Stortinget - Møte onsdag den 24. november 2004 kl. 10

Dato: 24.11.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Per Roar Bredvold (FrP) [11:57:16]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«I forbindelse med salget av Haslemoen militærleir kan det se ut som om man har to forskjellige priser på tilhørende skog. Opplysningsvesenets fond kan få kjøpe den for 28 mill. kr, men hvis ikke de kjøper, kan prisen bli drøye 10 mill. kr høyere.

Synes statsråden det er riktig å forskjellsbehandle potensielle kjøpere på denne måten, og vil hun gjøre noe for å få lik pris?»

Statsråd Kristin Krohn Devold [11:57:36]: Forsvarsbygg sendte i mai i år ut brev om statlig avklaring av Haslemoen leir med tilhørende skogsarealer. I løpet av denne avklaringsperioden har Miljøverndepartementet tilkjennegitt interesse for skogen for mulig bruk i en makeskifteavtale med Opplysningsvesenets fond. Forsvarsbygg forholder seg selvfølgelig i denne prosessen kun til Miljøverndepartementet og Direktoratet for naturforvaltning.

Forsvarsbygg har hatt en tett og god dialog med miljøvernmyndighetene vedrørende en mulig overtakelse av skogen på Haslemoen. Basert på to ulike takster, på henholdsvis 26 mill. kr og 38 mill. kr, har partene kommet til enighet om å legge til grunn en verdi på skogen på 28 mill. kr.

Som kjent foreslås det i forsvarsbudsjettet for neste år å endre prosedyrene for avhending av forsvarseiendommer noe, bl.a. for å kunne komme kommuner og fylkeskommuner i møte gjennom forkjøpsrett i de tilfeller hvor det ikke melder seg statlige interessenter i forbindelse med den statlige avklaringen.

På Haslemoen vil taksten på 28 mill. kr også ligge til grunn ved en eventuell overføring av skogen til kommunen eller fylkeskommunen, med mindre skogen planlegges brukt til andre formål enn friluftsliv og ordinær skogsdrift.

Hvis ingen trer inn og benytter sin forkjøpsrett i de statlige eller kommunale/fylkeskommunale avklaringsrundene, vil skogen selges på det åpne marked, eventuelt sammen med resten av leiren. Salget vil i så fall skje etter åpen konkurranse, og da er det markedet som vil fastsette prisen. Jeg vil samtidig bemerke at hvis skogen eventuelt selges sammen med resten av leiren, er det ikke gitt at det er mulig å skille ut den eksakte kjøpesummen for skogen alene.

Forsvarsbygg har her fulgt normale prosedyrer, ved å innhente takst som vil bli benyttet ved en eventuell bruk av statlig eller kommunal/fylkeskommunal forkjøpsrett.

Hvem en mulig framtidig kjøper som f.eks. miljøvernmyndighetene, kommunen eller fylkeskommunen velger å inngå samarbeid med etter å ha kjøpt skogen fra Forsvaret, er opp til den aktuelle kjøper, forutsatt at de forholder seg til eventuelle klausuler om framtidig bruk og eventuelt videresalg.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:59:56]: Jeg takker statsråden for et godt og utfyllende svar. Jeg går ut fra at statsråden skjønner at det er enkelte som reagerer når noen kan få kjøpt en skogeiendom og få ca. 30 pst. i rabatt i forhold til den øverste taksten. Der ligger egentlig spørsmålet mitt. Men jeg ser at statsråden sier at hvis det ikke blir noe salg nå og det blir f.eks. kommunen som kjøper, kan den også få kjøpe for 28 mill. kr, det samme som Opplysningsvesenets Fond. Det er jeg veldig fornøyd med, slik at den uklarheten blir borte. Men så står det: «med mindre skogen planlegges brukt til andre formål enn friluftsliv og ordinær skogsdrift».

Det vil si at da skal de betale en annen pris, men hvis de hadde drevet med vanlig skogsdrift, er det 28 mill. kr. Men nå vet vi jo at den kommunen, Våler, har ønske om å utvikle Haslemoen til en næringspark, og da kan store deler av skogen kanskje bli brukt til annen drift enn akkurat skogsdrift.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:01:04]: Jeg vil først si at jeg synes at det er hyggelig at vi her har fått oppklart en eventuell misforståelse knyttet til to forskjellige takster. Det er riktig at det ble holdt to takster, men man har altså blitt enige om å lage et slags gjennomsnitt av dem, slik at det nå er én takst, og den er på 28 mill. kr, og at også kommunen selvfølgelig får det som grunnlag for å kjøpe.

Til den andre bemerkningen til spørreren: Det er selvfølgelig slik at enhver takst reflekterer den reguleringen som gjelder på tomta. En tomt regulert til boligformål, f.eks. vil ha en langt høyere takst enn en tomt regulert til fritidsformål, og det var i den sammenheng jeg kom med den bemerkningen jeg gjorde, knyttet til taksten linket opp mot framtidig bruk. Samtidig vil jeg gjerne benytte denne anledningen til å si at jeg håper at man her kan ha en dialog mellom både miljøvernmyndighetene og de lokale interessene, slik at man kan komme fram til mest mulig enighet med hensyn til hvem som i framtiden overtar tomta.

Per Roar Bredvold (FrP) [12:02:15]: Jeg takker nok en gang for svaret. Det jeg tenker på, og som Våler kommune tenker på, er bl.a. å bruke noe – jeg understreker noe – av skogen i forbindelse med næring relatert til bil, og jeg er litt redd for at det kan være med på å øke prisen på 28 mill. kr, som vi nå snakker om, for det ville vært urettferdig, synes jeg.

En annen ting som det snakkes mye om, selvfølgelig, er å få fortgang i denne saken, slik at dette skjer rimelig raskt, uansett hvem som får kjøpt. Da kan de som har planer, få utvikle dem, og de som ikke får lov til å være med, for å si det slik, får finne seg et annet prosjekt å tenke på. Jeg håper på en forholdsvis rask avklaring på denne saken, som betyr mye for dem som er interessert i å kjøpe, og ikke minst for kommunen og nabokommuner når det gjelder næring og sysselsetting.

Statsråd Kristin Krohn Devold [12:03:09]: Jeg vil bare legge til at her har jeg akkurat det samme hastverk som spørreren. Forsvaret trenger penger for solgte eiendommer for å kunne investere i ting vi trenger mer, nytt utstyr osv., og det som er gledelig i dette tilfellet, er faktisk at det er flere interessenter. Slik sett er vi alle tjent med en rask avklaring. Derfor har Forsvarsbygg overfor Forsvarsdepartementet bekreftet at man tar sikte på avsluttende budrunde like over nyttår, og det bør være i alles interesse å kunne konkludere så raskt som mulig da.