Stortinget - Møte onsdag den 11. januar 2006 kl. 10

Dato: 11.01.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Ketil Solvik-Olsen til olje- og energiministeren, blir besvart av samferdselsministeren på vegne av olje- og energiministeren.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:44:45]: «Ifølge NTB 3.1. sier statsråden at «man allerede er for sent ute til å møte en betydelig underdekning i Møre og Romsdal fra 2010». Aps fylkesordfører Jon Aasen krever to gasskraftverk, uten rensing, og sier «vi må starte produksjonen av elektrisk kraft, og så kan rensingen komme senere. Det finnes ikke alternativer til gasskraft». Sp-ordfører Gunnar Hynne i Hemne står bak oppropet «Ja til bygging av gasskraftverk på Tjeldbergodden, uten krav til rensing første dag!».

Vil Regjeringen frafalle kravet om CO2-håndtering?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:45:24]: Eg skal svare på spørsmålet frå representanten Ketil Solvik-Olsen på vegner av olje- og energiministeren.

Den norske energiforsyninga var tidlegare prega av overskot på kraft. Fleire år med forbruksvekst kombinert med ei avgrensa utbygging av kraft gjer at Noreg i dag er nettoimportør av kraft i år med normal nedbør. Som følgje av dette har kraftsystemet vorte meir sårbart overfor situasjonar med svikt i nedbøren.

Styresmaktene har stor merksemd på kraftsituasjonen i Midt-Noreg. Særleg gjeld dette situasjonen i Møre og Romsdal. Statnett arbeider no med analysar av situasjonen i området. Analysane viser at nytten av nettforsterkingar vil vere stor. Det vil òg vere betydelege nettmessige innsparingar knytte til etableringa av ny produksjon i regionen. Olje- og energiministeren har invitert aktørar i området til eit møte for å drøfte situasjonen og moglege tiltak. Det er i samband med dette viktig å ha stor merksemd på moglegheitene for å auke produksjonen.

Som det går fram av Soria Moria-erklæringa, er Regjeringa sin politikk når det gjeld gasskraft, basert på at gjevne konsesjonar står ved lag, og at produksjonen av gasskraft skal inngå i det internasjonale kvotesystemet, som sikrar at dei totale utsleppa ikkje aukar.

Regjeringa har sett seg som mål at Noreg skal verte leiande i miljøvenleg bruk av gass. I Soria Moria-erklæringa har Regjeringa varsla at arbeidet med å etablere eit fullskala anlegg for CO2-fjerning på Kårstø skal startast opp, og at ein vil medverke økonomisk til dette. Dersom det vert aktuelt å ta i bruk dei gjevne konsesjonane for gasskraftverk på Skogn og på Kollsnes, vil Regjeringa òg medverke til CO2-fjerning ved desse. Gjennom økonomiske verkemiddel og satsing på ny teknologi vil me syte for at nye konsesjonar til gasskraft skal basere seg på CO2-fjerning.

Arbeidet med CO2-reinsing er eit prioritert område for Regjeringa i tida framover. Kva som vil vere den beste organiseringa av det statlege engasjementet, avheng av fleire tilhøve knytte til tidsperspektiv, kostnadsvurderingar og juridiske rammevilkår. Innsatsen i 2006 vert difor retta mot avklaringar på desse områda.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:47:45]: Jeg takker statsråden for svaret. Det var en grei virkelighetsbeskrivelse, men uten en eneste konkret løsning som kan bøte på problemet.

Kraftsituasjonen i Møre og Romsdal er veldig kritisk. I løpet av 2010 vil det ha kommet på plass tre nye industrivirksomheter, Hydro Aluminium, Hustadmarmor og Ormen Lange, noe som betyr at kraftbalansen i fylket blir veldig dårlig. Faktisk trengs det 7 TWh ny kraft i regionen for at den skal være selvforsynt. Det tilsvarer i dag 5 pst. av nasjonalt forbruk. På dette har Regjeringen altså ingen løsning – utover å vise til at Statnett skal evaluere nettstrukturen.

Statnett har gitt et veldig tydelig råd. De har sagt at det må bygges gasskraftverk i dag, og det må bygges uten CO2-rensing, om nødvendig. Regjeringen viser her at de er villige til å spille rulett med kraftsituasjonen i Møre og Romsdal, bare fordi de skal ha igjennom sine ideologiske formuleringer i Soria Moria-erklæringen. Et relevant spørsmål er da: Ser statsråden konsekvensene det vil få for industrien og for husholdningene i fylket dersom kravet om CO2-rensing faktisk forsinker dette gasskraftverket, som trengs innen 2010?

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:49:00]: Eg kan forsikre om at olje- og energiministeren er vel kjend med utfordringane i Midt-Noreg. Det er òg bakgrunnen for at han allereie 16. januar skal ha eit møte med mange impliserte partar frå Midt-Noreg for å drøfte dette viktige spørsmålet. Det er viktig å spele på lag med dei lokale instansane. Det er viktig å få eit godt bilete av situasjonen og verte einige om kva som skal vere den beste vegen framover.

Når det gjeld Soria Moria-erklæringa, er ikkje det ideologisk køyr. Det er fornuftig tenking i eit langsiktig miljøperspektiv. Det er det denne regjeringa står for, og det er den politikken olje- og energiministeren målber i det arbeidet han gjer.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:49:49]: Jeg takker igjen for svaret.

Det nytter ikke med møte når Statnett, som er fagmyndighet på området, sier at det må bygges gasskraftverk uten CO2-håndtering, og når NVE sier at de fra 2010 ikke kan garantere verken for forsyningssikkerheten eller for et normalt prisnivå i fylket.

Problemet er nettopp Regjeringens politikk på dette området. Flere av statsrådens partikolleger i Møre og Romsdal – og til og med stortingsrepresentant Ola Borten Moe, ifølge Adresseavisen – har vært med på å formulere dette oppropet mot Regjeringens eksisterende politikk. Arbeiderpartiets fylkesordførere i både Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag sier at Regjeringens politikk er feilslått.

Problemet er kravet om rammebetingelser med hensyn til CO2-håndtering for å rense avgassen. Det er ingen som tror på at det vil være mulig innen 2010. Til og med Statnett sier det. Det er et stort usikkerhetsmoment når det gjelder hvem som må dekke kostnadene. Så lenge utbygger risikerer å måtte dekke dem, vil det ikke bli bygd gasskraftverk. Derfor må man komme på banen med en løsning som gjør at dette er realistisk. Vil Regjeringen ta til orde for å endre Soria Moria-erklæringen på dette området for å hindre kraftkrise i Midt-Norge?

Statsråd Liv Signe Navarsete [11:50:59]: Eg har stor respekt for representanten sitt engasjement på området. Å dømme Regjeringa sin politikk nord og ned etter tre månader synest eg kanskje er å gå vel langt, og òg å vere så teknologipessimistisk at ein ikkje trur at det er mogleg å finne gode løysingar for CO2-handtering.

Regjeringa er teknologioptimistar, men me ser at det trengst økonomiske verkemiddel, god planlegging og eit godt samarbeid. Regjeringa legg opp til samarbeid med utbyggjarane om anlegg for CO2-reinsing og økonomisk bidrag for å realisere dei så raskt som mogleg. Gjennom økonomiske verkemiddel og satsing på ny teknologi meiner me at me kan medverke til at nye konsesjonar skal basere seg òg på CO2-handtering.

Regjeringa ønskjer å finne ein trygg og god måte å sikre energitilgangen til Midt-Noreg på. Det er rett å tenkje langsiktig og framtidsretta, og ikkje kortsiktig, i både energipolitisk og miljøpolitisk samanheng.