Stortinget - Møte tirsdag den 23. november 2004 kl. 10

Dato: 23.11.2004

Dokument: (Innst. S. nr. 34 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:83 (2003-2004))

Sak nr. 7

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Ågot Valle og Siri Hall Arnøy om tiltak for å øke valgdeltakelsen

Talarar

Votering i sak nr. 7

André Oktay Dahl (H) [10:50:26]: (ordfører for saken): Aller først har jeg lyst til å gi ros til forslagsstillerne for at de på ulike måter er genuint opptatt av hvordan man kan sikre økt valgdeltakelse og demokrati – uten at de går i den fellen å tro at det er enkle snarveier og tryllekunster som umiddelbart kan gjøre det mer attraktivt å stemme. Det er behov for å se nærmere på den praktiske gjennomføringen av valg, men dette kan ikke overvurderes i et demokrati som vårt, hvor det ikke nødvendigvis er disse forholdene som isolert sett kan forklare lavere valgdeltakelse.

Demokratiets iboende problem er at når man har hatt det en stund, begynner svært mange å ta det for gitt – og reflekterer ikke nødvendigvis over hvordan det ville være uten. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at det er mange og samvirkende årsaker til at valgdeltakelsen har vært synkende de senere år. Men bildet er ikke entydig. EU-avstemningen i 1994 viste at folk vil bruke stemmeretten sin når de mener at det er viktige politiske spørsmål som stilles. For øvrig viser vel også de undersøkelser som ble gjort ved valget i 1999, at det var rekordmange som var politisk engasjert – om enn ikke partipolitisk.

Det er grunn til å stoppe opp og spørre om partipolitikken slik den praktiseres i dag, og – vil jeg for egen del legge til – om nivåsenkningen på deler av mediedekningen av den kan fortsette uten at vi får en valgdeltakelse som vi ikke kan være bekjent av. Dét er en stor debatt – som jeg ikke har tenkt å gå inn på her – men det er problematisk at det dessverre ser ut til at flere, litt tabloid sagt, ser ut til å være fornøyd så lenge TV-en virker, og i 2004 lever i en verden hvor politikk og samfunnsliv stenges ute fordi det føles irrelevant.

Når det gjelder selve forslaget, oppfatter komiteen, på basis av departementets svar, at det meste faktisk er på trappene.

Når det gjelder oppfordringen til kommunene om å samarbeide med fylkeskommunene og universitetene/høyskolene, er jeg kjent med at departementet på fem regionale konferanser tidligere om den nye valgloven – hvor de fleste kommuner og fylkeskommuner var representert – muntlig klargjorde at man burde vurdere å avholde valg også der. Komiteen er fornøyd med at statsråden varsler at det vil bli tatt initiativ fra statsrådens side til å videreutvikle dette. Det er imidlertid viktig at det forankres lokalt. Selv om det er et stortingsvalg, er det ikke heldig med nye, sentrale bestemmelser nå.

I innstillingen viser komiteen spesielt til departementets informasjonskampanje ved valget i 2003. Komiteen legger i innstillingen til grunn at det satses på et vidt spekter av virkemidler for å stimulere til økt valgdeltakelse også ved kommende valg. Til dette er å si at hovedmålet med departementets kampanje for 2005 må være å øke velgernes kunnskap om når, hvor og hvordan en skal avgi stemme. Men i tillegg til at det skal være en ren informasjonskampanje, ser komiteen det slik at det også ved utforming og presentasjon av informasjonen, så langt det lar seg gjøre, må bli lagt vekt på å stimulere til økt valgdeltakelse, ikke minst blant yngre velgere. Det har vist seg at når man først har stemt én gang, faller det lettere å stemme også en annen gang. Yngre velgere er derfor en gruppe det bør fokuseres på.

For øvrig viser jeg til komiteens merknader og anbefaler at forslaget vedlegges protokollen. Jeg anbefaler også at departementet følger opp det som komiteen legger til grunn i de avsluttende merknadene.

Siri Hall Arnøy (SV) [10:54:06]: Det er ingen tvil om at det er andre tiltak enn de rent tekniske som er de viktigste vi som politikere kan sette i verk for å sikre en økt valgdeltakelse. Men samtidig er det slik at valgdeltakelsen er så sentral for vårt demokrati at det ikke er noen grunn til ikke å sette i verk alle de tiltak vi faktisk har muligheten til å sette i verk. Dette må selvfølgelig veies opp mot hensynet til stabilitet i valggjennomføringen fra gang til gang.

Når vi ser, f.eks. i forhold til valget høsten 2003, at nærmere 90 pst. i en undersøkelse på forhånd svarte at de helt sikkert kom til å stemme ved valget, mens den reelle valgdeltakelsen var på under 60 pst., viser det etter vårt syn at det fortsatt er ting å gjøre i forhold til den praktiske gjennomføringen. Og ser man på en undersøkelse fra valget i 2001, oppgav 40 pst. praktiske årsaker som grunn til å sitte hjemme.

Egentlig er det oppmuntrende at de fleste av velgerne, flere enn det som kommer til uttrykk ved hvert valg, tross alt har et oppriktig ønske om å delta i demokratiet gjennom å avgi stemme. Vi har samtidig et stort ansvar for å legge til rette for at de faktisk får gjort dette, selv om det som sagt er andre ting enn tilgjengelighet som nok er av overordnet betydning for valgdeltakelsen.

Jeg er enig med saksordføreren i at det er viktig å understreke at det finnes ulike former for engasjement. Det er ikke slik at valgdeltakelsen er den eneste pekepinn vi har på politisk engasjement i vårt samfunn. Men igjen: Det er ingen grunn til å la være å gjøre alt vi kan, bare fordi dette er en kompleks problemstilling.

Vi i SV er svært glade for at statsråden viser vilje til å fortsette å følge opp i forhold til forhåndsstemmegivning både på universitet, høyskoler, statlige institusjoner og også videregående skoler. Vi tror at det er mulig å få til en enda bedre oppslutning hos førstegangsvelgerne dersom man legger like godt til rette på de stedene de er, slik man f.eks. har gjort på institusjoner som har andre aldersgrupper.

Videre tar komiteens flertall, som er et mindretall i salen – Arbeiderpartiet og SV – opp ressurstilgangen i forhold til det å øke antall stemmesteder, for dette ligger nå inne i rammen. Dersom vi fra Stortinget ønsker en ytterligere innsats på disse områdene, må det vurderes om rammen bør økes tilsvarende.

Flertallet, som er et mindretall i salen, tar særlig opp problemstillingen med utgifter for kommuner som skal legge til rette for stemmegivning for andre enn sine egne borgere, f.eks. ved universiteter og høyskoler, og ønsker egentlig en vurdering av om dette er egnet til å gå innenfor rammen, i og med at den er basert på egne innbyggere.

Vi registrerer at det i denne omgang er flertall for en klar oppfordring fra denne sal og fra statsråden til statlige institusjoner, til fylkeskommunene, om å legge til rette for en enda bedre valggjennomføring og forhåndsstemmegivning ved dette valget, og vi håper at vi får resultater av det.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

(Votering, se side 452)

Votering i sak nr. 7

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:83 (2003-2004) – forslag fra stortingsrepresentantene Ågot Valle og Siri Hall Arnøy om tiltak for å øke valgdeltakelsen – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.