Stortinget - Møte onsdag den 9. november 2005 kl. 10

Dato: 09.11.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 20

Bent Høie (H) [13:49:36]: «Jeg viser til Regjeringens politiske plattform, Kapittel 17, Innvandring og integrering. Her foreslås det å etablere ventemottak for dem som har fått endelig avslag, men foreløpig ikke har returnert.

Hva er forskjellen mellom ventemottak, som her foreslås, og det allerede foreslåtte utreisesenteret i Lier?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:50:08]: Begrepet ventemottak ble brukt av SVs representanter Heikki Holmås, Geir-Ketil Hansen og Karin Andersen da de i oktober i fjor fremmet et privat forslag om å etablere ventemottak for personer med endelig avslag på asylsøknaden, men som ikke har forlatt landet. Alle de tre nåværende regjeringspartiene støttet dette forslaget. Etter først å ha sagt at det ikke var ønskelig å opprette denne type statlige botilbud, kom regjeringen Bondevik II tilbake med en beslutning om å opprette det de kalte et utreisesenter. For de tre regjeringspartiene er ventemottak et innarbeidet begrep, noe som avspeiles i regjeringserklæringen fra Soria Moria.

Innholdsmessig er det ingen forskjell mellom et utreisesenter og et ventemottak. I begge tilfellene er det snakk om et åpent og frivillig botilbud til personer som til nå har vært omfattet av ordningen med bortfall av botilbud i ordinære asylmottak etter et endelig avslag på asylsøknaden.

Jeg ønsker å videreføre arbeidet med det konkrete prosjektet som den forrige regjeringen påbegynte, altså at det etableres et ventemottak i Buskerud sivilforsvarsleir i Lier kommune, med de økonomiske konsekvensene som ble lagt til grunn for dette. Dette skal være et nøkternt tilbud om kost og losji og informasjon knyttet til retur. Det skal være egne helsetjenester på stedet. For å bekjempe kriminalitet og for at de ansatte på ventemottaket til enhver tid er kjent med hvem som oppholder seg i ventemottaket, legges det opp til adgangskontroll.

Jeg ønsker at ventemottaket blir etablert snarest mulig. Inntil et ventemottak åpnes, vil Regjeringen la personer som til nå har vært omfattet av bortfallsordningen, bli boende i ordinære asylmottak. Dette innebærer altså at ingen skal kastes ut av mottakene. For å signalisere at det fortsatt forventes at personer med endelig avslag på søknad om asyl skal forlate landet, skal det fortsatt fattes vedtak om bortfall av botilbud i asylmottak. Det skal imidlertid gå klart fram at vedtakene ikke skal iverksettes før ventemottaket er åpnet.

Personer som allerede er kastet ut, eller som har reist fra mottak på bakgrunn av bortfall av mottaksplassen, kan også få et nytt midlertidig botilbud i et asylmottak inntil et ventemottak er etablert. Disse må melde seg for Utlendingsdirektoratet. De som i dag er unntatt fra bortfallsordningen, skal fortsatt få tilbud om plass i ordinære asylmottak. De skal ikke overflyttes til ventemottak. Dette gjelder enslige mindreårige, barnefamilier, personer som samarbeider om frivillig retur, og personer med ulike sykdommer som etter en individuell vurdering fortsatt får bo i ordinære asylmottak.

Bent Høie (H) [13:53:06]: Jeg takker for et godt og utfyllende svar, men må likevel konstatere at når det gjelder begrepet, har altså SV fått gjennomslag for ordet, mens Arbeiderpartiet har fått gjennomslag for innholdet. For det er nemlig slik at et flertall i komiteen i innstillingen til Dokument nr. 8-forslaget fra SV beskrev utreisesenteret, som den daværende kommunalministeren hadde foreslått i brevs form til komiteen, mens et flertall inkludert Arbeiderpartiet og de daværende regjeringspartiene helt klart gav uttrykk for at de ikke ønsket et utreisesenter med de nye juridiske rettighetene som SV foreslo at de som bodde her, skulle få. Så jeg vil be statsråden bekrefte at dette forslaget er innholdsmessig likt det som den forrige regjeringen har foreslått, mens begrepet er SVs.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:54:03]: Det jeg kan bekrefte, er at det ventemottaket som vi er i ferd med å få etablert i Lier, har det innholdet Regjeringen ønsker at det skal ha.

Det som er situasjonen der, er at vi i Regjeringen har vurdert spørsmålet om hvorvidt vi skal la proposisjonen fra den forrige regjeringen om etablering av utreisesenter ligge videre i Stortinget. Det har vi valgt å gjøre. Det betyr altså at Regjeringen er enig i innholdet, men slik som jeg har forstått regjeringspartienes representanter, vil man i tråd med regjeringserklæringen, Soria Moria-erklæringen, i behandlingen i Stortinget omgjøre navnet til et ventemottak.

Bent Høie (H) [13:54:51]: Det mest overraskende i svaret var imidlertid at statsråden her gav uttrykk for at de personene som oppholder seg ulovlig i Norge, og som selv aktivt har motarbeidet utreise, skal bli ønsket velkommen tilbake igjen i asylmottakene. Da vil jeg spørre statsråden om han vil igangsette tiltak – når disse melder seg til UDI, som han skisserte i sitt svar – for å få disse til frivillig å bli med på å arbeide for en hjemreise. For det er jo ikke slik at disse er ureturnerbare. De er ureturnerbare fordi de selv motarbeider retur, mens de som er reelt ureturnerbare, allerede har et tilbud om å bo i asylmottak. Det har aldri vært noen diskusjon om det.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:55:41]: At svaret er spesielt overraskende, har jeg vanskelig for å forstå, for det lå jo også i den forrige regjeringens holdning, som jeg forstod at Bent Høie var svært godt fornøyd med, at de personene som vi ikke var i stand til å få ut av landet fordi de ikke samarbeidet, skulle ikke bare skape problemer for kommunene. De skulle tilbys et statlig opplegg kalt et utreisesenter. Det mener jeg er nøyaktig logikken bak det jeg har sagt, at inntil dette utreisesenteret er på plass, må vi allikevel ta hensyn til kommunenes situasjon. Det er begrunnelsen for å etablere utreisesenteret, og da er den logiske konsekvens av det at de som fram til nå er bortvist, må få lov til å være på et mottak inntil utreisesenteret/ventemottaket står klart, slik at man på den måten tar hensyn til kommunenes situasjon.