Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte onsdag den 17. november 2004 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:02:42]: Jeg har et spørsmål til vår ærede moderniseringsminister:

«Departementer, fylker og kommuner bryter ofte lov om offentlige anskaffelser, som forvaltes av Nærings- og handelsdepartementet. Som eksempel nevnes at Sykehuset Østfold sendte pasienter til Ringvoll Klinikken selv om det ble tatt langt høyere priser på operasjoner enn vanlig. Alt fra kameraderi, korrupsjon, makelighet og inkompetanse kan være årsaken.

Må det ikke nå knyttes et straffansvar til alvorlige lovbrudd, slik at ansvarlige direktører og styremedlemmer kan sparkes?»

Statsråd Morten Andreas Meyer [11:03:24]: Etter endringen i departementsstrukturen i juni i år ble forvaltningsansvaret for lov og forskrift om offentlige anskaffelser lagt til mitt departement.

Jeg er i likhet med representanten Hedstrøm svært urolig og bekymret over de grove brudd på lov og forskrift om offentlige anskaffelser som er avdekket både tidligere og ikke minst i den senere tid. Manglende etterlevelse handler ikke bare om brudd på formkrav, men innebærer at man ignorerer formålet med reglene, som er å sikre sunn konkurranse og en effektiv bruk av skattebetalernes penger.

Jeg er klar over at brudd på regelverket kan ha ulike årsaker. Mindre statlige enheter og mindre kommuner kan ha utfordringer med å knytte til seg nødvendig kompetanse for å etterleve regelverket. Men det vi har sett av grove brudd på regelverket i den siste tiden, er brudd fra institusjoner med størrelse mer enn tilstrekkelig til å ha nødvendig kunnskap og ressurser til å vite hvordan innkjøp skal foregå i tråd med regelverket.

Vi har i mitt departement denne høsten startet opp et stort og omfattende arbeid for å revidere regelverket for offentlige anskaffelser. Målet er et enklere regelverk, ikke enklere i den forstand at det skal liberaliseres i forhold til de viktige målene om konkurranse og gjennomsiktighet, men enklere i den forstand at kunnskapsbrist ikke lenger skal være argument for ikke å overholde regelverket. Vi har som mål at et enklere og bedre regelverk skal være tilpasset moderne innkjøpspraksis. Regelverket skal gjennom forenkling gjøres mer pedagogisk, og det skal bli lettere for offentlig virksomhet å foreta helhetlige anskaffelser.

Vi mener også at et modernisert regelverk gir grunnlag for å være tøffere mot det som opplagt er bevisste og overlagte brudd på regelverket. I fjor la arbeidsgruppen mot ulovlige direkte anskaffelser – AUDA – fram en rapport med forslag til sanksjoner og tiltak. Disse forslagene vil bli vurdert ved gjennomgangen av det nye regelverket, og nødvendige sanksjoner vil komme inn i det nye regelverket som blir presentert for Stortinget. Gjennom dette arbeidet skal vi altså oppnå regelverksforenkling, og vi vil sørge for kompetansetiltak og styrkede virkemidler for at det viktige og strenge innkjøpsregelverket skal bli overholdt og etterlevd i framtiden.

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:06:32]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er veldig glad for at han nå sier dette så klart, så vi kan regne med at det blir gjort noe i praksis både med sanksjonsmulighetene og med et mer effektivt regelverk.

Vi snakker om at det offentlige handler inn varer og tjenester for 220 milliarder kr i året. Med effektiv konkurranse burde da en innsparing på 10 pst. være innenfor rekkevidde, og det er jo et betydelig beløp. Det tilsier at det har store økonomiske konsekvenser at man i dag ikke følger regelverket.

Så tilbake til Østfold og favoriseringen av Ringvoll Klinikken. Når offentlig myndighet på et slikt nivå skylder på at de ikke har kompetanse, bør de skaffe seg den kompetansen. Det finnes ingen unnskyldninger, etter min oppfatning. Det betyr at vi får langt færre helsetjenester for budsjettene. Dette slår veldig negativt ut for de syke som må stå lenger i kø av den grunn at man ikke utnytter loven fornuftig.

Mener statsråden at Sykehuset Østfold i denne saken har opptrådt sterkt klanderverdig?

Statsråd Morten Andreas Meyer [11:07:48]: Jeg har tillit til at representanten Hedstrøm forstår at jeg ikke skal gå inn i enkeltsaker, spesielt ikke enkeltsaker som en annen statsråd har det formelle ansvaret for. Jeg registrerer imidlertid at helseministeren deler mine synspunkter og har nøyaktig den samme tilnærmingen til behovet for en oppfølging som er langt tøffere enn det den har vært til nå, og at vi ikke tolererer den typen brudd som vi har fått dokumentert den siste tiden.

Det er helt riktig, som Hedstrøm påpeker, at vi handler for ca. 220 milliarder kr i året, og at et innkjøpsregelverk som overholdes, vil gi besparelser. Like viktig er det at et innkjøpsregelverk i det offentlige skal stimulere til innovasjon og nyskaping. Vi skal bidra til at små- og mellomstore bedrifter gjennom et innkjøpsregelverk får tilgang til dette spennende og viktige markedet med det offentlige som krevende kjøpere. Det er en av de viktige sidene utover det å oppnå direkte besparelser ved et strengt innkjøpsregelverk.

Øystein Hedstrøm (FrP) [11:08:59]: Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

Nå er forvaltningen av lov om offentlige anskaffelser lagt under Moderniseringsdepartementet og er dets direkte ansvar. Det vil være det departementet som har den løpende kontakten med ESA. Også av den grunn vil det være viktig at vi ute i det større Europa oppfattes som en seriøs partner. Jeg regner det mer som en kommentar at man nå følger dette opp, slik at vi kan betraktes som en seriøs partner. Det har Norge, som har en åpen økonomi, alt å tjene på.

Statsråd Morten Andreas Meyer [11:09:38]: Jeg deler fullt ut representanten Hedstrøms betraktninger. Jeg vil også påpeke at et av de elementene som har utløst behovet for en gjennomgang av innkjøpsregelverket, er et nytt EU-direktiv. Denne gjennomgangen skal nettopp være garantien for at vi oppfattes som en seriøs aktør i det europeiske samarbeidet, og at vi åpner for konkurranse om det store offentlige innkjøpsmarkedet i Norge.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 1.

: