Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 10. november 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 18

Torstein Rudihagen (A) [11:03:58]: Eg har følgjande spørsmål til forsvarsministeren:

«I forbindelse med omstillingen i Forsvarets logistikkorganisasjon har det stadig vært skapt usikkerhet om framtida for FLOs lager, Hovemoen. Dette på tross av at her er den beste spisskompetansen på logistikk, markedets beste lagerteknologi og god effektivitet. Forsvarskomiteen understreket dette og slo fast at Hovemoen skulle opprettholdes, ved behandlingen av St.prp. nr. 42 (2003-2004). Nye utredninger skaper nå ny usikkerhet for de ansatte.

Vil statsråden nå ta styringa og sikre at Hovemoen består?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [11:04:42]: Som representanten Rudihagen klart understreket, er Forsvarets logistikkorganisasjon sitt lager på Hovemoen et moderne lager som har bidratt til betydelige effektiviseringsgevinster for Forsvaret. I tråd med forsvarskomiteens merknad i Innst. S. nr. 234 for 2003-2004 vil de positive erfaringene fra driften av lagervirksomheten ved Hovemoen i framtiden også bli anvendt i andre deler av Forsvaret der det er hensiktsmessig.

Stortinget har ved flere anledninger påpekt viktigheten av at Forsvarets logistikkorganisasjon når de omstillingsmål som er satt både for inneværende og neste langtidsperiode. Det er avgjørende for å kunne lykkes med den videre moderniseringen og omstillingen av Forsvaret. Det er også avgjørende for å få frigjort tilstrekkelig med midler til aktivitet i forsvarsgrenene og til investering, såkalt satsing på Forsvarets spisse ende.

Derfor foregår det nå et målrettet og konstruktivt arbeid for å få til en mest mulig kostnadseffektiv organisering av logistikk og støttevirksomheten, akkurat slik som føringene fra Stortinget tilsier.

En økning i relevansen og kvaliteten på den støtte fra logistikkorganisasjonen som skal ytes til Forsvarets operative struktur, skal ikke minst oppnås ved å utnytte synergieffektene internt i og mellom forsvarsgrenene. Det vil også bety en betydelig tilpasning i lagerstrukturen som følge av endrende krav og behov som gjør seg gjeldende for å kunne understøtte operative styrker.

Jeg vil likevel understreke at i tråd med Stortingets merknad i Innst. S. nr. 234 vil Hovemoen opprettholdes som lager, men med en størrelse og bemanning tilpasset Forsvarets behov, akkurat slik komiteen gav uttrykk for.

Svein Flåtten hadde her overtatt presidentplassen.

Torstein Rudihagen (A) [11:06:38]: Eg kan forsikre forsvarsministeren om at eg ikkje vil bruke ei krone meir enn nødvendig på det norske forsvaret. Her dreiar det seg altså om Hovemoen, som fram til det siste har hatt 120 stillingar. Som forsvarsministeren sjølv peikar på, er det her gjort store investeringar, og det er topp teknologi og topp kompetanse. Bør ikkje innfallsvinkelen og tilnærminga vere korleis ein kan utnytte dette i ein framtidig effektiv logistikkorganisasjon? Det må vere meir å vinne på det enn å sentralisere det inn mot Oslo-området, samtidig som ein driv og tvangsflyttar statlege tilsyn i motsett retning.

Statsråd Kristin Krohn Devold [11:07:21]: Jeg er selvfølgelig enig med representanten Rudihagen i at å sentralisere med den ene hånden og desentralisere med den andre hånden ikke er rasjonalt.

Det jeg vil understreke, er at den omstillingen som skjer i Forsvaret nå, består i å krympe ganske kraftig på støttestrukturen og satse mer aktivt på den operative siden, bl.a. med nye fellesinstitusjoner som skal betjene både hær, sjø og luft. I forhold til Lillehammer-distriktet betyr det at Hovemoen, som primært er et lager, vil vi ha mindre behov for i forhold til tidligere volum, rett og slett fordi mange av leveransene i framtiden vil gå direkte fra leverandør til bruker og ikke via et mellomlager. Men Lillehammer-området får også en positiv effekt av det som skjer på den andre siden, og da tenker jeg på Jørstadmoen, som altså er en ny felles kommando- og kontrollinformasjonssystemenhet for hele Forsvaret, både hær, sjø og luft, og som vil være et typisk vekstområde for Forsvaret. Så i forhold til Lillehammer-regionen blir man altså med på både det som skal skje av vekst og nysatsing og den nødvendige nedbyggingen og krympingen som skjer på støttevirksomheten, dog ikke nedlegging.

Torstein Rudihagen (A) [11:08:40]: Eg spør altså ikkje om Jørstadmoen. Ein har tidlegare òg vist til Jørstadmoen når Hovemoen har vore på dagsordenen.

Forsvarsministeren viste til det som blei sagt frå Stortinget, nemleg at Hovemoen skulle bestå som eit lager tilpassa Forsvarets behov, men det er svært uklart kva som ligg i det. Seinast i førre veke var det store oppslag i lokalavisa på Lillehammer om at dei tilsette ved Hovemoen føler seg svikta. No orkar ikkje dei tilsette ved Hovemoen leir meir, dei føler at dei blir lurde av Forsvaret.

Det er jo ein situasjon som gjentek seg, så det er for så vidt to problemstillingar her. Den eine er å finne gode grunnar for å leggje ned Hovemoen når ein vil effektivisere FLO. Det greier eg ikkje å sjå. Den andre er personalpolitikken her, at dei ulike utgreiingane dett i hovudet på dei tilsette og gjer framtida deira svært usikker. Vi har behandla omstillinga i FLO i fleire rundar, og sist vart det gitt ein god del positive signal frå Stortinget til dei tilsette på Hovemoen, noko som gjorde at dei vart optimistiske og har jobba konstruktivt ut frå det. Sist var det ei utgreiing om 40–50 arbeidsplassar. No er det plutseleg ei ny utgreiing om arbeidspakke som ligg på bordet, og som faktisk inneber ei nedbygging av Hovemoen. Korleis skal dei stille seg til dette?

Statsråd Kristin Krohn Devold [11:10:03]: Jeg vil først begynne med å si at jeg har betydelig forståelse for de ansattes situasjon i Forsvaret. Når Stortinget har pålagt Forsvaret å nedbemanne personellet med 5 000, er det en betydelig utfordring for de ansatte, både de som jobber i logistikkorganisasjonen og de som jobber i øvrige del av Forsvaret. Vi står i den situasjon at tidsfristen for å nå bemanningstallet er 31. desember 2005. Det er ett år til, og nå er det altså logistikkorganisasjonen og støttestrukturen som skal ta sin del av nedbemanningen. Det betyr at vi må ha stor forståelse for de ansattes situasjon. Men det fritar oss ikke fra å løse oppdraget, og den utredningen som skjer i regi av FLO nå, den skjer jo nettopp på oppdrag av Stortinget, fordi Stortinget har sagt at også FLOs omstilling må skje for å få den ønskede overføring av ressurser fra støttesiden til operativ side. Jeg kan derfor bare si at Stortingets klare merknad, nemlig at Hovemoen som lager skal bestå tilpasset Forsvarets behov, står fast, men Forsvarets behov betyr altså en mindre dimensjon enn i dag fordi mange av de kjente lagerfunksjonene faktisk forsvinner.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 1.

: