Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget - Møte torsdag den 2. desember 2004 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo

Dokument: 

Sak nr. 5

Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Audun Bjørlo Lysbakken, Heidi Grande Røys, Magnar Lund Bergo og Kjetil Bjørklund om tiltak for å hindre en ny gjeldskrise

Talarar

Votering sak nr. 5

Votering sak nr. 5

Presidenten: Under debatten har Inga Marte Thorkildsen satt fram et forslag på vegne av Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«a. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at låntaker får forkjøpsrett til fordringen på samme vilkår som långiveren er villig til å selge for til tredjepart.

b. Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til en gjennomgang av om praktiseringen av finansavtaleloven § 47 om fraråding fungerer tilfredsstillende.

c. Stortinget ber Regjeringen utrede endringer i lov om foreldelse av fordringer med sikte på å vurdere om loven kan endres for å avhjelpe situasjonen til skyldnere som har sittet særlig lenge med gjeld de ikke kan betjene.»

Marit Arnstad (Sp) (fra salen): President! Som det framgår av innstillingen, vil Senterpartiet og Kystpartiet stemme for a og b, men mot c.

Presidenten: Det voteres da først over forslagets punkt a, deretter over punkt b og så over punkt c.

Votering:1. Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti, punkt a, ble med 81 mot 20 stemmer ikke bifalt. (Voteringsutskrift kl. 14.50.45)2. Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti, punkt b, ble med 80 mot 19 stemmer ikke bifalt. (Voteringsutskrift kl. 14.50.59)3. Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti, punkt c, ble med 86 mot 15 stemmer ikke bifalt. (Voteringsutskrift kl. 14.51.23)Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til lovendringer som styrker kontrollen av form og innhold i markedsføring av usikret kreditt, slik at de reelle betingelsene for kunden kommer klart fram.

II

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til lovendringer som pålegger utlåner frarådingsplikt etter mønster av finansavtaleloven § 47, også ved relevante former for utlån som reguleres av kredittkjøpsloven.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.Videre var innstillet:

III

Stortinget ber Regjeringen utrede adgang til personlig konkurs med sletting av gjeld, for eksempel etter mønster av amerikansk konkurslovgivnings kapittel 7.

Presidenten: Her har Høyre og Kristelig Folkeparti varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes med 63 mot 37 stemmer. (Voteringstidspunkt kl. 14.51.58)