Stortinget - Møte onsdag den 17. november 2004 kl. 10

Dato: 17.11.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Øyvind Vaksdal (FrP) [11:42:14]: Jeg har følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«I ordinær spørretime 10. november 2004 sa statsråden at Samarbeidsregjeringen de siste tre årene har gjennomført veldig viktige tiltak for å sikre energitilgangen i Norge. Dagen etter kommer det ut statistikk fra NVE som viser at den norske nettoimporten av strøm så langt i år har vært om lag 10 TWh. Dette er høyere enn samlet norsk nettoimport i noe tidligere år. I tillegg til dette underskuddet vet vi at det bygges forholdsvis lite ny kraftproduksjon de neste årene.

Er statsråden tilfreds med forsyningssikkerheten?»

Statsråd Thorhild Widvey [11:42:54]: Svingningene i elektrisitetsproduksjonen i den norske kraftforsyningen gjør at vi ikke kan klare oss uten en godt organisert handel med andre land. Gode muligheter for import i perioder med svikt i vannkraftproduksjonen er derfor svært viktig. Uten denne importen kunne strømprisene vært vesentlig høyere, og kraftforsyningen ville generelt vært mer utsatt for svikt i nedbøren enn i dag.

Jeg synes ikke det er grunn til å bekymre seg over at Norge importerer kraft i perioder med lite nedbør. Det som imidlertid gir grunn til bekymring, er at det gjennom mange år har vært liten kapasitetsvekst i kraftproduksjonen i forhold til veksten i elforbruket. Jeg ser det derfor som svært viktig at vi utnytter de mulighetene Norge har for utbygging av en konkurransedyktig og miljøvennlig energiforsyning.

Regjeringen har alt gjort mye for å ta vare på mulighetene som naturressursene gir oss for en sikker energiforsyning. Vannkraften vil i mange år framover fortsette å være vår dominerende energikilde. Jeg vil legge til rette for en fortsatt økning av vannkraftproduksjonen.

Det er imidlertid viktig å gjøre den norske energiforsyningen mindre avhengig av vannkraften. I henhold til den nye avtalen som departementet bl.a. har gjort med Enova, skal foretaket bidra til ny, miljøvennlig energiproduksjon og energisparing tilsvarende 12 TWh i året innen utgangen av 2010.

Videre er det uten tvil et betydelig potensial for økt bruk av gass i Norge. En langsiktig strategi for økt bruk av naturgass kan gi viktige bidrag til en mer fleksibel energiforsyning. Regjeringen vil støtte opp under en trinnvis oppbygging av markedet for naturgass.

Jeg er glad for at man nå også går videre med planene om et gasskraftverk på Kårstø. Jeg ser det som et viktig bidrag i forhold til kraftbalansen, og også et viktig bidrag til verdiskapingen i Norge og ikke minst også for utviklingen av enda mer miljøvennlige gasskraftteknologier.

Dette viser også at Regjeringen arbeider over et bredt felt for å sikre en konkurransedyktig og god energiforsyning i Norge. Det er viktig med økt kapasitet i den norske elektrisitetsproduksjonen, og det er også veldig viktig med et godt utbygd overføringsnett mot resten av det europeiske kraftmarkedet. Jeg kan forsikre representanten om at jeg vil gjøre mitt beste for at vi skal lykkes med å fastholde Norge som et ledende energiland også i årene som kommer.

Øyvind Vaksdal (FrP) [11:45:49]: Jeg takker statsråden for svaret.

Til tross for at Samarbeidsregjeringen sier at man har gjennomført veldig viktige tiltak for å sikre energitilgangen i Norge, ser vi at avstanden mellom tilbud og etterspørsel i det norske og nordiske kraftmarkedet bare øker. Som følge av dette ser vi også at prisnivået stabiliserer seg på et høyere nivå, noe som rammer industri og ikke minst folk flest.

Regjeringens politisk korrekte tiltak, som eksempelvis ulønnsomme vindkraftprosjekter, vil på ingen måte møte denne utfordringen. Dette har jo Fremskrittspartiet advart mot gjennom mange år.

Vil Regjeringen nå endre kurs og legge til rette for en betydelig økning i kraftproduksjonen, slik at både industri og folk flest kan få rikelig tilgang til strøm til en fornuftig pris?

Statsråd Thorhild Widvey [11:46:41]: Jeg kan berolige representanten med at Regjeringen kommer til å fokusere på økt energiproduksjon i årene som kommer. Det er faktisk et bredt flertall i Stortinget som også er enig med Regjeringen i at vi bør fokusere på en mer miljøvennlig energi i årene som kommer. Det tar Regjeringen på alvor, og vi gjør utrolig mye.

Vi er en privilegert nasjon, som har utrolig mange energiressurser. Det er ikke mange land i verden som har olje, som har gass, som har ekstremt mye vann, og som også har veldig mye vind. Så jeg synes at vi bør heve blikket litt og tenke på hva Norge kan bidra med her hjemme, slik at vi får en bedre kraftbalanse, og slik at vi også kan være ledende energileverandør også i europeisk sammenheng i årene som kommer. Jeg synes det er en stor utfordring. Derfor vil Regjeringen legge forholdene til rette for mer vannkraftutbygging. Vi vil legge forholdene til rette for å ta vind mer i bruk. Vi vil legge forholdene til rette for økt brukt av naturgass, og vi vil legge forholdene til rette for økt bruk av varme og fokusere på energiøkonomisering.

Øyvind Vaksdal (FrP) [11:47:46]: Jeg takker igjen statsråden for svaret.

Som jeg viste til i mitt hovedspørsmål, har vi aldri tidligere måttet importere så store mengder kraft, og jeg registrerte at statsråden ikke var særlig bekymret for det.

Men vi er nå absolutt ikke inne i noe tørrår. Vi er heller ikke i nærheten av den situasjonen vi var i for to år siden, med to tørre høstmåneder, som medførte at systemet vårt var i ferd med å bryte sammen. Regjeringens målsetting om å bli netto eksportør av kraft grenser vel nærmest til det komiske når man ikke engang klarer å holde orden på den innenlandske forsyningen. Deler ikke statsråden min bekymring for forsyningssikkerheten, og er ikke statsråden klar over at dersom vi i år hadde opplevd samme nedbørssvikt som for to år siden, hadde forsyningene i Norge etter all sannsynlighet brutt sammen?

Statsråd Thorhild Widvey [11:48:37]: Det som jeg poengterte at det ikke var grunnlag for å bekymre seg over, var at Norge importerer kraft i perioder med lite nedbør. Derimot sa jeg at det er god grunn for bekymring over at vi gjennom mange år har hatt en liten kapasitetsvekst i produksjonen. Jeg tror det går an å ha to tanker i hodet på én gang – både å sørge for at overføringskapasiteten i forhold til utlandet er stor nok, slik at vi har muligheter for å kunne få importert når det er nødvendig, og samtidig å sørge for at vi klarer å øke produksjonen her hjemme.

Jeg synes det er et konstruktivt utgangspunkt representanten har, når man vil ha økt produksjon i fokus, og med det gode samarbeidet som Regjeringen nå har fått med Fremskrittspartiet i forbindelse med budsjettavtalen, kan jeg jo invitere til et like godt samarbeid på dette feltet, med tanke på at vi sammen kan bidra til å fokusere på økt energiproduksjon. Da tror jeg vi også må kunne klare å tenke flere tanker samtidig – økt bruk av naturgass, økt bruk av vind og økt bruk av ikke minst vannkraftutbygging, samtidig som vi også må fokusere på energiøkonomisering i årene som kommer.