Stortinget - Møte onsdag den 1. mars kl. 10

Dato: 01.03.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Kenneth Svendsen til samferdselsministeren, vil bli teke opp av representanten Jan Arild Ellingsen.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [12:06:14]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I løpet av de siste to år er syv menneskeliv gått tapt på rv. 80 mellom Valnesfjord og Tverrlandet i Nordland fylke. Bare siden årsskiftet er tre personer drept i to forskjellige ulykker. Denne strekningen er en av de mest trafikkerte strekninger i Nord-Norge.

Vil statsråden ta initiativ til at vegstrekningen utbedres, og at en gjennomgår vintervedlikeholdskravene med bakgrunn i de betydelige værmessige forandringer de siste årene?»

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:06:48]: Eg er kjend med at det har vore alvorlege ulukker på rv. 80 mellom Valnesfjord og Tverrlandet. Det er derfor viktig å få gjennomført prosjekt og tiltak som lokale styresmakter har vedteke skal inngå i Vegpakke Salten.

Bodø kommune, Fauske kommune og Nordland fylkeskommune går inn for delvis bompengefinansiert utbygging av rv. 80 i to fasar. Mellom Valnesfjord og Tverrlandet foreslår Statens vegvesen mindre utbetringar i Mjølneskleiva i fase 1 i perioden 2006–2009. Resten av strekninga Strømsnes–Naurstadhøgda–Løding inngår i fase 2. Utbygginga i fase 1 og fase 2 vil samla omfatte tiltak på delstrekningar og punkt som er ulukkesutsette.

Fase 1 omfattar dei prosjekta som har kome lengst i planlegginga, og som har detaljerte kostnadsoverslag. I fase 1 inngår òg utbygging av rv. 17 Tverrlandet–Godøystraumen og rv. 80 Røvika–Straumsnes. Det er lagt til grunn oppstart for fase 1-prosjekta i perioden 2006–2009. Fase 2 er planlagt lagt fram for vedtak i Bodø og Fauske kommunar hausten 2008.

Når det gjeld drift av vegnettet, skjer det i tråd med Statens vegvesen si handbok for vedlikehald, som fastset standardkrav for drift av vegnettet. Det vert arbeidd med å betre rutinane med å følgje opp at den føreskrivne standarden vert oppnådd.

Handboka vart sist revidert i 2003. Det går for tida føre seg eit større arbeid med å gå gjennom standardkrava. Handboka er basert på dagens klimatiske tilhøve og tek i liten grad omsyn til endringar i klimatiske tilhøve.

Eg tok alt hausten 2005 tak i dei utfordringane endra klimatilhøve kan gje for samferdsla, og Statens vegvesen arbeider no med eit prosjekt for å vurdere om ein skal endre krava til skredsikring, nyanlegg, vedlikehald og drift av vegar, bruer og ferjekaier som følgje av endring i klimatiske tilhøve.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [12:09:01]: Jeg takker statsråden for et foreløpig svar. Det var på mange måter en situasjonsbeskrivelse og lite konkret, etter mitt skjønn.

Det er altså et faktum at det statsråden påpeker her, er at man skal gjøre en del som ligger i Vegpakke Salten, og man skal gjøre en del nå, i perioden 2006 til 2009. De tre dødsulykkene som har skjedd på denne siden av nyttår, har ikke skjedd på de punktene som er berørt – 2006–2009. Det betyr altså at statsråden her er villig til å ta sjansen på at det fortsatt kan skje ulykker på de punktene der det allerede er drept tre mennesker i inneværende år.

Jeg vil også tro at statsråden mener at vi ikke skal akseptere at menneskeliv går bort for oss i trafikken. Det skulle være interessant å høre statsrådens avveining mellom behovet for investeringer og hvor mange dødsfall vi ser oss nødt til å akseptere på grunn av manglende innsats på bevilgningssiden.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:09:59]: Regjeringa arbeider med nullvisjon som den berande fana for trafikktryggleiksarbeidet. Det vert gjort mykje på ulike felt for å sikre vegane. Det er slik at me kan nok ikkje gardere oss mot dei tragiske ulukkene som skjer, men gledelegvis var 2005 det året då me hadde færrast dødsulukker på norske vegar på veldig mange år. Det har vore ein nedgåande trend som viser at det arbeidet ein gjer, både med å sikre teknisk i bil og buss, med å betre førarkortopplæringa og sjølvsagt med å byggje nye vegar og utbetre dei eksisterande vegane til å verte meir trafikksikre, er eit arbeid som ber frukt. Det er eit arbeid som eg og Regjeringa vil intensivere. Me arbeider òg for å auke rammene til vegbygging, i tråd med det som ligg i NTP sin handlingsplan.

Jan Arild Ellingsen (FrP) [12:11:02]: Jeg takker på nytt for svaret, og jeg ser fram til en økt innsats fra den nye regjeringen. Det skal bli interessant å se.

Jeg registrerer samtidig at på de punktene der tre mennesker er blitt drept i inneværende år, har de ikke tenkt å gjøre noe før etter 2009, noe jeg personlig synes er overraskende og ikke spesielt oppløftende.

Så sier statsråden at man vurderer å se på vintervedlikehold. Dette er en av de desidert mest trafikkerte veistrekningene i Nord-Norge. Vil statsråden f.eks. vurdere om man skal ha et vedlikehold som gjør at veien i all hovedsak holdes bar hele året for å sikre ulykker? Det er jo slik at føret – og passasjeren, antakeligvis – er de primære årsakene til at ulykker skjer. Jeg går også ut fra at statsråden vil være enig med meg i at å se ensidig på veiinvesteringene uten å skue hen til de besparelsene man kan oppnå ved å foreta nettopp de investeringene, ikke er fornuftig.

Statsråd Liv Signe Navarsete [12:12:00]: Eg er heilt einig med representanten Ellingsen, som seier at det å førebyggje er ein betre måte å drive samfunnsutvikling på enn å reparere. Det gjeld òg på samferdsleområdet.

Så er det dessverre slik at me ikkje kan omarbeide planverket etter dei ulukkene som skjer til kvar tid. Planlegging skjer i eit litt meir langsiktig perspektiv enn som så, sjølv om eg gjerne skulle hatt ein pott å setje inn på f.eks. denne vegbiten som me diskuterer no.

Rv. 80 vert i dag halden ved like ut frå gjeldande vinterstandard, men frå neste vinter er det vurdert å innføre ein varig strategi på dei mest trafikkerte strekningane inn mot sentrum. I dag er det ingen vegar i Nord-Noreg som har eit slikt vintervedlikehald, men det skal ein vurdere å setje inn til neste vinter.