Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato: 23.11.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Svein Flåtten (H) [13:35:04]: Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

«Grensekontrollen med reisende til/fra non-Schengen ved Sandefjord Lufthavn Torp har en svært svak politibemanning sammenlignet med f.eks. Oslo Lufthavn Gardermoen. Frekvensen av denne typen passasjerer har økt sterkt ved Torp, som i 2006 vil ha en halv million slike reisende. Den for lave bemanningen medfører forsinkelser og ekstrakostnader for flyselskapene og for passasjerene, og gjør lufthavnen mindre konkurransedyktig.

Hvilke tiltak ser statsråden for seg for å avhjelpe denne situasjonen, som nå raskt forverres?»

Statsråd Knut Storberget [13:35:39]: Jeg har forelagt spørsmålet for politidirektøren, som igjen har innhentet informasjon fra politimesteren i Vestfold.

Politimesteren i Vestfold opplyser at polititjenesten ved lufthavnen er organisert i en grensekontroll og utlendingsseksjon, som i dag har ti stillinger. Fra 1. januar 2006 utvides bemanningen med én stilling, til elleve stillinger.

For å sikre en tilfredsstillende trafikkavvikling er grensekontrollen organisert med to turnusskift på ukedager og ett skift på helgedager. Det er videre innført minimumsbemanning på fire tjenestemenn på alle skift, utenom ordinær dagtid. På dagtid bistår sivilt ansatte ved utlendingsforvaltningsgruppen med grensekontroll.

Sandefjord Lufthavn Torp har ved flere anledninger uttrykt bekymring for politiets kapasitet til å gjennomføre grensekontroll ved lufthavnen. Som det er redegjort for, har politimesteren i Vestfold iverksatt tiltak som skal sikre en tilfredsstillende grensekontroll. Politimesteren vil vurdere å overføre flere stillinger fra annen polititjeneste i distriktet til lufthavnen dersom det måtte vise seg nødvendig.

Det har siden 2001 vært en sterk økning i antall reisende fra land som ikke er medlem av Schengen-avtalen, såkalt non-Schengen, ved Sandefjord Lufthavn Torp, som også spørreren påpeker. Økningen har vært fra ca. 147 000 reisende i 2001 til ca. 400 000 reisende i 2005. For 2006 er det forventet ca. 485 000 non-Schengen-reisende, noe som stiller økt krav til politiets tilstedeværelse på lufthavnen.

Når det gjelder de nye flyrutene fra non-Schengen som trådte i kraft 27. september 2005, opplyser politimesteren i Vestfold at kun ved få anledninger har politiets bemanning i grensekontrollen vært årsak til forsinkelser for flyselskaper og reisende.

Svein Flåtten (H) [13:37:22]: Jeg takker justisministeren for svaret. Det er for så vidt beroligende å høre at han har satt seg godt inn i saken og hatt gode lokale kontakter. De kontaktene har da fortalt ham at Vestfold er en veldig viktig yttergrense mot Schengen.

Jeg vil gjerne utvikle dette videre ved å spørre justisministeren om han vil fortsette å vurdere dette, fordi økningen her er større enn den er ved Oslo Lufthavn, og det er helt tydelig at det når det gjelder fordeling av bemanning er større ressurser ved Oslo Lufthavn enn det er i Vestfold. Jeg vet at i tillegg til problemer for de reisende er folk også engstelige for det sikkerhetsmessige aspektet.

Statsråd Knut Storberget [13:38:14]: Jeg vil gjerne forsikre representanten Flåtten om at politisk ledelse i Justisdepartementet selvfølgelig vil forfølge dette. Hele grensekontrollproblematikken er en utfordring for oss, i det ganske land faktisk, helt fra Russland-grensen og til Torp, men også langs den ganske kyst. Men den enorme veksten vi har hatt på Torp, bidrar til, som spørreren påpeker, at vi bør ha en økt oppmerksomhet på dette.

Da er det to elementer som vi må ha med oss, og som mitt første svar peker på. Det er Politidirektoratet og politimesterne som for så vidt forvalter ressursene som man får tildelt, og politimesteren ser på muligheten for omfordeling, som det ble påpekt. Men det er ikke til å legge skjul på at dette føyer seg inn i rekken av områder hvor vi mener at det faktisk er et behov for å styrke norsk politi, og da trenger vi flere midler inn i politiets driftsbudsjetter.

Svein Flåtten (H) [13:39:21]: Sandefjord Lufthavn Torp har organisert sitt eierskap på en annen måte enn f.eks. Oslo Lufthavn Gardermoen, ved at den er det som vi kan kalle delvis privat eid. Har det noen betydning for justisministerens vurdering av fordelingen av midler?

Statsråd Knut Storberget [13:39:45]: Jeg kan ikke se at det har nevneverdig betydning. Det å opprettholde en aktiv grensekontroll er viktig helt uavhengig av hvem som er operatører, enten det er på en flyplass eller andre steder. La det være helt klart. Mye av den samfunnsskadelige virksomheten som kan skje ved en dårlig grensekontroll, skal stoppes, helt uavhengig av hvem som er driftsoperatører på en flyplass, eller hva det måtte være.

Så har jeg lyst til igjen å presisere at Regjeringen tar grep for å styrke politiet, i motsetning til den forrige regjeringen. Vi håper faktisk at nettopp slike sårbare områder kan bli tilgodesett med noe mer ressurser. I så måte håper jeg også på representanten Flåttens partis støtte.