Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 2004 kl. 10

Dato: 12.05.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Audun Bjørlo Lysbakken til barne- og familieministeren, vil bli besvart av utdannings- og forskningsministeren på vegne av barne- og familieministeren.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV) [12:25:02]: Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til statsråden:

«Gjeldsoffer-Alliansen gjør en uvurderlig innsats for mennesker som havner i gjeldsproblemer, både som talerør for gjeldsofrene og som en viktig rådgivningsinstans. Kapasiteten svekkes imidlertid av dårlig økonomi. I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet, slo familie-, kultur- og administrasjonskomiteen i fjor høst fast at Gjeldsoffer-Alliansen «bør kunne søke tilskudd fra statsbudsjettet». Nå har de likevel fått avslag på en slik søknad.

Hvorfor vil ikke statsråden støtte Gjeldsoffer-Alliansen?»

Statsråd Kristin Clemet [12:25:36]: Jeg vil da besvare spørsmålet på vegne av barne- og familieministeren.

Gjeldsoffer-Alliansens rolle som interesseorganisasjon for gjeldsrammede kan være av stor betydning for den enkelte og gir i mange tilfeller verdifull hjelp til disse. Jeg har derfor forståelse for at Gjeldsoffer-Alliansen ønsker økte økonomiske ressurser til sin virksomhet. Det er imidlertid slik at departementet har begrensede midler som kan brukes på dette området. Jeg anser det derfor viktigst og riktigst å prioritere ressursbruken omkring de offentlige hjelpetiltak som allerede finnes. Dette gjelder særlig arbeidet med økonomisk rådgivning i kommunene.

Departementet har helt fra 1993 arbeidet med både å bygge opp og å opprettholde den kommunale rådgivningstjenesten. En rekke kommuner har nå et velfungerende tilbud om råd og veiledning til personer med økonomiske problemer. Det er også slik at gjeldsproblemer ofte henger sammen med andre problemer. Ved at rådgivningen skjer innenfor kommunen, kan det også ytes effektiv bistand innenfor en rekke tilstøtende områder som boligproblematikk, trygd, sosialhjelp, rusomsorg, hjelp til å gjøre gjeldende økonomiske rettigheter som bostøtte, osv. Sammen med namsmannen, som forvalter gjeldsordningsloven, utgjør kommunenes økonomiske rådgivningstjeneste således et helhetlig tilbud for personer med økonomiske problemer.

Jeg har videre funnet det betenkelig å gi driftsstøtte til Gjeldsoffer-Alliansen på bakgrunn av at i alle fall deler av organisasjonens virksomhet kan være å anse som rettshjelpsvirksomhet. Loven stiller visse formelle krav til den som skal drive med slik virksomhet. Etter loven er det i praksis bare det offentlige samt advokater og godkjente rettshjelpere som kan gjøre dette.

For øvrig fremgår det ikke av søknaden hvilke tiltak Gjeldsoffer-Alliansen ønsker å benytte midlene til, og det er derfor vanskelig å ta stilling til en så vidt generell søknad.

Etter en samlet vurdering har barne- og familieministeren derfor avslått søknaden om støtte fra Gjeldsoffer-Alliansen.

Audun Bjørlo Lysbakken (SV) [12:27:25]: Det er riktig, som statsråden påpeker, at gjeldsrådgivning også er et kommunalt ansvar. Dessverre har det vist seg at ressurssituasjonen ofte er så dårlig at mennesker har blitt henvist til f.eks. Gjeldsoffer-Alliansen fra de kommunale rådgiverne. Jeg tror det vil være dumt av oss å trekke et skille mellom den kommunale rådgivningen og det som skal være gjeldsofrenes egen interesseorganisasjon, og betydningen av å få en organisering av gjeldsofre på egen kjøl.

Jeg blir ganske oppgitt over at vi gang på gang får disse omkampene mellom Stortinget og Barne- og familiedepartementet når det gjelder spørsmålet om gjeldsofrene. Vi har akkurat hatt en tilsvarende sak når det gjelder livsoppholdssatser. Det er tydelig at Stortinget og komiteen er nødt til å komme med føringer i veldig klare bokstaver for at departementet skal ta det til etterretning. Jeg synes at det som her har skjedd, er å ikke følge opp de føringer som er lagt fra Stortinget.

Utover det tror jeg ikke det er nødvendig å stille noe oppfølgingsspørsmål til statsråd Clemet – vi får ta det med Dåvøy. Jeg lover å komme tilbake til dette i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Statsråd Kristin Clemet [12:28:40]: Jeg skal selvfølgelig viderebringe dette til barne- og familieministeren, men jeg minner om at det komiteen har sagt, er at denne organisasjonen «bør kunne søke tilskudd» under kap. 865, og det har også organisasjonen gjort. Nå er det riktignok søkt om driftsstøtte, og det gis ikke driftsstøtte under denne posten, men man har anledning til å bevilge midler til tiltak og prosjekter som er i samsvar med Stortingets budsjettvedtak. Dette har da dels en ressursmessig begrunnelse, slik jeg redegjorde for. En ytterligere fragmentering av ressursene kan gjøre dem på mange måter enda mindre. Jeg viser også til at det er visse formelle begrunnelser her knyttet til det å gi gjeldsrådgivning, som bare noen har anledning til å gi, i henhold til lover og regelverk på dette området. Men jeg skal bringe merknadene fra representanten Bjørlo Lysbakken til barne- og familieministeren.