Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato: 23.11.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Bent Høie (H) [11:24:35]: «Regjeringen har varslet at de vil komme til Stortinget med en melding om de nye regionene og hvilke oppgaver de skal ha.

Vil en slik melding også omfatte hvilke oppgaver som kan overføres fra staten og dagens fylkeskommune til primærkommunene?»

Statsråd Åslaug Haga [11:24:51]: Regjeringa er opptatt av å styrke lokaldemokratiet både på kommunalt og regionalt nivå. Det er kommunene som er nærmest folk i deres hverdag, og Regjeringa har i Soria Moria-erklæringa sagt at vi vil «sikre at oppgaver løses på lavest mulig hensiktsmessige forvaltningsnivå», og bl.a. at «kommunenes rolle som samfunnsutvikler skal styrkes». Vi er grunnleggende opptatt av hvordan vi skal greie å utvikle kommunene både som tjenesteleverandører og som demokratisk arena.

Regjeringa har også varslet i Soria Moria-erklæringa at det legges opp til en regionreform. Vi mener det er nødvendig å klargjøre hvilke oppgaver som skal ligge på det regionale nivået, og vi mener det er nødvendig å tilføre det nivået ytterligere oppgaver. Det er på regionnivå vi pr. i dag har de største utfordringene, og det er dermed også på det nivået at vi etter alt å dømme vil se de største endringene i den helhetlige forvaltningsreformen som vi skal ha på plass fra 1. januar 2010.

Så svaret på det spørsmålet som representanten Høie stiller, er: Ja, vi vil også se på om primærkommunene skal tilføres nye oppgaver, andre oppgaver, i det store arbeidet som vi går inn i. Men samtidig er det ikke noen tvil om at de største utfordringene ligger på regionnivå, på mellomnivå, og at det er det som i denne omgangen vil bli viet mest oppmerksomhet, slik at vi greier å sikre en varig reform som både skal bidra til at vi styrker lokaldemokratiet på det nivået, og at vi utfører oppgavene effektivt på mellomnivå.

Bent Høie (H) [11:27:07]: Jeg er enig i at det er på regionalnivået de største utfordringene er, selv om jeg ikke er enig i den konklusjonen som kommunalministeren og Regjeringen har på det, nemlig at en skal videreføre det nivået. Jeg mener at konklusjonen på det burde vært at en la ned det nivået og overførte oppgavene til kommunen sammen med nye statlige oppgaver til kommunen.

Det som imidlertid bekymrer meg i statsrådens svar, er akkurat det at en har så stort fokus på at disse nye regionene må få nye oppgaver, samtidig som jeg registrerer veldig få konkrete eksempler på hvilke oppgaver dette skal være.

Kan kommunalministeren i dag garantere at denne reformen ikke kommer til å gå på bekostning av primærkommunenes oppgaver, at det altså ikke vil bli overført en eneste oppgave fra primærkommunene til dette nye regionalnivået, men at oppgavene i tilfelle skal gå andre veien, nemlig til primærkommunen? Mange kommunepolitikere rundt omkring i landet er bekymret for at disse skal komme på bekostning av kommunene og ikke på bekostning av staten.

Statsråd Åslaug Haga [11:28:11]: Regjeringa er tindrende klar på hva som er vår målsetting med denne forvaltningsreformen. Det er at vi skal flytte makt fra stat og nærmere folk, til regionnivå, eventuelt til kommunenivå og til primærkommunene. Det er ingenting i vår tenkning som skulle tilsi at vi skulle flytte noe makt og myndighet fra kommunene. Snarere tvert imot er vi opptatt av at kommunene skal være det helt sentrale nivået. Det er det som ligger nærmest folk, og vi skal utføre så mange oppgaver som overhodet mulig på det nivået. Så det ligger overhodet ingen tenkning eller planer om at vi skal ribbe primærkommunene for noen oppgaver.

Bent Høie (H) [11:29:04]: Jeg er glad for at en presiserer at en ikke ønsker å ta oppgaver fra kommunene. Jeg lurer på om en allerede nå har begynt å tenke på hvilke eventuelle statlige oppgaver en kan flytte til primærkommunene, slik at primærkommunene i samarbeid kan løse disse, og ikke minst på hvilke beslutninger som i dag tas av ansatte i staten, som heller bør tas av folkevalgte på et lokalt nivå, f.eks. knyttet både til landbruksforvaltningen og til miljøforvaltningen.

Statsråd Åslaug Haga [11:29:50]: Det er sjølsagt fristende for meg å hive meg over i en debatt om hvilke oppgaver som skal flyttes, både hvilke oppgaver som skal flyttes fra stat til region, eventuelt fra statlig til kommunalt nivå og fra regionalt nivå til kommunalt. Det er fristende for meg å gå inn i debatten om hva vi kan flytte fra stat og over til folkevalgt kontroll, men jeg skal beherske meg på dette området, for nå er det viktig, hvis vi skal komme i mål med denne prosessen, at vi gjør ting i riktig rekkefølge. Det er avgjørende for meg, som skal ha ansvaret for å dra dette i land innenfor rammen til Regjeringa, at jeg ikke nå framskriver slutninger som gjør at prosessen låser seg. Derfor ber jeg om respekt for at vi trenger å gå noen runder innad i Regjeringa, og også med alle de aktørene som skal høres i denne prosessen, før jeg blir tydelig på hvilke oppgaver jeg mener skal flyttes.