Stortinget - Møte onsdag den 13. oktober 2004 kl. 10

Dato: 13.10.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Morten Lund (Sp) [12:17:48]: Jeg skal få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Statens vegvesen legger opp til tre ferjer i sambandet Flakk–Rørvik i neste konsesjonsperiode. Utvidelsen fra to til tre ferjer kan komme så seint som 1. juli 2007. Det er i dag 6,5 pst. gjenstående kjøretøyer, og problemet er i ferd med å spre seg til vanlige hverdager.

Vil statsråden bidra til at kapasiteten på dette sambandet kan økes før den nevnte dato, slik at gjenståingsprosenten kan bli slik det normalt kreves i dag?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:18:24]: Sambandet Flakk–Rørvik ble lyst ut på anbud den 30. september 2004. Anbudsperioden vil i utgangspunktet være fra 1. juli 2006 til 30. juni 2014.

Det er lagt opp til at eventuelle effektiviseringsgevinster som følge av konkurranseutsettingen skal benyttes til å komme opp på den nye, langsiktige standarden som er beskrevet i Nasjonal transportplan for 2006–2015.

Det vil uansett være usikkerhet knyttet til hvilke priser som kan oppnås i en anbudssituasjon. I konkurransegrunnlaget bes det derfor om to tilbud. Det ene alternativet tilsvarer dagens kapasitet, mens det andre tilsvarer den nye langsiktige standarden som er beskrevet i Nasjonal transportplan, og som vil gi muligheten for en høyere standard.

Morten Lund (Sp) [12:19:21]: Jeg oppfatter svaret slik at statsråden ikke vil foreta seg noen verdens ting fram til 2007.

Dette er en viktig sak for mange. Det er egentlig kaos mange ganger i uken, og om dette hadde vært på Gardermoen, ville det kommet på Dagsrevyen. Det er uakseptabelt lang venting i dag. Det skjer i en situasjon der Fosen Mekaniske Verksted har liten aktivitet, de bidrar med mye trafikk. Den som reiser, må legge inn risikoen for mer enn én times venting dersom en skal videre med fly eller har en viktig avtale. Å fortsette slik i tre år til, er uansvarlig.

Vet statsråden hvor mange av de større ferjeforbindelsene som har så lang venting som akkurat den forbindelsen vi her snakker om?

Statsråd Torild Skogsholm [12:20:10]: Nå sa jeg i mitt svar at anbudsperioden skal være fra 1. juli 2006 – og det er det meg bekjent i underkant av to år til – og fram til 2014.

Det er et mål at vi skal ha bedre standard på denne typen strekninger. Der hvor vi har en oversitting som er så høy, har vi et klart mål om at den skal ned. Dette er et tall som er for høyt i forhold til den standarden vi ønsker. Derfor har vi nå dette anbudsopplegget gående, for å kunne se på mulighetene til å få på plass et bedre tilbud. Det mener jeg er å foreta seg noe.

Morten Lund (Sp) [12:21:06]: Vegvesenet har sagt at en eventuell tredje ferje vil komme først 1. juli 2007 – hvis det trengs en tredje ferje. Jeg synes tre år fra i dag er lenge å vente, når dette ligger langt under den standarden som normalt kreves. Jeg synes det er synd hvis man ikke skal kunne få gjort noe med dette.

En måte å øke kapasiteten på er å gå over fra 35 minutters frekvens til 30-minutters frekvens. En annen måte er å sette inn en ekstra ferje. Dette koster mer penger for samfunnet, men det er hva det koster for dem som står i denne køen, som risikerer å måtte stå i kø i en time når de har det travelt, vi først og fremst skal tenke på. Dette dreier seg altså om reisende til og fra Fosen, og jeg mener at de har samme krav på regularitet og mulighet for å komme fram som planlagt som folk som reiser på annet vis. Er ikke statsråden enig i det?

Statsråd Torild Skogsholm [12:22:07]: Jo, det er et mål for meg at folk skal slippe å sitte lenge i kø, det være seg om det er i kø inn til byen om morgenen når man skal på jobb, eller i ferjekø, eller det å sitte over en ferje. Det er målet at vi skal ha transportløsninger rundt om i landet som er tjenlige, og som alle har stor nytte av.

Dette dreier seg til syvende og sist helt riktig om budsjett og penger. Vi har et solid ferjebudsjett, som vi da prøver å sette sammen på en sånn måte at vi får best mulig standard over alt. Vi bruker over 1 milliard kr av skattebetalernes penger til denne ferjeinnsatsen. Og det synes jeg er helt rett, det skulle bare mangle om vi ikke gjorde det. Samtidig har jeg nettopp svart på et spørsmål om noe som kanskje kommer til å bli veldig krevende økonomisk i forhold til flyplasser og flyruter rundt om i landet. Med andre ord: Vi må prioritere pengebruken. Men jeg vil at vi også skal ha en høyere standard på alle ferjesamband.