Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 2005 kl. 10

Dato: 02.02.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 12

Asmund Kristoffersen (A) [12:04:31]: Spørsmålet lyder slik:

«Det isolerte hvelvet i hele Krifasttunnelen på rv. 70, som også er stamvei, er i så dårlig stand at det må skiftes ut straks. Allerede i 2003 ble 500 meter av platehvelvet fjernet etter at takplater falt ned og traff en bil. Dette partiet er nå uten vannsikring. Jeg antar at kostnadene med nytt hvelv er så store at det ikke kan tas over det ordinære drifts- og vedlikeholdsbudsjettet.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre tunnelen?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:05:08]: Det er riktig, som representanten Kristoffersen påpeker, at arbeidet i Freifjordtunnelen på Krifastforbindelsen ikke kan tas over det ordinære drifts- og vedlikeholdsbudsjettet. Kostnadene må belastes investeringsbudsjettet.

I St.prp. nr. 1 for 2004-2005 er arbeidet omtalt slik:

«I Freifjordtunnellen på rv. 70 har belastningsskader gjort det nødvendig å ta ned omlag 500 m av platehvelvet, noe som sannsynligvis må gjøres for hele tunnelen i løpet av de neste par årene. Kostnader og finansiering vil bli vurdert i forbindelse med handlingsprogrammet for perioden 2006-2015.»

Arbeidet med fjerning av resten av det gamle hvelvet vil fortsette i 2005. Det er foreslått avsatt midler til utskifting av hvelv og nytt teknisk utstyr i perioden 2006-2009. Forslaget innebærer en total utskifting av dagens vann- og frostsikring samt oppgradering av sikkerhetsutstyr etter dagens tunnelnormal.

Kjell Engebretsen hadde her overtatt presidentplassen.

Asmund Kristoffersen (A) [12:06:21]: Jeg så i pressen noen dager etter at jeg leverte inn dette spørsmålet, at statsråden har stilt i utsikt penger til å gå i gang med helt nødvendig utbedring og sikring av tunnelen, slik statsråden nå gjorde rede for. Det er jeg svært glad for.

Krifasttunnelen er i en slik forfatning at dette arbeidet skulle ha vært igangsatt for lengst. Tunneltaket er en direkte fare for trafikantene, som det eksemplet jeg har gitt i spørsmålet, er et uttrykk for.

Er det nå slik at statsråden har fremmet eller kommer til å fremme forslag om et beløp som sikrer nødvendig utbedring av absolutt hele tunnelen - for det er i grunnen det det er snakk om?

Statsråd Torild Skogsholm [12:07:16]: Det sier seg vel kanskje selv at når vi starter dette arbeidet, må vi ta hele tunnelen. Når dette legges inn i handlingsprogrammet og bevilges over de ordinære budsjettene, vil det altså bli tatt høyde for at hele tunnelen må håndteres. Det jeg er opptatt av, er at vi nå kan få visshet for - og det har vi i det arbeidet som nå pågår - at det er trafikksikkert å kjøre gjennom tunnelen. Det å få fjernet takplatene er ett element i å øke sikkerheten sett i forhold til sånn som det har vært. Et annet element er at det betyr større fuktighet og dårligere belysning i tunnelen når man har fjernet disse. Da er det viktig for meg at vi har et løpende tilsyn og vedlikehold av tunnelen som gjør at den er så sikker som mulig, og at vi kan si at det er sikkert i tunnelen.

Asmund Kristoffersen (A) [12:08:17]: Jeg tror jeg er berettiget bekymret over tilstanden i tunnelen, både når det gjelder trafikksikkerheten, og når det gjelder muligheten for ordinær nyttetrafikk gjennom tunnelen.

Dessuten er det sterke planer om utvikling av havnen i Kristiansund, og gjennom den trafikkøkningen som ventes der, bl.a. trolig gjennom en ferge til Skottland, vil godstrafikken gjennom tunnelen måtte øke betydelig. Derfor er jeg veldig opptatt av tempoet i gjennomføringen. Hvis det skal gå fra og med 2006 til og med 2009 før tunnelen kan sies å bli ferdigstilt, bekymrer det meg sterkt. Så nå spør jeg statsråden veldig konkret på det punktet: Ser statsråden noen mulighet for at arbeidet kan sluttføres før 2009?

Statsråd Torild Skogsholm [12:09:19]: Når jeg sier at dette ligger inne i handlingsprogrammet, betyr ikke det nødvendigvis at man skal bruke hele den perioden på å forbedre tunnelen. Det kan nok gjøres raskere. Så forhåpentligvis vil vi kunne ha en framdrift her som gjør at man blir ferdig raskt. Dermed kan man få mer nytte av en solid og god tunnel og ha trygghet for at den er trygg. Det vil altså være min intensjon at vi så raskt som mulig skal kunne legge inn de pengene som er nødvendige, slik at vi da får en rasjonell framdrift i utbedringen av tunnelen.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 3.