Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 10. november 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Arne Sortevik (FrP) [12:49:32]: Spørsmålet til samferdselsministeren er som følger:

«Jondalstunnelen er ett av få gjenværende større fylkesvegprosjekt. Det arbeides med å få statlig bidrag innenfor overgangsordning for slike prosjekt i 2005. Det foreligger ikke regler for kvalitetssikring av fylkesvegprosjekt. Regionvegkontor Vest har likevel engasjert ekstern konsulent for kvalitetssikring til tross for at dette vil skje også senere i prosessen, og at dette derved kan forsinke fremdriften for prosjektet.

Har departementet godkjent fremgangsmåten som her er valgt?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:50:07]: Statens vegvesen Region Vest har ansett det nødvendig å gjennomføre en ekstern kvalitetssikring av prosjektet Jondalstunnelen som en del av sin faglige vurdering av saken overfor fylkeskommunale myndigheter. Dette har spesielt bakgrunn i at det lokalt har vært stilt kritiske spørsmål ved Vegvesenets kostnadsoverslag for prosjektet. Kvalitetssikringen har vært gjennomført etter et enklere opplegg enn det ordinære opplegget for kvalitetssikring av riksvegprosjekter slik dette følger av Finansdepartementets rammeavtale. Spørsmålet om å gjennomføre en ekstern kvalitetssikring har vært tatt opp med fylkeskommunen, og fylkesutvalget har sluttet seg til dette.

Jeg er tilfreds med at Region Vest har tatt initiativ til å igangsette en kvalitetssikring. Dette er en styrke i etatens faglige tilråding om prosjektet.

Fylkeskommunen har ikke prioritert Jondalstunnelen innenfor handlingsprogrammet for fylkesfordelt ramme til øvrige riksveger i Hordaland for perioden 2002–2005. Jondalstunnelen er heller ikke blitt prioritert av fylkeskommunen i de årlige riksvegbudsjetter i perioden. I Samferdselsdepartementets retningslinjer for handlingsprogrammet for perioden 2006–2015 er det for prosjektet Jondalstunnelen åpnet for at ordningen utvides til å omfatte perioden 2006–2009. Eventuelle tilskudd vil fortsatt måtte prioriteres innenfor den fylkesfordelte rammen til øvrige riksveger i Hordaland i denne perioden.

Dersom det kun skal benyttes fylkeskommunale midler til prosjektet, vil det være opp til fylkeskommunen selv å ta stilling til om den gjennomførte kvalitetssikringen er tilstrekkelig i forbindelse med realisering av prosjektet. Hvis det imidlertid skal benyttes statlig delfinansiering og/eller statlig engasjement i prosjektet, må staten vurdere om kvalitetssikringen er tilstrekkelig.

Arne Sortevik (FrP) [12:52:14]: Jeg takker for svaret, men deler av det dreier seg om prioritering av veimidler, som det altså ikke er spurt om i spørsmålet.

Det er selvfølgelig viktig og riktig med kvalitetssikring, og spørsmålet tar først og fremst sikte på å oppklare om etaten følger de statlige retningslinjer for kvalitetssikring som er trukket opp. Så langt jeg kjenner til, er regelverket slik at det er Finansdepartementet som har ansvaret for ordningen med ekstern kvalitetssikring på statlige prosjekter over 500 mill. kr. Prosjektet så langt, og også antydet i videre behandling i fylkeskommunal regi, forutsetter statlig medvirkning. Det er fagdepartementet som er oppdragsgiver, meg bekjent, og det er Finansdepartementet som bestiller innenfor rammeavtalen. Etter det statsrådens eget departement opplyser så sent som 5. november i år, er det gjort kjent for Statens vegvesen at etater ikke er oppdragsgiver for statlig kvalitetssikring. Er det noen grunn til å fravike dette kvalitetssikringsopplegget for dette prosjektet?

Statsråd Torild Skogsholm [12:53:25]: Det er nesten underlig å stå i denne sal og oppleve at man nesten blir kritisert for at det er satt i gang en kvalitetssikring. Jeg har vært på høring i dette hus fordi det har blitt hevdet at Vegvesenet – i den grad Vegvesenet har vært inne i prosjektene – ikke hadde kontroll på kvaliteten i de analysene som har vært foretatt i forkant av gjennomføringen av et prosjekt. Da må jeg si at det er en styrke å få gjennomført en ekstern kvalitetssikring uansett om den skulle ha utgangspunkt i det regelverket som gjelder, eller om det er noe man frivillig har tatt initiativ til. Her er vi i et grenseland i forhold til regelverket. Men jeg tar det som en styrke at Vegvesenet tar det så på alvor at man velger å få gjennomført en kvalitetssikring.

Arne Sortevik (FrP) [12:54:19]: Jeg takker igjen for svaret.

Problemstillingen er selvfølgelig ikke at spørreren har noe imot kvalitetssikring. Spørreren er opptatt av at regelverket for statlig kvalitetssikring blir fulgt, og er undrende til at en underliggende etat kan påta seg en kvalitetssikringsrolle som ikke ligger i systemet, og som heller ikke er antydet innført, for det er faktisk slik at dette kvalitetssikringssystemet også er omtalt i Gul bok, altså i statsbudsjettet for inneværende år. Da etterlater dette en tvil om at etaten har andre ærend enn å sikre kvalitet, at man vil påvirke sluttresultatet av prosjektet.

Til slutt vil jeg be statsråden bekrefte at kvalitetssikringsrapporten selvfølgelig vil være offentlig tilgjengelig, slik at både fylkeskommunen og andre interesserte parter får full innsikt i både resultatet av kvalitetssikringen og de premissene som ligger til grunn for gjennomført kvalitetssikring.

Statsråd Torild Skogsholm [12:55:25]: Selvfølgelig vil en kvalitetssikringsrapport være offentlig. Jeg vil fortsatt stå på at det er viktig at vi har så god kvalitet som mulig på de beslutningsgrunnlag som vi har. Jeg vil for framtiden også støtte opp om de initiativ som blir tatt i forhold til kvalitetssikring, også i de tilfeller hvor det strengt tatt kanskje i henhold til regelverket ikke er stilt offisielt eller formelt krav om det. Men jeg syns det er en styrke for saksbehandlingen at man har noen eksterne som også har gått igjennom de analysene som gjøres. Jeg kan ikke se at det skal svekke en sak. Det stiller jeg meg rett og slett uforstående til. Derfor vil jeg støtte at det blir gjennomført kvalitetssikring.

: