon av grønn elektrisitet, stikk i strid med intensjonen», blant annet fordi kombinasjonen av grønne sertifikater og et kvotehandelssystem også kan føre til «utilsiktede resultater». Han viser til at prisendringer i de to systemene kan ha nøytraliserende effekter.

Vil statsråden ta initiativ til at denne problemstillingen blir grundig belyst for Stortinget?»

Statsråd Laila Dåvøy [11:42:02]: Jeg vil på vegne av olje- og energiministeren besvare spørsmålet.

Olje- og energidepartementet arbeider for å etablere et pliktig sertifikatmarked for fornybar elektrisitet i samarbeid med Sverige. I forbindelse med Stortingets behandling av St.meld. nr. 9 for 2002-2003 om innenlands bruk av naturgass mv., gassmeldingen, ble Regjeringen bedt om å ta initiativ til, fortrinnsvis, et felles norsk-svensk pliktig sertifikatmarked, jf. Innst. S. nr. 167 for 2002-2003. Et pliktig sertifikatmarked kan bli en viktig del av energipolitikken og er etter departementets vurdering et nyttig virkemiddel for å øke produksjonen av fornybar elektrisitet. Departementet legger stor vekt på god framdrift i arbeidet og tar sikte på innføring av et felles norsk-svensk sertifikatmarked fra 1. januar 2006.

Departementet vil i løpet av våren legge fram en stortingsmelding om bl.a. den felles ordningen med sertifikater for fornybar elektrisitet i Norge og Sverige. Det vil bli gjort rede for nødvendige forberedelser til etableringen av et sertifikatmarked i Norge og for sertifikatmarkedet i Sverige. Det må bl.a. lages en lov om sertifikatmarkedet, og det er behov for å gjøre viktige avklaringer med svenske myndigheter. I meldingen tar departementet også sikte på å ha en omtale av forholdet mellom et sertifikatmarked og et kvotehandelssystem.

Øyvind Vaksdal (FrP) [11:43:37]: Jeg takker statsråden for svaret.

Grønne sertifikater skal etter planen utstedes til produsenter av fornybar elektrisitet, hvor forbrukerne må kjøpe en viss andel grønn energi. Dermed blir det påkrevd for selgerne å kjøpe grønne sertifikater tilsvarende denne påkrevde andelen. Systemet skal etter planen tre i kraft fra 2006, som statsråden nettopp bekreftet.

Eirik Schrøder Amundsen, som jeg henviste til i mitt spørsmål, påviser at det kan være mange fallgruver når det gjelder kvotehandel og sertifikatmarked med tanke på å øke andelen grønn kraft. Et kvotesystem vil indirekte gi økt produksjon av grønn elektrisitet, fordi kostnadene ved produksjonen av ikke-grønn kraft vil øke. Vil Regjeringen ta hensyn til dette og eventuelt andre virkninger som kan virke mot sin hensikt, når man skal utarbeide både kvotemarkedet og et grønt sertifikatmarked?

Statsråd Laila Dåvøy: Jeg viser til svaret mitt. Det kommer en stortingsmelding, og her vil alle sider av saken selvsagt bli belyst.

Øyvind Vaksdal (FrP) [11:44:56]: Jeg takker igjen for svaret.

Jeg skal bare komme med en liten, konkret problemstilling. Dersom kvoteprisen går opp på grunn av strengere utslippskrav, vil incentivene til å investere i grønn kraft ikke styrkes, men svekkes. Grunnen til dette er at sertifikatprisen i en slik situasjon vil falle langt kraftigere enn det kraftprisen øker, slik at summen av de to prisene faller. Ved en markedstilpasning vil det altså bli slik at gevinsten ved å produsere grønn kraft faller. Kan vi forvente at Regjeringen tar hensyn til dette, og dersom dette også skulle medvirke til en ytterligere nedbygging av vår kraftkrevende industri, synes Regjeringen dette er en pris man må betale for igjen å være best i klassen?

Statsråd Laila Dåvøy [11:45:46]: Jeg takker for tilleggsspørsmålet, men representanten ligger nok her litt i forkant, i og med at det faktisk kommer en stortingsmelding hvor disse tingene vil bli belyst. Så langt i arbeidet har Olje- og energidepartementet den holdning at man ikke finner grunn til å si at et kvotehandelssystem vil virke annerledes enn for de eksisterende virkemidlene i sektoren. Mye kan peke i retning av – så langt – at en internasjonalt vil få en utvikling med både sertifikater og klimakvoter. Men igjen, alle sider av saken vil bli belyst når stortingsmeldingen kommer.