Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 10. november 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 4

Rolf Reikvam (SV) [11:33:09]: Jeg har følgende spørsmål til kirkeministeren:

«Godkjente trossamfunn får offentlig støtte basert på medlemstall og med et beløp pr. medlem som tilsvarer det Den norske kirke får. Samlet utgjør støtten over 100 mill. kr. Det stilles ikke krav om at regnskapene skal revideres av godkjent revisor. En privat skole drevet av en menighet har fått inndratt godkjenning fordi det var rot med økonomien.

Mener statsråden det er behov for at det stilles krav om at trossamfunn som får statstilskudd, skal ha reviderte regnskap?»

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland [11:33:43]: Eg er heilt samd med representanten Reikvam i at det bør krevjast revisorattestasjon for tilskott. Kultur- og kyrkjedepartementet sende difor på høyring 9. juli i år forslag om endring i forskrift om trudomssamfunn.

Departementet foreslår der at registrert eller statsautorisert revisor skal attestera utskrift av rekneskapen når statstilskottet er større enn 100 000 kr. Dette er i samsvar med praksis for andre tilskott frå Kultur- og kyrkjedepartementet.

Vi tek sikte på at kravet om revisorattestasjon skal gjelda frå 1. januar 2005.

Rolf Reikvam (SV) [11:34:23]: Jeg takker for svaret.

Svaret tyder på at statsråden og jeg er enige om at det er behov for den type revisorattestasjon for disse statlige midlene som går til trossamfunn. Vi har den samme prinsipielle tilnærmingen.

Det som jeg er litt mer usikker på, er beløpets størrelse. Rent umiddelbart reagerer jeg på at statsråden her opererer med at for beløp under 100 000 skal det ikke kreves den type godkjenning fra en revisor. Det er ganske mange trossamfunn som får fra 50 000 kr og oppover, eksempelvis også under 50 000 kr. Det er behov for å gå inn og sjekke at de midlene som går til disse trossamfunnene, også blir brukt til det som det var forutsatt at de skulle brukes til.

Rent umiddelbart, slik jeg ser det, er min første reaksjon at beløpet 100 000 kr er for høyt. Selv om statsråden kan vise til at dette er vanlig praksis for andre tilskudd fra departementet, vil jeg be henne vurdere beløpets størrelse.

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland [11:35:35]: Dette er ein balansegang mellom veldig mykje byråkrati og eit system som skal vera greitt å kontrollera utan at det blir altfor byråkratisk. Men eg tek med meg synspunkta til representanten.

No er dette ute på høyring, som eg sa, og vi skal sjølvsagt vurdera alle innspela som kjem i den høyringsrunden, og seinare komma tilbake til det.

Eg har òg lyst til å leggja til at fylkesmannen sjølvsagt ikkje utbetalar tilskott dersom vilkåra for tilskott ikkje er oppfylte – det ligg jo òg klart.

I samsvar med lov om trudomssamfunn og ymist anna skal ikkje fylkesmannen godkjenna desse trudomssamfunna, men trudomssamfunna kan la seg registrera. Registreringsmeldinga skal innehalda opplysningar m.a. om trusvedkjenning, læreoppbygging, verksemd og utbreiing. Det er det som ligg her, og vi kjem altså tilbake til gjennomføringa av dette.

Rolf Reikvam (SV) [11:36:25]: Jeg vil komme tilbake til beløpets størrelse.

Jeg regner med at alle forutsetningene om godkjenning o.l. er greit, at ikke det er noe problem. Men jeg blir litt overrasket når statsråden argumenterer med byråkrati, frykten for at hvis vi setter et lavere beløp enn 100 000 kr, vil det skape et unødvendig byråkrati. Jeg tror ikke vi skal være så redd for det. Det som er viktig her, er at en er sikker på at de offentlige midlene som går til disse trossamfunnene, går til det de skal, og ikke blir misbrukt. Ting tyder på at vi har noen eksempler på at midlene er blitt misbrukt, og det gjaldt beløp under 100 000 kr. Slik kan vi ikke ha det. Derfor er det fryktelig viktig at vi har et system som gjør at både vi som politikere og menigheten selv, de ordinære medlemmene, føler trygghet for at disse midlene går til det de skal.

Fortsatt mener jeg at beløpet er for høyt, og at vi bør sette et lavere beløp. Men vi får altså høringsrunden, og så får vi se hva resultatet blir.

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland [11:37:35]: Eg har ikkje akkurat no oversikt over kor mange det gjeld som ligg under eller over 100 000 kr, av dei som får støtte i dag.

Eg vil òg leggja til at vi har sett i gang eit arbeid i forhold til registrering av medlemmer, slik at ein ikkje skal kunna ha dobbeltmedlemmer. Vi veit at ein del trussamfunn har hatt fleire medlemmer registrert enn dei reelt har hatt. Vi har eit arbeid på gang som vil rydda opp i heile dette systemet. Eg vonar at vi alt i alt skal komma med eit ryddig og handterleg system som gjer at desse midlane går til det dei skal gå til, slik som òg representanten Reikvam er oppteken av.

: