Stortinget - Møte onsdag den 16. mars 2005 kl. 10

Dato: 16.03.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 6

May Hansen (SV) [11:30:31]: Jeg vil få lov til å stille et spørsmål til barne- og familieministeren:

«Menn Mot Vold (MMV) har fått støtte til sin drift fra Barne- og familiedepartementet, Trondheim kommune og Helseregion Midt-Norge. MMV jobber med bevisstgjøring av i hvor høy grad kvinner er utsatt for risikoen for å bli voldtatt eller utsatt for fysisk vold i nære relasjoner. MMV har søkt om driftsmidler for å ansette en daglig leder som skal være hovedansvarlig for koordinerings-, administrasjons- og undervisningsarbeidet. Arbeidet står nå i fare for å opphøre grunnet økonomi.

Hva vil statsråden gjøre med dette?»

Statsråd Laila Dåvøy [11:31:11]: Som representanten May Hansen kjenner til, har Regjeringen vedtatt en handlingsplan mot vold i nære relasjoner, en plan som går ut 2007, der mitt departement har selvstendig eller delt ansvar for 24 av de 30 tiltakene i planen. Hovedtyngden av departementets midler til tiltak mot vold går til gjennomføring av denne handlingsplanen, herunder vår andel av driftsstøtten til Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, NKVTS.

Departementet har for øvrig begrensede midler til disposisjon til å støtte søknader om andre voldsforebyggende tiltak. Vi har imidlertid to år på rad gitt 50 000 kr til Menn Mot Vold.

Fordeling av midler til organisasjoner på dette området er i forbindelse med barnevernsreformen fra 1. januar 2005 lagt til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Siden departementet ikke lenger disponerer midler til dette formålet, har vi bedt Menn Mot Vold ta kontakt med direktoratet og søke om midler derfra.

Departementet gir også støtte til Reform – Ressurssenter for menn – med 2 mill. kr årlig. Vi har bedt Reform om å samhandle med de miljøer som jobber med menn og vold, for å utvikle strategier for forebygging. Jeg vil be Reform om å invitere Menn Mot Vold med i dette arbeidet.

Jeg setter stor pris på at Trondheim kommune og Helseregion Midt-Norge ser behovet for en slik forebyggende virksomhet som Menn Mot Vold driver i regionen, og departementet har altså bidratt med et mindre beløp til Menn Mot Vold for bl.a. å styrke muligheten til å finne lokale løsninger.

May Hansen (SV) [11:33:02]: Jeg vil takke for svaret.

Det forrige spørsmålet, som ble stilt av Signe Øye til barne- og familieministeren, kan etter min mening sammenliknes med dette spørsmålet. Gode, målrettede lavterskeltilbud blir lagt ned over hele landet. Jeg har stilt noen spørsmål til barne- og familieministeren i det siste som omhandler det. Jeg mener at når man har et tiltak som virker, som er målrettet, og som koster lite, må det videreføres. Jeg mener at dette til en viss grad er statsrådens ansvar når man lager en handlingsplan. Hva fungerer? Hvilke tiltak skal videreføres? Hva skal vi bruke penger på?

Mener statsråden at gode, målrettede tiltak skal videreføres? Og mener statsråden at det er hennes ansvar?

Statsråd Laila Dåvøy [11:33:59]: Dette tiltaket er ikke direkte knyttet til handlingsplanen, slik jeg husker det. Denne organisasjonen er en medlemsorganisasjon med 200 medlemmer, og den har vært i virksomhet siden 2001, etter det jeg har kjennskap til.

De gjør en veldig god jobb. De arbeider og har fantastisk gode formål. Men det er altså slik at vi har utrolig mange søknader fra medlemsorganisasjoner og frivillige organisasjoner på ulike områder, og vi har svært begrensede midler uavhengig av denne handlingsplanen. Som jeg sa i svaret mitt, går de midler vi bruker i Handlingsplan mot vold, i hovedsak via andre kilder. Det er det som gjør at jeg ikke kan se at vi på vårt departements budsjett for 2005 er i stand til å løse ut en søknad om 500 000 kr.

May Hansen (SV) [11:35:06]: Jeg vil igjen takke for svaret.

Jeg tror det er ekstremt viktig at menn kommer på banen i disse spørsmålene. Det er få tiltak i Norge der menn tar dette ansvaret og gjør denne jobben. Reform er i så måte et veldig bra tiltak.

Vi har en negativ utvikling. Jeg mener at prostitusjon er vold mot kvinner. Vi ser i Norge i dag at prostituerte etablerer seg i Norge fordi vi har et stort marked. Det er nå barn på gata i Oslo. Det er jeg overbevist om etter å ha tatt noen runder med Barnevernsvakten. De kan selvfølgelig legitimere at de er over 18 år, men de ser ut som de er langt under 18 år.

Dette er en utvikling som jeg vet at også statsråden er opptatt av. Når menn er på banen, er det viktig at disse tiltakene blir prioritert. Jeg kunne også tenke meg å høre hvilke tanker statsråden har om det som nå skjer på gata i Oslo.

Statsråd Laila Dåvøy [11:36:11]: Jeg er helt enig med representanten May Hansen i at vi har behov for ulike tiltak, og at det er utrolig positivt at også menn engasjerer seg sterkt mot vold i vårt samfunn.

Nå er det også slik at vi i og for seg ikke har avslått at Menn Mot Vold kan få støtte i 2005. Det er bare det at midlene altså kanaliseres via direktoratet. Vi har bedt Menn Mot Vold ta kontakt der. Det håper jeg selvsagt at de kommer til å gjøre.

Når det er sagt, har jeg også lyst til å si at vi kanaliserer en god del midler gjennom Reform, som også er et veldig godt tiltak, der menn er engasjert i stor skala, og der det også er hjelpetilbud for menn. Samtidig har vi det nye Kunnskapssenteret, der vi innen 2007 skal etablere behandlingstilbud for menn som er eller har vært voldsutøvere. Det tror vi også blir et viktig tilskudd.

Det andre spørsmålet går mer generelt på barn og problemstillinger i Oslo. Jeg tror faktisk ikke tiden strekker til til å svare på det. Men det går an å stille nye spørsmål.