Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 2004 kl. 10

Dato: 01.12.2004

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 16

Trine Skei Grande (V) [12:32:21]: «Ifølge Direktoratet for naturforvaltning har viktige forutsetninger i forbindelse med konsesjonsbehandlingen av Mossavassdraget i Nord-Trøndelag vist seg å være uriktige. Reguleringen har medført langt mer alvorlige skader på fiskebestanden enn det konsesjonsstyresmaktene la til grunn. Kompensasjonsgodtgjørelsen har ikke vært tilstrekkelig for å opprettholde laksebestanden, som nå er utrydningstruet.

Ser statsråden for seg at konsesjonsvilkårene kan endres for å redde laksestammen i Mossavassdraget?»

Statsråd Thorhild Widvey [12:32:54]: Konsesjon til å regulere Meltingvatnet mv. i Mossavassdraget ble gitt Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk ved kongelig resolusjon av 4. desember 1981. I konsesjonsvilkårene ble det bestemt at det pålagte vannslippet skulle tas opp til revisjon etter forutgående fiskeribiologiske undersøkelser. Slike undersøkelser er gjennomført, og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk har søkt om endring av vannslippet. Søknaden ble, i tråd med vanlig praksis, sendt på bred høring av NVE, og det var i denne sammenheng uttalelsen fra Direktoratet for naturforvaltning framkom. På grunnlag av søknaden og de i høringsrunden innkomne uttalelser har NVE laget en innstilling i saken, som ble oversendt Olje- og energidepartementet for videre behandling. NVEs innstilling ble så sendt på høring til Miljøverndepartementet, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Mosvik kommune.

Departementet arbeider nå med å fastsette et endelig manøvreringsreglement for reguleringen av Meltingvatnet mv. i Mossavassdraget. Arbeidet foregår i nært samarbeid med natur- og miljøvernmyndighetene. Departementet ønsker å finne fram til et endelig manøvreringsreglement som ivaretar så vel miljøinteressene som hensynet til kraftproduksjonen. Manøvreringsreglementet skal vedtas ved kgl. resolusjon. Jeg tar sikte på at saken kan avgjøres i løpet av vinteren.

Trine Skei Grande (V) [12:34:24]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for den positive tonen jeg hører.

Dette er et laksevassdrag som tidligere var et godt smålaksområde. Man tok opp nesten 1 000 kg laks. Det er to vatn, Ålvatnet og Meltingvatnet, som henger sammen med dette, og som har hatt veldig lav vannstand disse årene. Vannføringen i Mossavassdraget har vært veldig lav, og utfordringen er å beholde både laksestammen, elvemuslingene og våtmarksområdene der. Det er viktig for distriktskommuner at de ikke bare har et kraftverk å leve av, men at de også har muligheten til å leve av naturressursene rundt seg. Ser statsråden viktigheten av å beholde både laksestammen, elvemuslingene og våtmarksområdene knyttet til dette vassdraget?

Statsråd Thorhild Widvey [12:35:18]: Ja, absolutt. Jeg ser i særdeleshet behovet for å ivareta laksestammene, og andre viktig områder skal selvfølgelig tillegges vekt, man skal ikke bare ta hensyn til kraftproduksjonen. Jeg synes det også er viktig å understreke at fordelen ved at man har hatt dette systemet midlertidig, er at vi nå har anledning til å kunne fastsette et endelig vedtak. Så kan vi prøve å fange opp de endrede forholdene som har dukket opp underveis siden vassdraget ble undergitt konsesjon i 1981. Det betyr at vi selvfølgelig skal ivareta både miljøet og hensynet til laksestammen i framtiden. Jeg føler et sterkt behov for å understreke at jeg i behandlingen av denne saken spesielt vil vektlegge miljøhensynet og hensynet til den framtidige laksestammen, og at forholdene legges til rette for at man har muligheter for å imøtekomme det behovet.

Trine Skei Grande (V) [12:36:11]: Jeg synes det er meget betryggende.