Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato: 23.11.2005

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Ivar Kristiansen (H) [11:43:20]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Kirkenes Transit har fått tillatelse fra SFT til 25 omlastinger av gasskondensat i Bøkfjorden i Finnmark. Samtidig stiller SFT krav til analyser som er vanskelige å imøtekomme, og som vil være nærmest umulige å innfri når de senere vil utvide antall omlastinger. SFT har samtidig gjort det klart at de helst ser at denne aktiviteten ikke legges til Bøkfjorden i det hele tatt, siden fjorden er nasjonal laksefjord.

Er statsråden enig i at omlasting av petroleum bør kunne tillates i en nasjonal laksefjord?»

Statsråd Helen Bjørnøy [11:44:11]: Kirkenes Transit planlegger å igangsette omlasting av gasskondensat fra Russland i Bøkfjorden i Sør-Varanger kommune. Omlastingen vil skje ved at skip med kondensat kommer fra Russland og overfører sin last til større produkttankere som forankres ved Reinøy i Bøkfjorden.

Statens forurensningstilsyn fastsatte 7. november 2005 beredskapskrav for selskapet for inntil 25 omlastingsoperasjoner av kondensat fra Russland i Bøkfjorden. Det stilles også krav om at miljørisikovurdering, beredskapsanalyse og beredskapsplan oppdateres før operasjonen kan starte. Etter SFTs vurdering anses ikke denne omlastingsaktiviteten som konsesjonspliktig etter forurensningsloven. En økning utover 25 omlastinger vil imidlertid etter SFTs vurdering være konsesjonspliktig og forutsette søknad til SFT om tillatelse.

Områdets status som nasjonal laksefjord er også vurdert av SFT på bakgrunn av faglige innspill fra Direktoratet for naturforvaltning.

Miljøverndepartementet er klagemyndighet i saken. Jeg kan av den grunn ikke kommentere representantens spørsmål på nåværende tidspunkt.

Ivar Kristiansen (H) [11:45:52]: Dette er jo en stor og meget viktig prinsipiell sak, og enhver beslutning som statsråden vil komme til å fatte i denne saken, vil være særdeles interessant og prinsipiell for de fjordene som er underlagt det vedtaket som ble fattet i St.prp. nr. 79 for 2001–2002, og selvfølgelig også for fremtiden når det dessverre kommer en ny runde.

Vil statsråden kunne garantere – hvis man skal innta samme synspunkt i departementet som det man har lagt til grunn som råd fra SFT, og også fra Direktoratet for naturforvaltning – at man vil iverksette en konsekvensanalyse for hva slags skadevirkninger dette vil få for Kirkenes og Finnmark fylke?

Statsråd Helen Bjørnøy [11:46:56]: Jeg håper på forståelse for at jeg ikke kan kommentere dette så lenge miljøverndepartementet er klagemyndighet i denne aktuelle saken.

Ivar Kristiansen (H) [11:47:09]: Jeg har selvfølgelig forståelse for at det er vanskelig å kommentere en sak som denne, men samtidig forventer jeg at miljøvernministeren har forståelse for hva som kan skje med alle de store planene, herunder dem som også den nåværende regjering har for nordområdene, for Finnmark og ikke minst for Kirkenes og Sør-Varanger, som er porten til Barentshavet, porten til Russland, og for all planlagt virksomhet og aktivitet som skal skje i dette området.

Et negativt vedtak i tråd med det som SFT og DN faktisk råder til, vil komme til å skru tiden flere tiår tilbake i optimisme, i utvikling og i fremtidstro for Kirkenes. Samtidig er det soleklart at et negativt vedtak, ut fra mitt ståsted, vil danne presedens og føre til akkurat de samme særdeles negative konsekvenser som jeg er ganske overbevist om ikke var tilsiktet da Stortinget fattet sitt vedtak i St.prp. nr. 79.

Statsråd Helen Bjørnøy [11:48:16]: Jeg skjønner engasjementet, men jeg håper på forståelse for at jeg må være tydelig og klar på at vi er klagemyndighet og dermed ikke kan kommentere saken.